Борисов сам следял как пазят оборудването за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър провери условията на площадката
Обновена: 21 окт 2017 18:13 | 21 окт 2017 18:11, Веселина Йорданова
133
Борисов сам следял как пазят оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

Оборудването за АЕЦ "Белене" се съхранява при спазване на всички изисквания на производителите. В това увери отново енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти по време на инспекция на площадката.

Към момента половината оборудване за проекта за втора атомна централа е доставено.

Още по темата
"Всяка част е разположена точно там, където са преценили производителите. Лично министър-председателят Бойко Борисов се ангажира с казуса по съхранение на оборудването", каза министър Петкова.

По думите й шахтата, чиято опаковка бе нарушена при транспортиране, е преопакована. В склада на закрито са поставени тези части, които производители са определили да са там.
 
Преди да започнат доставките, има изготвени схеми за разположение на пристигащото оборудване в съответствие с изискванията на заводите производители за консервация, транспортиране и съхранение. Спазват се всички разпоредби съгласно техническите паспорти на елементите от оборудването, обясни министърът.
 
Съгласно подписано споразумение между Националната електрическа компания и "Атомстройекспорт" се предвижда останалата част от оборудването, предназначено за проекта „Белене“, да бъде доставено у нас до края на годината.

Петкова бе категорична, че решение за бъдещето на оборудването следва да се вземе при широк консенсус.

В проверката участваха изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД Петьо Иванов и на "Национална електрическа компания" ЕАД Петър Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
14
 
! Отговори
men преди 6 години
истинския проблем е че уестингхаус неможе да доставя гориво за руски реактори а па ние немаме кинта за нов американски (чехите пробваха техните руски реактори с американско гориво ама бяха повече изключени от колкото включени). та нашия ратайко сега се чуди как да седне на ефрейския пак. а този туйфлечин не може сам гащите да си върже ходил да проверява как се съхранява техника.
62
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко и да ми хвалите Б.Б.,как бдял над реакторите,да ги не открадне някой,мен не ме радва..Самата мисъл ,че някой може да задигне реакторите е стряскаща и показва в каква държава живеем,под мъдрото управление на Б.Б.
61
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че е Борисов, иначе щяхме да приличаме на руската ***!Или на Северна Корея, Куба, Венецуела - все приятели на Кремъл ...Бедни, гладни и изостанали държавички.
60
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Лично министър-председателят Бойко Борисов се ангажира с казуса по съхранение на оборудването" :) ---Доста разсмиващо. Тоя се ангажира с всичко, което не му е работа. Дали да не го ангажирам с "казуса по съхранение" на акото на пудела ми?
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама това на снимката Теменужка Петкова ли е? А аз си помислих, че е Лилето Павлова. :)Ле-ле, като от един калъп са двете. Като ги погледнеш отзад - като близначки са. :)
58
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво оборудване за Белене - нали теменужките и герберите твърдяха, че няма подписан договор и щяха да съдят шефовете на НЕК, които подписали невалиден договор и нарушили закона? Цветенцата платиха и забравиха изприказваните глупости.
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 65 Чили е държавата ,която почти изцяло енергията е от Слънцето и тока е много евтин.Но не всички държави могат да имат климата на Чили ,и ще трябва да търсят сигурни и евтини източници на ел.енергия.
56
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПроЗЗтака спря Белене и Южен Поток за дребни магистрални комисионни. Сега гледал как пазят оборудването... Смятай до 2 седмици и вече няма да има какво да пазят...
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44 Първият реактор на Белене ,не сме продали на чехите,а чехите го произведоха за нас,но понеже не отговаряше на високите изисквания на ЕС,ние продадохме реактора на руснаците,които го модернизираха и инсталираха във Волго-Донската АЕЦ.Сега отново ,ще продадем реакторите на АЕЦ ,,Белене",това като ,че ли е някаква завера,против нашата атомна енергетика.
54
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КТБ е бившата Външнотъргонска банка и в нея имаше още от тогава руски капитал.Василев е действал по указание на Москва и червените ни олигарси.Хърватската "Агрокор",която ,така се "финансираше"от руската банка Сбербанк,че сега тя иска от държавата Хърватия ,да й иплати милиарди,също както ние изплатихме "неустойки"за над 2 млд на Газпром,благодарение на нашите рубладжии.Докога ще плащаме на Русия,гусин Борисов?!
53
2
 
28
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Василев, колко струва един киловат електроенергия от фотоволтаиците, вятърните перки, и АЕЦ, като го съобразиш с разходите за закупуване на съоръженията, строителството, поддръжката, консумативите, през целия срок на експлоатация на централата? А нощем, и когато няма вятър? Коя индустрия на запад, се захранва от фотоволтаици и перки само? Дай пример, че аз се сещам само за някой ексцентричен еколог, който едвам захранва къщата си от слама, и то-ако има вятър и слънце, и е купил нови акумулатори?
52
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А "умните и красивите" пищяха по опорната точка, че сме платили за нещо, което няма да ни бъде доставено. Ето че руснаците си изпълняват договорките, проблемът е в нас, че сме се оплели като пиле в кълчища и не си гоним националния интерес.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Boiko kakvo razbira? Pomnite kak Boiko postavi za nachalnik na aec edin chovek, koito beshe prodaval zakuski. Tova sa nashite pari, a ne na Boiko.
50
0
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Василев, дай пример, за един реактор на Уестингхаус, от типа, който искаха да ни натресат, който работи някъде? Където и да е по света, в която и да е централа? Не търси, ще ти спестя труда-няма такъв.Работи единствено на компютърните симулации в Уестингхаус.А за руския реактор-предпочитам здрав руски реактор, 3-то поколение, работил и усъвършенстван като технология и материали 40 - 50 години, с 5 кратна защита, с електроника на Сименс и РВЕ, ред който и да е китайски или друг, измислен преди 5
49
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48 Германия ,се отказала да произвежда ток от АЕЦ,но не и от консумацията на ток произведен от АЕЦ , каквото е електричеството произведено от Франция /40 атом.реактори/,и закопувано от Германия.
48
0
 
31
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Аз пък се чудя кога този човек намира време да следи за оборудването, след като трябва да пусне слънцето да свети, да поиграе мач или тенис, да отреже някоя и друга лентичка,да оправи също така и актуалната каша, която е забъркал, че и да прибере слънцето по залез..............
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банкянския не викаше ли преди време, че ще пробва да продаде на Иран оборудването?
46
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Белене"е краят на това правителство.
45
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги ще си стоим на опашката,прегърнали краката на путинова Русия.
44
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги където участва руски капитал имаме източване на държавата ,плащане на огромни задължения и дълги,мъчителни разследвания и процеси.Русия е криминална държава,която изнудва бившите соцстрани.