90% от българските мъже живеят с мама и татко. Защо ли?

Страната ни изостава при въпроса за еманципиране на домакинята
22 окт 2017 14:41, Петя Славова
171
90% от българските мъже живеят с мама и татко. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

България и Словения са на най-предни позиции в ЕС по процент на жените в ръководството на големите фирми. В над 10 процента от най-големите 50 фирми в тези две държави жени държат топ-позициите в мениджмънта. България стои много добре и по отношение на достъпа на жените до високи позиции в политическото управление и администрацията. След Швеция, където жените заемат половината от тези позиции, и след Латвия и Словения с малко над 40%, България се нарежда на четвърто място с около 37 на сто женско присъствие по горните етажи на управлението и администрацията, съобщава "Дойче веле".

Числа и факти

Евростат подробно е проучил и разликите в заплащането, което получават мъжете и жените. Най-големи са тези разлики в Естония, Чехия и Германия. В Германия една жена на ръководна позиция изкарва 34 евро на час, докато мъжете на същата позиция взимат 46 евро на час.

Норвежците са най-щастливите хора на света. Това става ясно от Доклада за световното щастие. Българите са далеч зад скандинавците, но пък са много по-щастливи, отколкото през 2012. От какво зависи щастието им?

Ето и още любопитни информации, които ни предлага обширното проучване за жените и мъжете в ЕС, публикувано днес от Евростат. Готвенето и домакинството са женска работа - тази консервативна и банална истина все още е актуална в повечето държави от ЕС, където средно 79% от жените и само 34% от мъжете поемат такива задължения. Тук България много изостава. Заедно с Португалия, Италия и Гърция страната е на едно от последните места по еманципиране на домакинята.

Жените готвят, а мъжете ядат. Така шеговито могат да се обобщят данните за затлъстяването в Европа, от което са засегнати над 57% от мъжете и само 43 на сто от жените. Горе-долу същата пропорция наблюдаваме и при употребата на алкохол.

Младите български мъже живеят доста дълго в бащиния си дом, научаваме още от проучването. Във възрастовата група от 18 до 24 години близо 90% от българските младежи още живеят с мама и татко, като процентът на младите български жени в същата ситуация е под 70 на сто. Само в Унгария, Словакия, Словения, Малта, Франция, Естония и Кипър младежите от тази група са по-пасивни. Горе-долу същото е положението и в следващата възрастова група - 25-29 години, в която 70 на сто от българите и около 40 на сто от българките още не са отлетели от семейното гнездо.

57% от европейците са доволни, че живеят в ЕС

Изследването на Евростат, публикувано под заглавието "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", обхваща няколкостотин страници с много графики и таблици. Те са поместени в отделни глави като „Живот, израстване и остаряване", "Учение, работа и пари" и "Хранене, пазаруване, интернет, социални контакти". От проучването научаваме и това: 57 на сто от европейските граждани са доволни, че живеят в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща му и майка му как са имали пари за собственои жилище, а 30 годишни урунгели нямат.Той като не може да се отдели, да си купи жилище и да бъде самостоятелет, ОЩЕ НЕ Е СТАНАЛ ИСТИНСКИ МЪЖ, АКО ЩЕ И НА 50 ГОДИНИ ДА Е.
65
7
 
25
 
! Отговори
пената преди 6 години
Ей сега ще се изнеса защото е по добре да живея сам а не с хората които обичам. Ще ги оставя сами за да не казват хората че живея при мама и татко
64
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЯЛАТА РАБОТЕ Е В ПАРИТЕ. ПРИ МАМА И ТЕТУ ЯДЕНЕТО Е БЕЗ ПАРИ, СЛУГУВАНЕТО СЪЩОМНОГО ОТ ТЕЗИ Младежи НЕ РАБОТЯТ ПОРАДИ МЪРЗЕЛ., НО И ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТРОДИТЕЛИТЕ КАТО СЕ ПЕНСИАОНИРАТ, НЕ МОГАТ ДА ЗАПОЧВАТ ДА СИ ЖИВЕЯТ, ДА ХОДЯТ НА ЕКСКУРЗИЯ В ЧУЖБИНА ИЛИ ПО КУРОРТИ, ЗАЩОТО НЯМА НА КОГО ДА ОСТАВЯТ "ДЕТЕТО"
63
10
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Защото нямат пари за собствено жилище, а и при нас не е прието както при еврогейците да оставяш на улицата близките си независимо при каквито и да е обстоятелства.
62
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато останат да работят в родния си град, живеят при родителите си, българският мъж по принцип не обича да се дели от родителите си. Живеят заедно, докато възрастните се пенсионират и отидат на село или вилата. Ако младите отидат в друг град, няма как да са с мама и тате. Ако от село отидат в града, пак са отделно от родителите си, но ако останат на село, живеят заедно с тях, рядко някой си купува отделна къща.
61
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53Прав си. Някога ме заведоха на училище за първия учебен ден в 1. клас и край. Сега родителите ми разчитат на мен и за нещата в дома, и извън дома- ходене по болници, по институции, пазаруване, поддържане на техника, разни мобилни оператори... Децата днес не са самостоятелни- на училище ги водят, на западен език ги карат с кола или такси, на спорт- пак. Даже не могат сами да се съберат пред блока за игра. В училище им водят извънкласни занимания,всичко някой друг им го организира.
60
9
 
