Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало"Само няколко статии по-надолу, четем следното заглавие: "Всяко българко дете между 9 и 17 г. виси в нета!". Това е демократично, нали така дойче веле? Навява едни радостни мисли у източноевропейците.
114
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е от село да си стои на село и да не довлича нечистоплътното си (екологично) тяло в града, МОЛЯ!
113
5
 
5
 
! Отговори
Циник до 131 преди 6 години
Така е байно....сега ще трябва да работиш "наистина" не "наужким"... свърши тази... да лъжеш , че работиш... и да те лъжат, че ти плащат!Екологично чисти чернобилски марули...и всичко "безплатно" на кредит от гнилите капиталисти от Лондонските и Парижки банки!Как пък само у нас не изпу кахте тва комунистическите въ шки?
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам, много ви допада военизирането. Вземете се запишете доброволци в сухопътните войски, търсят хора. Патриотизма го покажете с дела, не с писани по форумите и цъкане на плюсове и минуси. Бутате учениците напред, защо? Дайте личен пример на децата! Поведете ги вие, щом сте мъже!
111
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Забелязвате ли как патриотичното възпитание се обявява за комунистическо?То напоследък всяко нещо проблемно за властта се категоризира като такова,пък ако ще при самия комунизъм да е било непознато или да не е съществувало още!Да не би патриотизмът да е измислен от комунистите?Даже по онова време имаше друг лозунг-за пролетарски интернационализъм,един вид глобализъм,ама комунистически.От друга страна,разбираемо е защо някои се опитват да трупат актив от "борба с комунизма"-нямат други идеи!
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 119Не, бе! Лоботомирани има само в "Полет над куковиче гнездо". Това е не леко операция и струва пари. Човекът си е просто тып по рождение, но с компютър. Едно чимпанзии може да направи същото, което прави той. Само, че с банана ще се отнесе културно, няма да го цапа...
109
2
 
3
 
! Отговори
до 128 преди 6 години
До АнонименНищо не се е променило куха главо слънчасала! :) Виктор Орбан си е бил антикомунист и не се е проименил! :) Променили са се мозъците на слабите същества (като теб), защото вие не може да мислите и медиите ви мяткат на върбата както си искат. Защото сте лузъри и живота ви няма смисъл! Защото сте потънали в собствената си духовна нищета и ви мързи да мислите и действате! На В. ОРбан не му яжте колаките! ЧОвека си е ОК! :)
108
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логиката: "беше мизерия, но безплатна" не я разбирам.
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 100Носталгия по комунизма е твоето. Представям си как си се развил. Във всеки случай си се развил с помощ. Привързаността ти към "безплатното" те издава.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 120Трябваше, за пълнота в ситуацията, да кажеш, че Виктор Орбан беше ярък и безкомпромисен антикомунист! Как се променят нещата!Обратните примери можеш да видиш у нас колкото щеш - деца на бивши партийни величия, самите те - комсомолски дейци, днес са си запикали очите, както елегантно се изразяват в моето родно градче. И са бизнесмени, индустриалци, търговци, журналисти, абе - елит!
105
0
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
хората които са учили при живково време имат по вече знания от колкото сега това е факт сравнете вашите знания с децата ви. нямаше бедни и богати имаше средна класа отивахме на море курорти почивни станции-болни-санатор. които бяха безплатни.сега демократичен капитализъм.съществува глад мизерия безпаричие сами се продаваме като роби.на западните капиталисти младите момичета доставящи удоволствия на тези капиталисти (***) говоря само за българия мен ме е яд като говорят и пишат щуротии
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде да погледнем и нашата си кочинка. Живея в близост до националния стадион "Васил Левски". Следобяд ще има мач ЛС-ЦСКА. Ако знаете само какви псевдочовешки същества се мъкнат из улиците и какво оставят след себе сище ви настръхнат косите. До един са българи и на хартия християни.
103
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Нека видим на кого пречи патриотичното възпитание и ще разберем проблема!Апологетите на наднационалното общество,хич не го правят безплатно-всичките са на служба на еврейски организации!Естествено,лидер е Соросовата.Обаче се оказва,че тея старателно пропагандирани неща не важат за самите евреи-те са най-големите националисти и ксенофоби!Как така за всички други ценностите да са едни,а точно за тия,дето ги налагат-други?(риторичен въпрос)
102
2
 
10
 
! Отговори
до 100 преди 6 години
До АнонименКефя се, че беше безплатно и не само военното обучение! :) 11 години тренирах лека атлетика също безплатно. Всички кръжоци и занимания бяха безплатни! Спортни зали, стадиони, стрелбища, муниции, спортни лагери, пътувания, хотели - всичко беше безплатно! :) Всеки се занимаваше с нещо интересно и се развиваше! :) И станахме личности приятелю :) И за теб също има шанс, само трябва да си промениш лузърското мислене :)
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А при комунизма в София долитаха ли американски сенатори да "съветват" Тодор Живков когато Бъглария трябваше да решава за енергийни проекти?
100
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 119 преди 6 години
Колега - този с бананите е лоботомиран ръб...внук на текезесарски профпредседател!:-)
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократични сузанитки и герита или "комунистките" на снимката, "комунистическа" казарма или меки китки и лигльовци. Страшно труден избор, чудя се как така Орбан е избрал "комунистическите" мерки.
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 96Подозрителен си ми с тези банани, че в добавка - тоалетна хартия! До не ги използваш по нетрадиционен начин? Защо не пищиш, че нямаше маNго, киви, маракуя, тамаринди, питахая, личи и куп още неща? А ти едно и също! Но поне уверено намираш текста, копи и пейст! Умничето ми! Хайде сега, вземи банан, по-голям и го пъхни, където знаеш! В устата, ти какво помисли?
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче Веле с истеричното си поведение към Орбан и обявяването на реда и дисциплината сред децата като комунистически мерки, без да осъзнават трупат точки в полза на комунистическата система.
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109 Какво ще стане?16-годишни момчета по 70-75 килограма ще се обаждат да плачат на майките си да ги вземат защото е гадно....Какво друго ще стане?