Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
7
 
! Отговори
Циник до 103 преди 6 години
Благодаря за идеята!Прага - там ще мога да хапна и пийна...без да гледам грозните нагли mорди на утайките от Африка и Азия!
94
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите момичета трябва да изучават яката дупара, сузанита, златките и биг брадър. Каква е тази дисциплина на снимката? Това е някакъв комунизъм! Пфу!
93
0
 
15
 
! Отговори
Пурку преди 6 години
Странно защо нищо не се споменава за образованието в Украйна и как учат децата, че един военно престъпник е национален герой!!!
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно много се е сговнило положението с либерализма и евроатланнизма, щом всеки ден ни плашат с комунизма!
91
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това на снимката е недопустимо! Веднага да започнат да ги учат как да станат кухи "плеймейтки", това вече ще е демократично!
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накарайте сега учениците да отидат на военен лагер- да козируват, маршируват, да ги събуждат през нощта, да лягат и стават по команда, без таблети и лаптопи и вижте какво ще стане!
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една много смешна и тенденциозна статия! Нали виждаме какво става с младите и децата днес! Не е повод за сптимизъм.
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак картинка за чудо и приказ - момиченца бият барабанчета, нашето кадърното пише, че стрелят с автомати! Кога бе, моме, ще се научите да работите? Срам ме е за вас!На темата! Американчетата направо вземат пистолета и гърмят по съучениците си. Показват им (а и на нас!) само филми с реки от кръв, стрелба, взривове, фалшива история! Марихуана, екстази, синтетика - на всеки ъгъл! Огнестрелното оръжие е три пъти повече от населението!Аз адмирирам Орбан! У нас трябва да има военно обучение, скаути
87
1
 
7
 
! Отговори
Дойче Тоалет Папир преди 6 години
Къде са ку рвенските облекла и разпуснатото поведение на ученичките на снимката? Това е мрачна препратка към комунизма!
86
1
 
15
 
! Отговори
ДАЙ МАША преди 6 години
2045 година - Руснаците пак са обсадили Берлин - един руснак се изправя и казва - Немецо Предай се .В окопите на немците - Асан се обръща към Осама - И сега от къде да намерим Немец ?
85
0
 
14
 
! Отговори
До 92 и 96 преди 6 години
Така е за съжаление. Имам близък приятел, живеещ във Висбаден. Със съпругата ми ходехме до там или отсядахме във Франкфурт за 3-4 дни през август. Централна Германия е разкошна през лятото: хубаво време,бира, хубава храна, спокпойствие, чисто... НО! Тази година ни каза: по-добре не идвайте, вече не е същото. И се видяхме в Прага.
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предишната система всъщност имаше много положителни черти.Аз от около 20 г. не живея в БГ и от няколко живея в Британия, преди това живях 13г в северна Италия и мога да кажа, че наистина има нещо много гнило в капитализма и демокрацията.Почти всеки ден чета във вестниците за убити деца, жени , от британци, а да не говориме за педофилите в парламента и ТВ бизнеса.Решението е социал демокрацията, като в Скандинавия, а дори и бившета Югославия беше управлявана на подобен принцип.
83
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията на дойче веле прозира недоволството на запада, че източноевропейска страна учи децата си на патриотизъм, дисциплина и защитаване на държавата си, вместо да ги учи, че страната им е тоалетна, която трябва да напуснат и да станат евтина работна ръка в Германия.
82
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Кефиш се, че военното обучение било безплатно? Това ли са ти приоритетите? Да те накарам да шинираш пострадал- нищо няма да направиш. Да те питам при няколко ранени на кого и как ще окажеш първа помощ- няма да можеш да ми отговориш.Единственото, което ни научиха, беше да козируваме, да се подчиняваме, да изпълняваме нареждания, по 30-40 пъти да изпълняваме дадено действие, да лягаме, ставаме, храним се, обличаме се и пр. по команда. Това ти е харесало.
81
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен че маршируват и изучават стрелба и военно дело в в кадетските девически училища в Русия учат френски, танци, обноски и етикет в обществото и поведение на приеми.
80
2
 
3
 
! Отговори
Циник до 97 преди 6 години
Абе глу пак... пак ли се разсмърдя!:-)
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А яката дупара кой ще я бара докат маршируват!
78
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма нямаше тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме на запад, а при демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и можеме да бегаме на запад.
77
2
 
13
 
! Отговори
Циник до 92 преди 6 години
Живея вече години във Франкфурт Заксенхаузен....прав си !!!Тотална отврат!!Ци га ньори от цял свят!Нагли...и грозни!Германия си отива....а с нея и Европа!
76
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан затяга дисциплината и усвояването на умения в унгарските училища, а демократичните медии го обявяват за комунист. Изводите оставям на вас.