По пиратски: Отмъкнаха изровено съкровище от поне 800 монети

Ценното имане било открито случайно под корените на джанка в Мездра
22 окт 2017 12:30, Петя Славова
28
По пиратски: Отмъкнаха изровено съкровище от поне 800 монети
Снимка: "Монитор"

Най-малко 800 монети липсват от изключително ценното съкровище, което бе открито случайно под корените на джанка в Мездра преди около месец, алармира директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски. В полицията е образувано досъдебно производство и ченгетата се опитват да стигнат до тези, които са грабили с шепи сребърните монети, но Ганецовски призовава те да ги предадат доброволно като им обещава, че ще получат парична премия.

Тъй като съкровището не е предадено в музея в неговата цялост, все още не е ясно как ще бъдат обезщетени и сестрите Петя и Нели Кръстеви. Тъкмо при изкореняването на 70-годишното дърво в техния имот на улица "Александър Стамболийски" бе открито керамичното гърне с римските пари. Двете предали в музея 187 монети, но от снимка, направена веднага след ваденето на находката ясно се вижда, че денарите и антонианите в него са били пет-шест пъти повече, смятат археолозите. Това означава, че монетите са били повече от 1000.

В продължение на месец откритието е обработвано от специалисти и вече е част от експозицията на врачанския музей. "По първичната обработка на находката съдим, че това са римски императорски денари, които датират от средата на I до средата на III век", разкри пред "Монитор" директорът Георги Ганецовски. Археолозите установили интересна последователност на императорските емисии, което показва, че тези монети не са събирани случайно. Те са циркулирали в Римската империя в продължение на 200 години. Все още не се знае каква е била точно целта на това събиране, но със сигурност може да се каже е, че заравянето на монетите е станало около средата на III век.

"Тази дата се маркира от последния император, който е представен в тази колекция – Север Александър", каза още Ганецовски. Той поясни, че става дума за изключително редки емисии на императори, най-ранната от които е на Нерон, от 54-68 година. В съкровището има и монети на императори като Виталий, Дионисий, Тит, Нерва и др., датиращи от втората половина на I век. Сред тях има и монети, посветени на императорски съпруги. "Има такива, сечени на територията на днешна Сирия, което говори за много сериозна търговска циркулация. Голяма част от монетите в находката са били в обръщение и това личи от състоянието им. Друга част от тях обаче са добре запазени и явно не са използвани, а са събирани като колекция", поясни Ганецовски и опроверга слуховете, че до музея са достигнали по-незначимите.

Според археолога Пламен Иванов, който е един от откривателите на Рогозенското съкровище, особено впечатление прави фактът, че монетите са събирани в продължение на 200 години. По думите му това показва значението на крепостта Калето край града в урбанизираната територия на тогавашния римски град. "Името на населеното място все още не е известно, но става дума за добре развит търговски център, в който са живеели изключително богати хора", подчерта Иванов. Той и колегите му смятат, че древното селище е било своеобразен трезор на римската империя.

Предстоят аварийно-спасителни археологически разкопки на мястото, където е открито съкровището, за да установи евентуалното наличие на сгради или други архитектурни структури от римско време, допълни директорът на врачанския музей Георги Ганецовски.


28
Още от
Напиши коментар Коментари
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Непредадените са във фонда "личен Череп". Интересно как на обикновените хора им се насажда вина, а други се имат за повече от държавата.
24
2
 
18
 
! Отговори
kolio99 преди 8 месеца
да се радват ,че и тез са дали на музея:-)))
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Националния Исторически Музеи имат една камара копия и дупликати на съкровища и монети, оригиналите не са там! Така че, защо да предаваш съкровища на държа вните продажници които те самите ще продадат и изнесат а в Музея слагат копия.