11
 
! Отговори
с пари преди 6 години
В някой държави фирмата / работодателя / държавата ти наема нормално ведомствено жилище / общежитие тоест те плащат / субсидират наема на младия специалист , тука тези пари не ти ги дават щото шопите са тарикати............в салата.
59
5
 
11
 
! Отговори
КлепоУшеФффф преди 6 години
Тати носи, мама меси, да живей, живей труда!Както и шпионажа на Фейсбук, Месинджър и Вайбър, запоите в работно време и дребните кражби... и далаверки.
58
4
 
26
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В последните 15 години съм живял на 4 места в София. Никъде нямаше млади, завършили ученето, които да живеят при родителите си. Като завършват средно образование на по 19-20 години и после още 4-5 години висше, естествено. че ще живеят при родителите си. Тогава те нямат никакви доходи, а после с началната заплата в първите години, на практика пак нямат никаква възможност за отделно жилище.
57
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам откъде ги вадят тези статистики, но аз познавам само един младеж и една девойка, които живеят при родителите си! Имаше още един, но той се отдели.
56
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите гледат от богаташите в Америка - сериалът "Дързост и красота", където живеят заедно 3-4 поколения.
55
3
 
12
 
! Отговори
от 90-те % преди 6 години
хехее, веднъж да съм с мнозинството!
54
3
 
11
 
! Отговори
:) преди 6 години
До ФактДа, турците и ро.мите развалят статистиката на Бг. Добре. че са те, че да има виновни.Само че се забравя, че мъжете при повечето турци и ро.ми са в чужбина.
53
15
 
32
 
! Отговори
Анти българскаСтатия преди 6 години
Защото семеиствата ни НЕ са толкова разбити и прецакани като западните. Ето защо! Ние сме православни и си ценим семеиствата и традициите. Обичаме децата си също, и искаме да сме близо до тях! На запад, станеш ли на 18 те хвърлят на апартамент под наем и така неможеш да до 50 да набереш някакъв капитал.Тази перверзна статия отново е платена пропаганда, АНТИ БЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА!
52
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо се обърка света и за това ние сме си виновни.Гледам по мойте деца,те не са самостоятелни-3 клас са и ги водя на училище.Аз от 1 клас си ходех сам на училище.В 9 клас се отделих от родителите и заживях самостятено,на общежитие в техникума,после квартира.След завършване на Висшето пак квартира,после си купих апартамент,ожених се и т.н.Сега и в училище искат някой да ги води и да си ги прибира.Така децата и младите хора нямат вътрешна увереност в себе си и после несмеят да се отделят.
51
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото заплатите за мизерни. Лихвите на банките непосилки както и наемите.
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така живее българският мъж
49
7
 
20
 
! Отговори
Това е преди 6 години
повсеместно: в Италия през ден има предавания по тв, че мъжете живеят при родителите си: или безработни, или парите не стигат- близо до ума...Ако живеят отделно или родителите са купили жилището, или работят нелека работа, или в чужбина.Не си "скубете косите"- навсякъде е така.
48
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Реалността е, че при българите може би само около 20-30% от българските младежи от 18 до 29 години, живеят при родителите си. При българските турци процента е доста по-голям, а при останалите сами решавайте как е. И наистина при над 2 милиона избягали в чужбина, с постоянен и настоящ адрес в България, както се сети този преди мен (48), как са я направили тази статистика?!
47
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тези статистики, по адресна регистрация, нямат нищо общо от с действителността....