Какво е маслото, което ядем? С токсини, вода, алергени...

"Активни потребители" направи тест за качеството им
20 окт 2017 16:05, Анисия Иванова
115
Какво е маслото, което ядем? С токсини, вода, алергени...
Архив: Булфото

От изследвани десет марки краве масло от Българска национална асоциация БНА "Активни потребители" само в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушения, които са директно фалшификации на оригиналния продукт, каза Богомил Николов - изпълнителен директор на Асоциацията.

Най-безобидният проблем е неточната информация за съдържанието в продукта. При две търговски марки мазнините са по-малко от декларираните 82 процента, какъвто е световният стандарт. В други три продукта има повече вода /от стандартните 16 процента/ или са добавени немлечни мазнини.

Основният проблем е и влагането на натамицин, известен и като Е 235 в маслото. Това е забранено в целия Европейски съюз, каза Николов. Той се слага за увеличаване на срока на годността, защото е средство, което спира развитието на мухъл и плесени в някои сухи сирена и трайни колбаси. Вложените количества натамицин в маслото са между 8 и 32 милиграма на килограм, което е много, каза д-р Сергей Иванов - управител на "Център по биология на храните".

Натамицинът е слаботоксичен, но не е изпитван ефектът от влагането му в хранителните продукти. Той предпазва от плесени и мухъл, но не предпазва от развитие на бактерии и освен това е алерген, обясни още той.

Краве масло за проверките са взети от един склад в Несебър и един в Бургас в средата на август тази година. Фирмите, които показаха отклонение в пробите с маслото, са същите, които имаха проблеми през предходните две години, въпреки санкциите на КЗК и други инстанции. Очевидно, че това не са инцидентни случаи, каза Богомил Николов.

От асоциацията препоръчват забрана за ползване на немлечни, хидрогенирани мазнини в млечни продукти. Вратичката за злоупотреби е отворена с възможността да се предлагат заместители на млечни продукти, пише БТА.

Предлагаме да се криминализира влагането на тези съставки в храната. В Белгия например, след случая с фипронил в яйцата, двама души бяха арестувани, тече дело и те вероятно ще получат ефективни присъди.

Надзорът на Агенцията по контрола на храните трябва да се засили, а оценката на риска трябва да се развие и усъвършенства, защото явно е неефективна, заяви Николов. Когато тествахме за нарушения 30 сирена хванахме шест с проблеми. Агенцията беше тествала 300 и беше хванала само три, добави той.

Настояваме за редовни проверки на храните в училища, детски градини, хотели и болници, защото тези нередовни продукти се пласират именно там, каза Николов. Уведомили сме и икономическа полиция, които тази седмица са взели проби от същите складове. Агенцията по храните не сме сезирали, защото колкото пъти сме го правили те не потвърждават сигналите, каза Николов. Резултатите от теста може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
13
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Уважаеми коментатори , да реагираме като при яйцата . Просто не купувайте никакво масло . Наскоро купих едно което миришеше на непрани чорапи ....директно го хвърлих и край ...
39
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 40За какво ти е име.От 10-8 ни тровят
38
0
 
8
 
! Отговори
dodger преди 6 години
че то останаха ли хора, които купуват масло по-7-8 лв пакетче. То е по-скъпо от пушена сйомга!
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тя цялата жалка територия БГ е менте камоли хранителните продукти
36
0
 
13
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Ала-бала! ПОСОЧЕТЕ ФИРМИТЕ! Хората да знаят стока от кои фирми да не купуват.Иначе всичко е фалш-фалш-фалш. Посочете!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е добре де, маслото фалшиво, ама кажете кои са мрките, сега тв водещите и проверяващите знаят, ние не. Да не сме врачки.
34
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
В храните се слагат консерванти за да може хранителния продукт да е годен за ядене по-дълго време, но те са вредни за здравето. Много повече деца се раждат с психични отклонения и вродени аномалии. Раковите заболявания все по-често се появяват при младите хора.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ala_BalaПълни глупости пишеш. Съседна гърция е член на ес, но там млените продукти са добри, за разлика от ***, който се продава по нашите магазини, произведен от наши фирми.
32
1
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 18басси и маслото вредно сега.....то не остана какво да ядем, бе, медииитеее?????Яжте лЮтеница! :)
31
1
 
