1000 българчета станаха християни в масово кръщене

Кампанията е благословена от патриарх Неофит
22 окт 2017 12:58, Петя Славова
81

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общо 1000 български бебета получиха днес Свето кръщение и станаха православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България" и се осъществява под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на бебетата. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Кампанията започва с благословението на патриарх Неофит, който днес даде своя патриаршески благослов на новокръстените бебета, на техните кръстници и близки в храма "Св. София".

Списъкът с кръщелниците е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началният час на събитието в София бе 10.00 часа, за Бургас е 13.00 часа, а в останалите градове то започна в 11.00 часа.

Храмовете, в които се извършва Националното кръщене, са: за София - храмът "Св. София Премъдрост Божия", за Пловдив - митрополитският храм "Св. вмчца Марина", за Варна - катедралният храм "Успение Богородично", за Бургас - катедралният храм "Св.св. Кирил и Методий", за Русе - катедралният храм "Св. Троица", за Велико Търново - катедралният храм "Рождество Богородично", за Стара Загора - храм "Въведение Богородично", за Враца - митрополитският храм "Св. Николай", за Плевен - храмът "Св. Параскева".

Според организаторите на кампанията "Направи го за България" за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, с трето и четвърто дете в семейството, с близнаци и дори с тризнаци.

Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и в бъдеще за насърчаване на раждаемостта в страната ни, а приелите Светото кръщение деца да навлязат в православната вяра, посочват от Светия синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И мен са ме кръстели като малък но в църква посмъртно няма да вляза. Който иска да си вярва в измислини простотии от преди 2000 години. Аз предпочитам реалноста.
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати простотията... защо занимават децата с глупости? Това, че родителите им вярват в литературни герои не значи, че децата трябва да вярват.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега глупости - тангрист съм бил!!! То това е още по-голяма лъжа и от християнството. Значи българите доброволно са станали християни, такак ли? А какво ще кажеш за ИЗБИВАНЕТО на 52 болярски рода, с жените и децата им, само защото са отказали да станат християнни? БПЦ е опетнена още тогава и само слепок би могъл да й се доверява.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенчо, защо реши, че съм кандидат-християнин? Да не ми е изпила чавка ума? Да се навирам зорлям в тази структура? Защото кръщението, сигурно не знаеш, но те закрепя енергийно към организацията БПЦ, със всички негативни последици за теб, като свободен човек.А и ти не си никакъв пример за християнин, че като те гледа човек да пожелае да стане християнин, ако се заблуждаваш, че правиш нео добро за църквата - не си прав, напротив! Да им върнеш парите!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венета, виждам, че си търсеща. В православието няма да намериш нищо. То, както и другите съвременни религии е създадено, за да ни заблуди, да ни върже е земното чрез бедност, мъка и страдание. Някой да е видял нещо добро от която и да е религия?Влез на форума на "ТИ СИ ТОВА", там е истината за Човека, развитието му тук и пътят му по-натам.
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа, чакай малко, Пенчо, хайде да не говорим за лицемерието точно! Защото БПЦ е една лъжа от самото си създаване. Само влез в която и да е църква и разгледай орнаментите на украсата. По стените, по иконите, всичко е копие на древните храмове, които са съществували по нашите земи. Лъжата е втъкана в основата на БПЦ. Нямало е как да убедят знаещите хора по нашите земи да приемат християнството и са мимикрирали, за да приличат на нашата истинска стара религия. Лицемери от първия си миг!
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Пенчо му е такава каша в главата, че няма кой да му помогне.Съжалявам го.
20
1
 
4
 
! Отговори
17 преди 6 години
Без покаяние и приемане на Христос за спасител ,без оставяне на греховете -остава единствено огненото езеро!И никакво къпане няма да помогне!- Деяния 2:38" Петър им каза:Покайте се и всеки от вас нека се кръсти в името на Исус Христос за прощение на греховете ви; и ще приемете този дар, Святия ДухМат.15:9 Обаче напразно Ми се кланят, Като преподават за поучения човешки заповеди"Слава на Бога !Амин!
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавай да пишеш Пенчо, сам си изкопаваш ямата, с този език, който държиш всички разбрахме що за хора са религиозните фанатици на БПЦ.Продължавай да показваш истинското лице на БПЦ!
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венета, разбра ли сега, църквата препоръчва да спестяваме от живота си, само и само да станем нейни членове!!! А да вземе да направи нещо добро за бедните - НЕ! Това не е нейна работа! Пак повтарям, БПЦ е изключително богата, най-големият земевладелец в България. И какво прави за да се подобри положението на мирните си - нищо! Взима им еднократно по 60 лв., за да има правото след това цял живот да ги изсмуква и да ги плаши с наказващия бог, който иначе на обичал.
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенчо, овчицо глупава, болниците и ВУЗ-овете по закон са търговки дружества, които се регулират от държавните институции. А БПЦ е оставена да безчиснства съвсем самостоятелно и независимо. Познавам достатъчно много нейни служители, и те си живеят доволно и охолно като всички богати хора в България. Така че не скачай да защитаваш тия 60 лв., които ограбвате от овцете. И внимавай с тона, бог няма ли да те накаже, за това, че ме обиждаш?
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 10000(хиляди) да кръстиха все тая....
15
8
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
За едно сте прави. Не е редно и етично да се подиграваме на хората, които си говорят със своя въображаем приятел!
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенчо, не се прави че не знаеш, что БПЦ е най-големият земевладелец в България. Богата е институцията, не й се налага да се издържа от свещи и 60-те лева на овцете, дето се кръщават. БПЦ е търговко дружество, освободено от всякакви видове данъци. Изгодно е да си част от него. Затова и кандидатите са толкова много, че вече ги напъждат.Вярващите овце може да ги плашиш с наказващия бог, дето много ви обичал иначе, но нормалните хора могат да мислят и виждат реалността.
13
4
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До Горд турчинБог да го прости султ028007анчето...
12
14
 
9
 
! Отговори
атеист преди 6 години
До да бъдеИ аз съм кръстен, ама все тая. В господ не вярвам и в църква не стъпвам. Каква е ползата от тоя ритуал е пълна мистерия за мен. За какви християнчета говориш, не мога да разбера? Ами те като пораснат повечето ще са като мен - невярващи в някакъв си измислен бог. Дали са ги поливали с вода като бебета или не, все тая
11
10
 
7
 
! Отговори
Атеист преди 6 години
ВАРВАРСТВО!
10
6
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Ако е незавизима от Каноните на Православната Църква, значи не е Православна.Което си е така. Не е Православна.Това е комунистическата "църква-блудница", която се е подчинила на антихристите комунисти.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 3 Викаш дали го знаели тези малките дали са християнчета? То и аз не съм кръщаван в църква, това не ме ли прави християнин? Или викаш съм атеист? Муахахахах....
8
6
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Българската православна църква е НЕЗАВИСИМА,и както иска,така ще ги кръщава,псевдо маляк такъв!