1000 българчета станаха християни в масово кръщене

Кампанията е благословена от патриарх Неофит
22 окт 2017 12:58, Петя Славова
81

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общо 1000 български бебета получиха днес Свето кръщение и станаха православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България" и се осъществява под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на бебетата. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Кампанията започва с благословението на патриарх Неофит, който днес даде своя патриаршески благослов на новокръстените бебета, на техните кръстници и близки в храма "Св. София".

Списъкът с кръщелниците е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началният час на събитието в София бе 10.00 часа, за Бургас е 13.00 часа, а в останалите градове то започна в 11.00 часа.

Храмовете, в които се извършва Националното кръщене, са: за София - храмът "Св. София Премъдрост Божия", за Пловдив - митрополитският храм "Св. вмчца Марина", за Варна - катедралният храм "Успение Богородично", за Бургас - катедралният храм "Св.св. Кирил и Методий", за Русе - катедралният храм "Св. Троица", за Велико Търново - катедралният храм "Рождество Богородично", за Стара Загора - храм "Въведение Богородично", за Враца - митрополитският храм "Св. Николай", за Плевен - храмът "Св. Параскева".

Според организаторите на кампанията "Направи го за България" за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, с трето и четвърто дете в семейството, с близнаци и дори с тризнаци.

Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и в бъдеще за насърчаване на раждаемостта в страната ни, а приелите Светото кръщение деца да навлязат в православната вяра, посочват от Светия синод.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богоугодна инициатива другият път - тази масова психоза е угодна само за църковната каса.
48
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
щом баба гица не е благословила,никакво кръщене ,не е било.
47
6
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 1 година
До IC XC,грешиш,християнството не се развива,то просто е избутвано все повече и повече в ъгъла от светската държава и така трябва да бъде,ако питаш християните,те все още са против разводите,против абортите,против контрацептивите и всичко прогресивно,никоя религия не се развива,трябва да се изкоренят всичките,няма нужда от талибани все едно дали са християнски или ислямски
46
3
 
8
 
! Отговори
Дрън дрън преди 1 година
Абсолютна загуба на време! Православната църква имитира дейност и си попълва бройката от вярващи проформа. Истинското християнство кръщава само пълнолетни хора ясно осъзнаващи вярата си и поемащи отговорност за действията си които се стремят да спазват ценностите на християнския морал а не деца които не осъзнават какво става около тях и като пораснат стават престъпници и крадат, лъжат и прелюбодействат. Никъде в библията нито Йоан Кръстител нито Исус Христос не кръщават деца!
45
2
 
4
 
! Отговори
IC XC преди 1 година
Аз не мога да кажа, че съм набожен, фанатик и тн. Ходя на църква много рядко. Но съм напълно ЗА християнската религия. Тя е водещата религия, напълно съвместима с вековете, християнската религия е развитието на човечеството. Докато някой "религии" не са мръднали, християнството се развива всеки век. Обичам християнската религия, обичам символите й, посланията й и тн. И все пак по-добре християнчета, отколкото мю(юлманчета нали така?
44
0
 
0
 
! Отговори
я ако обичаш преди 1 година
До Анонимен 53

дай ги тия извори,щото аз се сещам само за един грък-фанатик,който ги говори тези глупости!И останалите идиoти го цитират!Между другото, едно такова клане би влязло във всички учебници по история на планетата!Само дето такива писания няма!Защо ли!?А във Ватиканските архиви,в които е историята на Европа,пише съвсем други работи!И един съвет!Поразучи как се е образувала Унгария,защо българите са отказвали да се смесват с местните тука,защо капанците се женят по между си?
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пенчо, бре, чети! Пенчо не чете!" И затова е станал толкова прост. Даже стихотворение за него са написали.
42
3
 
7
 
! Отговори
blackbox преди 1 година
пълна дивотия! някой може ли да обясни каква е връзката между кръщенето и насърчаването раждаемостта?!
раждането може да се увеличи по един-единствен начин — с подобряване стандарта на живот и с прокарване на защитаващи политики за младите семейства. както и с подобряване сигурността на средата за израстване на децата.
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръщенето не прави християнина. Може да бъдеш християнин по вътрешно убеждение и без кръщавка.
40
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-тъжното е, че фанатиците, коментиращи новината, са с наблъскани плюсове, докато малкото коментари от мислещи хора са с минуси... Явно хората масово обичат да са стадо овце и да им казват какво да правят и мислят. Тъжна картинка!
39
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пенчо

С други думи, ти, като си християнин и "обръщаш другата буза", ще го учиш и него да "обръща другата буза". Т.е. - да не прави нищо, когато му се случват лоши неща, а да чака дърводелеца да го спасява? (не забравяй пак да сложиш минус на мен и плюс на теб, като отговарящ) :)
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:) а други 40000 станаха мюсюлмани с индивидуално кръщене
37
4
 
12
 
! Отговори
до атеиста преди 1 година
....До да бъде....

И аз съм кръстен, ама все тая. В господ не вярвам и в църква не стъпвам...

Само ще ти кажа-Голям залък ***,голяма дума не казвай...Не ти пожелавам нищо лошо, защото съм християнка,но ако някога в живота ти се случи нещо много лошо,първите ти думи ще са Господи, и мамо.Да го знаеш и да го помниш от мен.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като отговориш, не забравяй да ми сложиш минус, а на отговора си - плюс, че явно обичаш сам да си лайкваш глупостите :D
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пенчо

А ако ти се досещаш - казвам ти (което ти не схващаш), че да правиш от детето си копие на себе си, е сбъркано.
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пенчо

"Направете ги такива,каквито ги искате." - точно заради такова мислене, подобни деца повтарят грешките на родителите си и са техни копия. Децата сами трябва да изберат, трябва да се учат да мислят сами, а не някой да им казва в какво да вярват. Ако всеки родител прави децата си такива, каквито той иска, това ще се повтаря до безкрай през поколенията. Сеш' се?
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пенчо

Хайде не говори, че не е кървава, че ставаш за смях с глупостите си от няколко седмици насам.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грозна работа... А децата дори нямат думата - ще вярвате в каквото ви кажем! 2+2=5
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има исторически източници, които категорично казват, че са избири целите родове. А даже и да са били само синовете им, малко ли ти се вижда, християнино?
Бунтът не е бил срещу държавата, а срещу религията, това също го казват истирическите източници, повече чети! Срещу християнството е възстанал цвета на българската аристокрация. А сега овцете си кръщават масово децата в канона на тази кървава религия! На какво да се радваме?
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За кожа не знам, но на Пенчо са забравили да му присадят мозък