1000 българчета станаха християни в масово кръщене

Кампанията е благословена от патриарх Неофит
22 окт 2017 12:58, Петя Славова
81

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общо 1000 български бебета получиха днес Свето кръщение и станаха православни християни. Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България" и се осъществява под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на бебетата. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Кампанията започва с благословението на патриарх Неофит, който днес даде своя патриаршески благослов на новокръстените бебета, на техните кръстници и близки в храма "Св. София".

Списъкът с кръщелниците е съставен по обявения от организаторите на кампанията ред за регистрацията. Кръщенето ще се извърши в големите градове на България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Началният час на събитието в София бе 10.00 часа, за Бургас е 13.00 часа, а в останалите градове то започна в 11.00 часа.

Храмовете, в които се извършва Националното кръщене, са: за София - храмът "Св. София Премъдрост Божия", за Пловдив - митрополитският храм "Св. вмчца Марина", за Варна - катедралният храм "Успение Богородично", за Бургас - катедралният храм "Св.св. Кирил и Методий", за Русе - катедралният храм "Св. Троица", за Велико Търново - катедралният храм "Рождество Богородично", за Стара Загора - храм "Въведение Богородично", за Враца - митрополитският храм "Св. Николай", за Плевен - храмът "Св. Параскева".

Според организаторите на кампанията "Направи го за България" за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, с трето и четвърто дете в семейството, с близнаци и дори с тризнаци.

Предвижда се тази богоугодна инициатива да не е еднократен акт, а да продължи и в бъдеще за насърчаване на раждаемостта в страната ни, а приелите Светото кръщение деца да навлязат в православната вяра, посочват от Светия синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
11
 
! Отговори
яв преди 6 години
Кръщенето е нещо лично. Не е масовка. Ако гледаме католиците даже с първото им причастие, което голям празник за цялото семейство пак няма такива блъсканици. Не бих го причинил на децата си. или семейно или те като порастнат тогава да си решават. Не е сериозно това с масовите сватби, кръщенета и тн.
6
3
 
18
 
! Отговори
да бъде преди 6 години
Дай боже все такива хубави новини.На 22.10. 2017г.-1000 християнчета,на 22.10.2018г.-10 000 български бебета християнчета.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкото е,че кръщението е извършено по католическият обичай с поливане,а не с пълно потапяне в съда. Т.е. не е правилно извършено.Ваптизма - (кръщение на гръцки) освен кръщение на гръцки значи и пълно потапяне. Гръцкият език много точно дава обяснение каква да е формата на кръщението. А тук и съдове имат големи и вода бол,но НЕ ИСКАТ да извършат ПРАВОСЛАВНО КРЪЩЕНИЕ. Защото просто БПЦ не са православни.Комунисти,икуменисти, новостилци, гейове - това са ереси и извращения,които БПЦ проповядва.
4
1
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Сус ба ченгене!Домуз!Сикем азанъ!
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от тях колко ще са християни обаче!
2
15
 
4
 
! Отговори
Горд турчин преди 6 години
Да живееее великия СУЛТАН,политик и държавник с топкииии, за какъвто пропадналата българия има да мечтае като в приказките
1
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станали християни- ама те знаят ли го? Или по-скоро ги направиха христяни- насила, преди да са им обяснили за какво иде реч-