Предвиждат ръст на детските - с 3 лв. за едно дете, с 5 за две

Бисер Петков: Доходите на българите се увеличават устойчиво
79
Предвиждат ръст на детските - с 3 лв. за едно дете, с 5 за две
Снимка: архив, БулФото

Налице е устойчива тенденция за увеличаване на доходите на българите, като се очаква тя да се запази и през 2018 г. Това коментира социалният министърът Бисер Петков пред БНТ.

Още по темата
От 2018 г. се предвижда месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи на 40 лв. за семейства с едно дете. В момента тя е 37 лв.

За семейства с две деца помощта ще се повиши от 85 лв. на 90 лв., а за семейства с три деца – от 130 лв. на 135 лв. Помощи в този размер ще получават домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек.

За да се осигури подкрепа за повече родители, от 2018 г. се предвижда да се въведе допълнителен доходен критерий за получаване на месечни помощи за деца и от семейства с месечен доход на човек от 400,01 лв. до 500 лв. Те ще вземат 80% от пълния размер на помощта, обясни Петков.

Например семейство с едно дете ще получава 32 лв., а с две деца  - 72 лв. Така добавки ще могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната. Очаква се по този начин броят на подпомаганите домакинства да се увеличи с около 20 000, а общият брой на децата, за които се плащат този вид помощи да надхвърли 672 000.

Подоходният критерий за получаване на еднократна помощ при бременност, еднократна помощ за първокласници и месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година се планира да се увеличи от 400 лв. на 450 лв.

Споделям прогнозите, които социалните партньори са изказали за очаквания ръст на средната работна заплата. Затова и предлаганият ръст на минималната работна заплата е в същия порядък - 10,9%, като това показва една устойчива тенденция на повишаване на доходите на българите, която се наблюдава и миналата, и тази година, като очакванията са тази тенденция да продължи и през 2018 г., коментира министърът.

В бюджета за 2018 г. е заложено осъвременяване и увеличаване на всички пенсии с 3,8% от 1 юли.

Предлага се и ръст на гарантирания минимален доход, който от 2009 г. е замразен на 65 лв. За догодина се предвижда той да се повиши  на 75 лв. , като това увеличение ще доведе до ръст на различни социални плащания. Например месечните добавки за социална интеграция, които се получават от над 500 000 хора с увреждания, ще се увеличат с 15%. Броят на лицата и семействата с право на помощи за отопление се очаква да стигне 220 000.

От 2018 г. за първи път е осигурено бюджетно финансиране от над 68 млн. лв. за социални и лични асистенти и домашни помощници за над 24 000 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. По този начин ще се осигури работа на над 16 000 социални асистенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: МТСПНОИБисер Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 6 години
До Анонименна *** най-вече
66
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 6 години
От сега правим списъци какво ще купим с 3лв. увеичение!
65
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
Детските с 3лева,министерските с 700лева,това знаете,къде може да се случи.
64
1
 
13
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Абсолютна подигравка е такова увеличение, това си е чист геноцид над майките, как с тия пари се гледа дете??
63
1
 
7
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
За Българите е ясно. Първо дете-толкова. Второ дете-толкова. А по нататък? Имам познати, но няма да им кажа етноса, които имат 8 (осем) деца. Та каква е тарифата в този случай?
62
0
 
11
 
! Отговори
Малките питиета преди 6 години
с фалшивите инвалидности ще получат и увеличение на детските надбавки, и 15% за още някаква интеграция, освен етническата. Предполагам, че ще им измъдрят и такива видове инвалидности, за които се полагат и пари за личен асистент.То като го оставиш самичко само за 20 минути - според майка му, инвалидчето вземе та се озове чак на 4 км от населеното място, *** ко да го прайш, може извънземните да са го пренесли там!Ха да са им честити новите придобивки, а на нас данъкоплатците д/*** да ни е яко!
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата година очаквам увеличение на пенсиите с 50 стотинки.
60
2
 
