Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 174Къде видя маршируващи на снимката, бе пеdофильче? Очаквам отговор "Където видях и дебелата гаубица с лупата!". Море, да ми паднеш!
154
0
 
2
 
! Отговори
До №159 преди 6 години
До НЕУКИ ЛЮДЕ!Това по-учен ли те прави? И ти си горд с потресаващата си политкултура? Добре тогава: франкизъм, салазаризъм, куислингизъм, хортизъм, тисизъм, усташизъм, манерхаймизъм, айзсаргизъм, цанковизъм... На всяко кръвопийско добиче ли ще кръщаваме идеология?Отрепkа!
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време имаше клубове по стрелба към училищата. Имаше военно обучение - учеха ни какво да се прави при различни аварии, земетресение, наводнения. Как се оказва първа помощ. Мисля, че на децата ще им е интересно.
152
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Орбан искал програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината" и това било много лошо. Аз като от години викам че трябва 6м. интензивно военно и ПАТРИОТИЧНО обучение за българските момчета - това също било много лошо. Кой щял да ни напада. Абе глави празни ние ВЕЧЕ сме нападнати и ни превземат - след 20г. ще сме малцинство в страната си. Питайте в Нова Загора, Лом, Видин, Асеновград, Сливен Катуница как е на ФРОНТА че утре ще е пред вашата врата.
151
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният смешен плач на комунистите неолиберали от Дойче Веле. Дори не изтърпях да им дочета до край тъпотиите.
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторично 182Нещо май стана развален телефон. :))))) Аз лично съм от хората които най-често се изказват против фараоновото минало на Янкоту 1ви! Също така "не гоня" а призовавам нормалните българи да почнат да напускат диспансера в който живеят.
149
4
 
2
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До 178Къде ще ида си е мой проблем, вече не стрелят по границата.Пък това кой колко е "тъпичък" е спорен въпрос, защото 1 нормален спор не можа да проведеш без да ме гониш от Бг, без да използваш обидни квалификации и без да хвалиш светлото комунистическо минало. Толкова ти е ограничен кръгозора, че дори не можа да проследиш кои постове са мои. Но такива тесногръди бяхте някога, от партийната повеля по- далеч не виждахте, такива си останахте и след 30 год. Глей си краставиците!Венсеремос!
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 178Ама ние всички сме ограбени от диктатурата (комунизъм - дръжки) както и ти! Аз лично не съм срещал по-*** бабугери от нашите (казвам го и съм човек около 6о-те). Не може да не си крайно *** за да не се усетиш и мятат имането ей така. А колкото до обучение по стрелба - в повечето случаи си беше с халостни патрони. Бойните бяха някъде от порядъка - 2 на човек. Голямото обучение - смях!
147
1
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Орбан постояно се опълчва срещу правилата на ЕС и не се страхува от Брюксел ,а и води собствена политика и си получава еврофинансиране.
146
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 171Какви куфарчета? Нъл съм лузър и *** пращаш у Америка да бера ягоди.Ти кажи за милионите българи, които прокудихте от Бг и не остана кой да се запише в армията, кой да работи във фирмите на комунистите с куфарчета, деца не останаха
145
7
 
4
 
! Отговори
ДО 165 преди 6 години
Съдейки по забавеното му умствено развитие, самият другар Живков е бил недоносче.
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох на батко, ще им приготвя една инвазия отзад с дебелата гаубица на тия маршируващите на снимката.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 166Екологично чистите краставици ги остави. Върви се запиши пешак в армията, нали много ти допада военното. Дай пример на децата! Поведи ги като патриот!
142
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полската история започва с княз *** през 10 век. После изчезват като държава до края на Първата световна война.
141
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 145Тоя капитализъм нали вие го направихте! Нали си раздадохте куфарчета помежду си и от комунисти станахте капиталисти. И милиони българи избягаха от Бг.
140
1
 
7
 
! Отговори
редник преди 6 години
Мрачно е сега! Няма комунизъм от 27 години !
139
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада подкрепяше Полша и Унгария през комунизма като борци срещу СССР, а те са си националисти и фашисти при всички режими. И при режима на Европейския съюз са националисти и фашисти.
138
4
 
3
 
! Отговори
До всички другари преди 6 години
Другари,Да си спомним крилатите думи на другаря Живков и негов последен завет към българския народ:"СоциализЪма е едно НЕДОНОСЧЕ!"
137
1
 
6
 
! Отговори
до 162 преди 6 години
Че ти смятал ли си консервните фабрики ако изнасят както преди?Или селското стопанство ако беше живо.Това не им е изгодно,те за това и онази я сложиха да преговаря ,че видиш ли да не се надигне от покорения свят нов суперпроизводител.Орбан им виновен ,че си пази хляба на гражданите ,че то да не е тук да се надскачат като рибки кои ще вземе хонорара за предателство на интересите.
136
8
 
3
 
! Отговори
Циник до 162 преди 6 години
Изнасяха..да ...за СеСеСеРе....на бл ядовете не им пречеше - ако в консервата с боб...имаше малко плъх!