Какво е маслото, което ядем? С токсини, вода, алергени...

"Активни потребители" направи тест за качеството им
20 окт 2017 16:05, Анисия Иванова
115
Какво е маслото, което ядем? С токсини, вода, алергени...
Архив: Булфото

От изследвани десет марки краве масло от Българска национална асоциация БНА "Активни потребители" само в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушения, които са директно фалшификации на оригиналния продукт, каза Богомил Николов - изпълнителен директор на Асоциацията.

Най-безобидният проблем е неточната информация за съдържанието в продукта. При две търговски марки мазнините са по-малко от декларираните 82 процента, какъвто е световният стандарт. В други три продукта има повече вода /от стандартните 16 процента/ или са добавени немлечни мазнини.

Основният проблем е и влагането на натамицин, известен и като Е 235 в маслото. Това е забранено в целия Европейски съюз, каза Николов. Той се слага за увеличаване на срока на годността, защото е средство, което спира развитието на мухъл и плесени в някои сухи сирена и трайни колбаси. Вложените количества натамицин в маслото са между 8 и 32 милиграма на килограм, което е много, каза д-р Сергей Иванов - управител на "Център по биология на храните".

Натамицинът е слаботоксичен, но не е изпитван ефектът от влагането му в хранителните продукти. Той предпазва от плесени и мухъл, но не предпазва от развитие на бактерии и освен това е алерген, обясни още той.

Краве масло за проверките са взети от един склад в Несебър и един в Бургас в средата на август тази година. Фирмите, които показаха отклонение в пробите с маслото, са същите, които имаха проблеми през предходните две години, въпреки санкциите на КЗК и други инстанции. Очевидно, че това не са инцидентни случаи, каза Богомил Николов.

От асоциацията препоръчват забрана за ползване на немлечни, хидрогенирани мазнини в млечни продукти. Вратичката за злоупотреби е отворена с възможността да се предлагат заместители на млечни продукти, пише БТА.

Предлагаме да се криминализира влагането на тези съставки в храната. В Белгия например, след случая с фипронил в яйцата, двама души бяха арестувани, тече дело и те вероятно ще получат ефективни присъди.

Надзорът на Агенцията по контрола на храните трябва да се засили, а оценката на риска трябва да се развие и усъвършенства, защото явно е неефективна, заяви Николов. Когато тествахме за нарушения 30 сирена хванахме шест с проблеми. Агенцията беше тествала 300 и беше хванала само три, добави той.

Настояваме за редовни проверки на храните в училища, детски градини, хотели и болници, защото тези нередовни продукти се пласират именно там, каза Николов. Уведомили сме и икономическа полиция, които тази седмица са взели проби от същите складове. Агенцията по храните не сме сезирали, защото колкото пъти сме го правили те не потвърждават сигналите, каза Николов. Резултатите от теста може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
Пробвала преди 6 години
Сливочное масло в "Берьозка" - това е масло.
59
5
 
7
 
! Отговори
Тоя па 69...хахото.. преди 6 години
Какво си носил при Тато ,бе...какво си ял....??!Не помниш ли..??!Вносното месо от Аржентина, Монголия и замразеното от складовете на НАТО от ФРГ!Найлоновите ризи , шушляци,турските дънки и кожуси и цветните джапанките , които купувахте от КОРЕКОМ -с $ и марки!Да ти казвам ли и кво имаше в саламите ---КАЗЕИН- от който правеха копчета и лепило!
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край 64 Ти даваш статистика от преди 89г и сега !всеки даже и слабоумния може да направи разликата между преди и сега какво ядем и носим!Ха ,идете и кажете, че Живков е бил лош държавник !
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храбрите чиновници зорко и самоотвержено бдят на своя пост. Пиле не може да прехвръкне без те да знаят. Българският гражданин е най-голямата ценност за страната ни и те няма да позволят, щото косъм да падне от главата му. Всички ний сме горди, че за нашето здраве се грижи цялата държавна машина. Ура, другари! Ура-а-а-а-а-а-а-а.... Другарки и другари от ДНЕС ТОЧКА БГ. Много думички ги заменяте със звездички. Космонавти ли работят там или астрономи?
56
0
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 години
Това със звездичките от долу са животни които се колят по коледа и се ядат на пържоли или с кисело зеле. При демокрацията е забранено да се изписват - цензура. Някой им викат дилян пеевчета.
55
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 6 години
Купувайте с краварката в ъгъла или Голдендорф от тучните полета на Ирландия. Според западните ни приятели ние и за говедари не ставаме и трябва те да ни продават маслото си. Малко статистика Едрия *** в България през 1990 г. е бил 2 350 000 а към момента е 568 000. козите и овцете от 18 000 000 през 90г. до около 1 000 000 към момемнта . От 1989 г. броят на свинeте е намалял 7 пъти, а птиците са 2 пъти по-малко.За това ще ядете кебапчета от клюнове и масло от нефтопродукти.
54
0
 