16
 
! Отговори
не само преди 6 години
До Анонименне само в сащ - и в русия и във всички държави, които мислят за народа си - но... само в БееееГ ако кажеш кой произвежда отровни храни се смята за престъпление
30
9
 
6
 
! Отговори
аа преди 6 години
Не им вярвам на тези Активни Потребители . Нали техният гуру ни убеждаваше от телевизията , че заразените яйца са безопасни . Само , че по някаква причина в Европа не ги смятат за такива . Нито е ясно кой ги прави тези изследвания , нито кой ги плаща . Или смятаме , че това е един вид благотворителност , без икономически подтекст . истината може да се окаже много грозна.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това ако е в САЩ ще обявят директно марките.
28
0
 
25
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
не знам защо замазват положението с маслото! на пазара има поне 30 марки българско масло които само като ги стиснеш и ти става ясно що за масло се продава!!няма никакъв контрол ама никакъв!!!
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След бруталното поскъпване на млечните продукти, понеже така била тенденцията, сега тези явни спекуланти и далавераджии ни трябвало да бъдат физически изтребени! Това са убийци! Кой яде масло - децата! Как не ви е срам?! Това е положението с всички храни от псевдодемократичната ни държавичка! Затова всеки бяга! Мутри уууууууу!
26
0
 
23
 
! Отговори
65 преди 6 години
Кои са тези марки?Или пак ще се потули случая като преди8_9 години с киселото мляко ,в което имаше мас и палмово масло.Изтеглиха го за една нощ от всички вериги .Никой не разбра как.Чвора изчезна за малко, появи се с нови кофички и всичко приключи.
25
0
 
36
 
! Отговори
хмм преди 6 години
В края на статията има линк към пълния доклад и марките масло. Но защо не са тествали President, Elle & Vire и (макар че не съм купувал) онова с краварката? Ссички тестове на Активни Потребители са на продукти в ниският/среден ценови клас. Интересно ми е как се представят продуктите от по-високият клас. Как са киселите млека за по левче, краве сирене за 13-17лв и т.н. Ясно е, че в ниският клас голяма част от продуктите ще са със съмнително качество, но струват ли си по-скъпите наистина?
24
5
 
35
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Хората от Западна България ходят в Сърбия - Ниш да си купуват сирене, масло и кашкавал също и месо. Дано под натиска на американците да не влезе в т.н. Европейски Съюз, защото и там ще стане същото, като им дадат европейските си технологии и идеята за безкрайния растеж и печалби. Всичко дойде от Европа - алчност, лъжи и корупция!
23
2
 
22
 
! Отговори
Български Бизнесмени преди 6 години
Вместо да се чудите как да се правите на алхимици!Вземете инвестираите малко в затворен цикъл!Вместо да се чудите от коя страна да внасяте сухо мляко и суб продукти ,вземете гледайте крави.Ако нямате пари има банки.Ако ви е малък пазара в БГ почнете с рекламата си по чужбина ,натиснете държавата да ви съдеиства ,че иначе тъпчене на едно място.
22
0
 
6
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
И аз както много други потребители се чудя за опасните марки масло. И ето резултатитеaktivnipotrebiteli.bg/тест/160/Изчиства-ли-се-от-фалшификации-кравето-масло-(2017)
21
1
 
27
 
! Отговори
хахахха преди 6 години
Българския бизнес е много нагло животно!Първо не плаща заплати !После не произвежда това за което иска пари ,а го замества със суб продукти,да му смъкне себестоиността!И когато и това не стига започва и с другите номера!С този начин на правене на нещата и в Сомалия няма да пробиете!