12
 
! Отговори
ДИДИ преди 6 години
НАПРАВО СЕ ЧУДЯ ДАЛИ НЕ Е МАЙТАП,ЩОТО АКО Е ИСТИНА Е НАПРОВО ПОДИГРАВКА!КАК МОЖЕ ДА ТЪРПЯТ ХОРАТА НЕ ЗНАМ????????????????
59
2
 
6
 
! Отговори
До 61 преди 6 години
То скоро и на австрийци и французи ще им се види нанагорно да плащат по 200 евро на дете, когато техните деца станат няколко пъти по-малко от децата на бежанците, т.е. и там ще стане нещо подобно на ставащото от години в България.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята вика политиците, моля обадете се! На всички ни е ясно, че тези са на друга планета!
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите с месечен доход до 400 лева много рядко имат деца, така че това пряко не ни касае. Въпросът е каква сума ще ни удържат, за да плащат увеличените детски на неработещите.
56
3
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
То спирането на детските надбавки върви заедно с данъчни облекчения за работещите, ама кой да чете преди да пише първосигнално. Спирането на детските е насърчаване на раждаемостта сред българките, което никак не е сложно да се схване. Иначе загиваме като народ.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официално съобщиха, че 7000 първокласници започват училище в чужбина тази година! Седем хиляди български деца ще напишат първите си букви не на родния си език, а на чужд! И след 4-5 години вече ще говорят български език с акцент! Не ви ли е болно, бе!? Три лева повече щели да дадат на месец, а тука "умници" искат да се спрат изобщо детските надбавки!?
54
2
 
6
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До 60 Те австрийци и французи ще да са по - п-р-ости от нас, че дават по 200 евро на едно дете! Какво препитание те тресе с 3 лева!?
53
3
 
11
 
! Отговори
До 58 преди 6 години
По-добре с 3 лева ръст, а не с 30 лева, защото това са пари за тези, които са превърнали майчинството в източник на препитание, а не за работещите български родители. Най-добре е детските да се спрат веднага.
52
2
 
5
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
Три лева!!! Ха-ха-хаааа,а Боцмана дава пари за *** у Африка.........!
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Объркали сте се ръста е С 30лв. за едно дете и с 50лв. за две.Иначе би било ГАВРА при Тази Инфлация такъв ръст за Българското Семейство.
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ТАКА РАСТАТ И ДОХОДИ И ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ НА 80 % ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ,ЗАЩОТО ХАЗНАТА Е ЕДНА ТЯ СЕ ИЗПРАЗВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ 20 % ОТ НЕНАСИТНИЯТ И ЗИНАЛ ЗА ПАРИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ И БИЗНЕС. ТОВА Е ИСТИНАТА ХАЗНАТА СЕ ИЗЧЕРПВА ОТ ЕДНИ АКУЛИ ,КОИТО СЕ РЕДУВАТ 27 ГОДИНИ И ТАНЦУВАТ ПО ГЛАВИТЕ НА ЗАСПАЛИЯТ НИ НАРОД !
49
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Такава "стимулация" сета вече че го сбориме демографскию проблем!Ерогенно стимулирани от това чудовищно увеличение българите ще се юрнат да правят деца! Не е смешно - трагично е! Докато страни като Швейцария и Финландия - мислят за БЕЗУСЛОВНА ЗАПЛАТА на всеки свой гражданин... у нас "стимулират" хората да си грабнат чуковете , и да потърсят препитание другаде! Моето дете се роди в евангелистка болница...срещу 150£ стая с 3 легла - безупречно чиста - беше само за съпругата ми ..за целия престой
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като за начало детските трябва да започнат да ги плащат на всички родители по равно за всяко дете. Каквато сума се получи, толкова, ако ще и по 10 лева на дете да е.После трябва да се премине към по-малко удръжки от данъци, а детските да се спрат за всички.