14
 
! Отговори
някой преди 6 години
Бълг. краве масло не купувам от години.Прави ми впечатление обаче, че с 15-20 процента се вдигнаха едновременно цените и на българското, и на вносното масло.Т.е. и "Deusche Markenbutter", и "Prezident" май изобщо не са вносно, а българско масло, защото освен че им вдигнаха цената, и качеството им се влоши.Хайде, "Активни потребители", кажете откровено - има ли вносни масла и какво е тяхното качество?За цената знаем, че е спекулативно висока.Има ли качествено масло на нашия пазар изобщо?
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЛШИФИКАТОРИ ТЕ СА --Милтекс КК ЕООД, Хранинвест ЕООД и Профи милк ЕООД
52
3
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 6 години
Еми влез и прочети, бе! Пише си и има таблица. Аман, бе!!!! Амсалак
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ги в нет-та. Сред тях е дежурната Хранинвест, с палмовото масло и вода в продуктите си. Колко пъти ги хващаха с тези добавки и ...нищо. Продават си опасните бо.клуци на малко по-ниски цени и ги боли...А има и други марки под тяхната шапка, от Варненско, с палмово кисело мляко.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами посочете кои са, де!Напълно безсмислена информация!
49
0
 
21
 
! Отговори
МАР преди 6 години
"Фирмите, които показаха отклонение в пробите с маслото, са същите, които имаха проблеми през предходните две години, въпреки санкциите на КЗК и други инстанции." Ами като не помагат санкциите на КЗК и др. кажете имената, за да ги накаже една последна инстанция /НАРОДА/. Тогава тези системни нарушители ще търсят нови пазари на Марс, или сами да си го ядат.
48
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
защо тихомьлком се вдигна цената на маслото 250 гр за над 6 лева сега се оказва че не е масло а маргарин и не казват марките ами аз изобщо не купувам масло сьщотое и с яицата 6 бр над 2 лева после били отровни какво става в бьлгария тихо се водивоина срещу бьлгарите с цел да измрем и да не тежим на никого
47
0
 
24
 
! Отговори
СМЕШНИ преди 6 години
ПИШЕТЕ МАРКИТЕ НАРУШИТЕЛИ НЕ ГИ КРИЙТЕ КЪДЕ Е ГЛАСНОСТТА И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО
46
1
 
14
 
! Отговори
men преди 6 години
а отровната норвежка сьомга пълна с какви ли не химикали нема ли да я споменем?
45
1
 
13
 
! Отговори
Язека преди 6 години
Oткакто стана 25лв/кг, вече не го ядем...а от гледане няма да се разболеем.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди ментета бяха незаконни .сега ги произвеждат законно.фирмено някак си .тровят
43
0
 
13
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ама излиза че хората които не могат да си позволят да си купуват тези *** са по здрави от тези които могат да си позволят ...
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмите ги има в линка накрая. Иначе много се кефя как всичко е ретро, от баба от дядо и от едно време, а хората верват ли верват...
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А цената?! Във Франция Президент е 2 евро, тука е 8 лв...!