Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
17
 
! Отговори
Циник до 15 преди 6 години
Аз изкарах 27 месеца в Елхово!Кашиците не се впечатляваха от "физически добре подготвени" корави копиуета бяха!Не те знам....ама посред зима - за наказание ( че не сме си взели химическите плащове ) сме правили 50км. Марш на скок!И аз дълги години съм тренирал карате....ама казармата те калява - в много отношения!
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо това не е комунизъм ,а унгарски,полски и турски национализъм.Като гледам авторката и възрастта и се чудя къде е виждала маршируващи деца?По военните академии в САЩ също си маршируват и в момента.
13
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 9 Това че си минал казарма , не означава че си супер боец. Аз ако тренирам бойни , а ти бягал по плаца, като *** ....Ще те сгъна за нула време. Даже няма да те усетя. Това е работа на службите да пазят и да следят ...За това на наши съграждани им се плаща по 2к заплати и носят автомати.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-опасният рецидив от времето на комунизма е тенденцията днешните жени да не се обезкосмяват.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало..."Ако някой твърди, че тогава се е кефел повече да прави контролно, отколкото да разглобява автомат и да гледа какво има вътре или да заушва с длан дихателя на противогаза на другарчето, то той е лъжец.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом не удисва на ЕС толерасите става комунизъм.На мен ми прилича на Унгарски Национализъм.
9
5
 
39
 
! Отговори
Хайде,хайде, преди 6 години
Опитахме вкуса и на комунизма и на капитализма.По- горчив вкус от този на дивия капитализъм- няма.Уродлив и античовечен.При комунизма живеехме много добре и спокойно. Сега живеем в деветия кръг на ада.Милиони хора си спомнят за мрачнияпериод на соца с носталгия.
8
2
 
28
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Мда....представям си как алахакбарец налита на швед ( например ) и шведа се отбранява с плюшено мече и знамето на дъгата в ръка
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПобърканИ военни . От военни нищо добро , не ни чака. Войната е лошо нещо с лош край. Фанатични те напъни на някой да вкарат Европа във война за сега са неуспешни. Хората вече са доста по умни от преди 100 години.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И комсомолки да се събличат...
5
1
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Маймуняк, пиши на кирилица! Всички се досещат, че си неграмотен. Бъди, какъвто си!
4
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Каква по-нормална реакция , когато враждебни пълчища от Африка и Азия заливат Европа? Когато 15 годишни афганистанци и африканци със списък на повече от едно убийство зад гърба си идват в страната ти - с корана под едната мишница, и ножа под другата? Не само, че е правилно - но определено е и нужно! Европейците заприличаха на стадо за заколение! Тарамбуки от всички световни помийни ями ги избиват - както, и когато им кефне!
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зорошоиден лъжи за комунизма нямат край.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм не може да има, винаги ще има един който ще е по-равен от другите...
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GOICHE VELE GNUS I VONQ NE MISLETE ZA DOBYR JIVOT A SE STRAXUVAITE OT KOMUNIZMA DETO GO NQMA NIKYDE