Много правилно са направили хората че не са го предали цялото.
22
1
 
5
 
! Отговори
любича самадджич преди 8 месеца
делвата с жалтиците!
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ***

Нямаше да се сурне целият български народ да рови за съкровища поради простата причина, че това занимание е записано в наказателния кодекс. 80% ще се дават само на тези открили подобно "имане" случайно. например, копаеш си кладенец и хоп гърненце, или основи за сграда... А който с металотърсача обикаля и копа - в кауша и без никакви проценти. Впрочем там е мястото и на така наречените "колекционери".
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Марине, в Англия могат да си позволят и по 150% да плащат за намереното. В България когато започнем ние да си емитираме парите, също държавата ще може да си позволи да изкупува намереното на 100%. А за да не се превърне в занаят, копането с цел търсене на "имане" ще си остане строго забранено. Ще се плаща само на тези, случайно открили такова докато са копали по съвсем други причини.
19
0
 
23
 
! Отговори
Марин преди 8 месеца
Във Англия музеите изкупуват всичко намерено като плащат толкова колкото струва, а не някакви премии.
18
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
До ***

:)) че и осигуровки и стаж не им върви.
Какви 10% говориш.Отварят каталозите и плащат на 80%.Само така това богатство ще остане в Бг.
17
2
 
17
 
! Отговори
100 Карата преди 8 месеца
В Северна България ,един ром вика.
–Копая а знам че полицаите ме следят с бинокъл,чакат да извадя.И като намерих/нещо си/,тръгнах да бягам вика.И след няколко километра ме настигна вика,простреля ме ,и ми взе всичко.Поосле ме остави ей така на земята,и си замина.И му казал още,
-Ти защо бягаш,нали знаеш че ще те хванем,и после ,,Лошо''.
Те Музейните служители и охранители свили пендарите,властите търсят още от тези които са го намерили.Защото са скъпи монетите,и са взели добри пари,и искат още.
16
4
 
16
 
! Отговори
Циганин преди 8 месеца
Защо не приемат закон за намиране и предаване на имане или съкровище на държавата , то иманяра да получи 10-25 % от стойноста на съкровището ,а то какво се получава Те копаят ,бъхтят се по нощите в студ и дъжд и накрая да го подарят на държавата .
15
2
 
0
 
! Отговори
kkk преди 8 месеца
<span>big deal</span>
14
0
 
29
 
! Отговори
жико преди 8 месеца
Взели са това, което им се полага.Нищо не става безплатно. Аз и толкова нямаше да им дам.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако това е снимката по която съдят, че в гърнето е имало над 1000 монети, то явно "очите% им са бая големи. Тази снимка показва, че са им дали точно толкова колкото е имало вътре - около 200 монети. Освен това е изключително тъпо, като намериш съкровище от 1000 монети, да предадеш малка част от тях - веднага ставаш заподозрян. Прибираш или всичко, или нищо.
Да не говорим за "извода", че са заровени през 3 век и са колекционирани 200 години. Най-вероятно са заровени с посаждането на джанката
12
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 месеца
Не е крадено ами е "обработвано от спецялисти"
11
0
 
25
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 месеца
Новината е много Дълга и няма Анализ , това трябва да го направят Журналистите .
Аз ще ви кажа - Откритото Съкровище в частен имот е предадено на Полицията в Мездра , след това е Изчезнало чрез Кражба от Шефа на МВР .
10
3
 
34
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
Колекцията била събирана 200г.хаха
Що си мисля че дядото на Петя и Нели е бил иманяр който е набрал колекцията по царско време и с идването на комунистите е заровил имането за да отърве калъчката.Боднал една джанка за нишан но явно не е успял да предаде информацията на наследниците
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как пък все на таквиз им се пада
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който е намерил съкровището би трябвало да му плащат здраво, а не някаква мижава премия. Aз ако намеря съкровище директно го хвърлям в реката вместо да се разкарвам за 100 лв от кабинет в кабинет Каквато държвата такива и иманярите и полицаите. Щом се краде суджук ще се крадат и монети. Крадец до крадеца майно льо.
7
2
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 8 месеца
Niakoi moze li da kaze kakvo stana sus skandala ot predi 7-8 godini,kogato mislia,ce v Haskovskia/po pamet-moze i da ne sum tocen/ muzei pri revizia go hvanaha po dolno g.sti s ogromni lipsi i zamenki na eksponati s ne-tolkova cenni.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи по снимка решиха че са били 1000 монети... Сега колко ще ги тормозят сестрите, не е истина....254