1000 българчета станаха християни в масово кръщене

Кампанията е благословена от патриарх Неофит
22 окт 2017 12:58, Петя Славова
81

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общо 1000 български бебета получиха днес Свето кръщение и станаха православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България" и се осъществява под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на бебетата. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Кампанията започва с благословението на патриарх Неофит, който днес даде своя патриаршески благослов на новокръстените бебета, на техните кръстници и близки в храма "Св. София".

Списъкът с кръщелниците е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началният час на събитието в София бе 10.00 часа, за Бургас е 13.00 часа, а в останалите градове то започна в 11.00 часа.

Храмовете, в които се извършва Националното кръщене, са: за София - храмът "Св. София Премъдрост Божия", за Пловдив - митрополитският храм "Св. вмчца Марина", за Варна - катедралният храм "Успение Богородично", за Бургас - катедралният храм "Св.св. Кирил и Методий", за Русе - катедралният храм "Св. Троица", за Велико Търново - катедралният храм "Рождество Богородично", за Стара Загора - храм "Въведение Богородично", за Враца - митрополитският храм "Св. Николай", за Плевен - храмът "Св. Параскева".

Според организаторите на кампанията "Направи го за България" за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, с трето и четвърто дете в семейството, с близнаци и дори с тризнаци.

Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и в бъдеще за насърчаване на раждаемостта в страната ни, а приелите Светото кръщение деца да навлязат в православната вяра, посочват от Светия синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богоугодна инициатива другият път - тази масова психоза е угодна само за църковната каса.
46
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
щом баба гица не е благословила,никакво кръщене ,не е било.
45
6
 
8
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
До IC XC,грешиш,християнството не се развива,то просто е избутвано все повече и повече в ъгъла от светската държава и така трябва да бъде,ако питаш християните,те все още са против разводите,против абортите,против контрацептивите и всичко прогресивно,никоя религия не се развива,трябва да се изкоренят всичките,няма нужда от талибани все едно дали са християнски или ислямски
44
4
 
10
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
Абсолютна загуба на време! Православната църква имитира дейност и си попълва бройката от вярващи проформа. Истинското християнство кръщава само пълнолетни хора ясно осъзнаващи вярата си и поемащи отговорност за действията си които се стремят да спазват ценностите на християнския морал а не деца които не осъзнават какво става около тях и като пораснат стават престъпници и крадат, лъжат и прелюбодействат. Никъде в библията нито Йоан Кръстител нито Исус Христос не кръщават деца!
43
0
 
2
 
! Отговори
я ако обичаш преди 6 години
До Анонимен 53дай ги тия извори,щото аз се сещам само за един грък-фанатик,който ги говори тези глупости!И останалите *** го цитират!Между другото, едно такова клане би влязло във всички учебници по история на планетата!Само дето такива писания няма!Защо ли!?А във Ватиканските архиви,в които е историята на Европа,пише съвсем други работи!И един съвет!Поразучи как се е образувала Унгария,защо българите са отказвали да се смесват с местните тука,защо капанците се женят по между си?
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пенчо, бре, чети! Пенчо не чете!" И затова е станал толкова ***. Даже стихотворение за него са написали.
41
3
 
9
 
! Отговори
blackbox преди 6 години
пълна дивотия! някой може ли да обясни каква е връзката между кръщенето и насърчаването раждаемостта?!раждането може да се увеличи по един-единствен начин с подобряване стандарта на живот и с прокарване на защитаващи политики за младите семейства. както и с подобряване сигурността на средата за израстване на децата.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръщенето не прави християнина. Може да бъдеш християнин по вътрешно убеждение и без кръщавка.
39
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-тъжното е, че фанатиците, коментиращи новината, са с наблъскани плюсове, докато малкото коментари от мислещи хора са с минуси... Явно хората масово обичат да са стадо овце и да им казват какво да правят и мислят. Тъжна картинка!
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенчоС други думи, ти, като си християнин и "обръщаш другата буза", ще го учиш и него да "обръща другата буза". Т.е. - да не прави нищо, когато му се случват лоши неща, а да чака дърводелеца да го спасява? (не забравяй пак да сложиш минус на мен и плюс на теб, като отговарящ) :)
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:) а други 40000 станаха мюсюлмани с индивидуално кръщене
36
4
 
14
 
! Отговори
до атеиста преди 6 години
....До да бъде....И аз съм кръстен, ама все тая. В господ не вярвам и в църква не стъпвам...Само ще ти кажа-Голям залък ***,голяма дума не казвай...Не ти пожелавам нищо лошо, защото съм християнка,но ако някога в живота ти се случи нещо много лошо,първите ти думи ще са Господи, и мамо.Да го знаеш и да го помниш от мен.
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като отговориш, не забравяй да ми сложиш минус, а на отговора си - плюс, че явно обичаш сам да си лайкваш глупостите :D
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенчоА ако ти се досещаш - казвам ти (което ти не схващаш), че да правиш от детето си копие на себе си, е сбъркано.
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пенчо"Направете ги такива,каквито ги искате." - точно заради такова мислене, подобни деца повтарят грешките на родителите си и са техни копия. Децата сами трябва да изберат, трябва да се учат да мислят сами, а не някой да им казва в какво да вярват. Ако всеки родител прави децата си такива, каквито той иска, това ще се повтаря до безкрай през поколенията. Сеш' се?
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПенчоХайде не говори, че не е кървава, че ставаш за смях с глупостите си от няколко седмици насам.
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозна работа... А децата дори нямат думата - ще вярвате в каквото ви кажем! 2+2=5
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има исторически източници, които категорично казват, че са избири целите родове. А даже и да са били само синовете им, малко ли ти се вижда, християнино?Бунтът не е бил срещу държавата, а срещу религията, това също го казват истирическите източници, повече чети! Срещу християнството е възстанал цвета на българската аристокрация. А сега овцете си кръщават масово децата в канона на тази кървава религия! На какво да се радваме?
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кожа не знам, но на Пенчо са забравили да му присадят мозък
28
9
 
4
 
! Отговори
Питанка преди 6 години
Ами ако мюсюлманин реши да стане християнин - присаждат ли му кожа...?