По пиратски: Отмъкнаха изровено съкровище от поне 800 монети

Ценното имане било открито случайно под корените на джанка в Мездра
22 окт 2017 12:30, Петя Славова
28
По пиратски: Отмъкнаха изровено съкровище от поне 800 монети
Снимка: "Монитор"

Най-малко 800 монети липсват от изключително ценното съкровище, което бе открито случайно под корените на джанка в Мездра преди около месец, алармира директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски. В полицията е образувано досъдебно производство и ченгетата се опитват да стигнат до тези, които са грабили с шепи сребърните монети, но Ганецовски призовава те да ги предадат доброволно като им обещава, че ще получат парична премия.

Тъй като съкровището не е предадено в музея в неговата цялост, все още не е ясно как ще бъдат обезщетени и сестрите Петя и Нели Кръстеви. Тъкмо при изкореняването на 70-годишното дърво в техния имот на улица "Александър Стамболийски" бе открито керамичното гърне с римските пари. Двете предали в музея 187 монети, но от снимка, направена веднага след ваденето на находката ясно се вижда, че денарите и антонианите в него са били пет-шест пъти повече, смятат археолозите. Това означава, че монетите са били повече от 1000.

В продължение на месец откритието е обработвано от специалисти и вече е част от експозицията на врачанския музей. "По първичната обработка на находката съдим, че това са римски императорски денари, които датират от средата на I до средата на III век", разкри пред "Монитор" директорът Георги Ганецовски. Археолозите установили интересна последователност на императорските емисии, което показва, че тези монети не са събирани случайно. Те са циркулирали в Римската империя в продължение на 200 години. Все още не се знае каква е била точно целта на това събиране, но със сигурност може да се каже е, че заравянето на монетите е станало около средата на III век.

"Тази дата се маркира от последния император, който е представен в тази колекция – Север Александър", каза още Ганецовски. Той поясни, че става дума за изключително редки емисии на императори, най-ранната от които е на Нерон, от 54-68 година. В съкровището има и монети на императори като Виталий, Дионисий, Тит, Нерва и др., датиращи от втората половина на I век. Сред тях има и монети, посветени на императорски съпруги. "Има такива, сечени на територията на днешна Сирия, което говори за много сериозна търговска циркулация. Голяма част от монетите в находката са били в обръщение и това личи от състоянието им. Друга част от тях обаче са добре запазени и явно не са използвани, а са събирани като колекция", поясни Ганецовски и опроверга слуховете, че до музея са достигнали по-незначимите.

Според археолога Пламен Иванов, който е един от откривателите на Рогозенското съкровище, особено впечатление прави фактът, че монетите са събирани в продължение на 200 години. По думите му това показва значението на крепостта Калето край града в урбанизираната територия на тогавашния римски град. "Името на населеното място все още не е известно, но става дума за добре развит търговски център, в който са живеели изключително богати хора", подчерта Иванов. Той и колегите му смятат, че древното селище е било своеобразен трезор на римската империя.

Предстоят аварийно-спасителни археологически разкопки на мястото, където е открито съкровището, за да установи евентуалното наличие на сгради или други архитектурни структури от римско време, допълни директорът на врачанския музей Георги Ганецовски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непредадените са във фонда "личен Череп". Интересно как на обикновените хора им се насажда вина, а други се имат за повече от държавата.
24
2
 
18
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
да се радват ,че и тез са дали на музея:-)))
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Националния Исторически Музеи имат една камара копия и дупликати на съкровища и монети, оригиналите не са там! Така че, защо да предаваш съкровища на държа вните продажници които те самите ще продадат и изнесат а в Музея слагат копия. Много правилно са направили хората че не са го предали цялото.
22
1
 
5
 
! Отговори
любича самадджич преди 6 години
делвата с жалтиците!
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиганинНямаше да се сурне целият български народ да рови за съкровища поради простата причина, че това занимание е записано в наказателния кодекс. 80% ще се дават само на тези открили подобно "имане" случайно. например, копаеш си кладенец и хоп гърненце, или основи за сграда... А който с металотърсача обикаля и копа - в кауша и без никакви проценти. Впрочем там е мястото и на така наречените "колекционери".
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марине, в Англия могат да си позволят и по 150% да плащат за намереното. В България когато започнем ние да си емитираме парите, също държавата ще може да си позволи да изкупува намереното на 100%. А за да не се превърне в занаят, копането с цел търсене на "имане" ще си остане строго забранено. Ще се плаща само на тези, случайно открили такова докато са копали по съвсем други причини.
19
0
 
23
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Във Англия музеите изкупуват всичко намерено като плащат толкова колкото струва, а не някакви премии.
18
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До ***:)) че и осигуровки и стаж не им върви.Какви 10% говориш.Отварят каталозите и плащат на 80%.Само така това богатство ще остане в Бг.
17
2
 
17
 
! Отговори
100 Карата преди 6 години
В Северна България ,един ром вика.Копая а знам че полицаите ме следят с бинокъл,чакат да извадя.И като намерих/нещо си/,тръгнах да бягам вика.И след няколко километра ме настигна вика,простреля ме ,и ми взе всичко.Поосле ме остави ей така на земята,и си замина.И му казал още,-Ти защо бягаш,нали знаеш че ще те хванем,и после ,,Лошо''. Те Музейните служители и охранители свили пендарите,властите търсят още от тези които са го намерили.Защото са скъпи монетите,и са взели добри пари,и искат още.
16
4
 
16
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Защо не приемат закон за намиране и предаване на имане или съкровище на държавата , то иманяра да получи 10-25 % от стойноста на съкровището ,а то какво се получава Те копаят ,бъхтят се по нощите в студ и дъжд и накрая да го подарят на държавата .
15
2
 
0
 
! Отговори
kkk преди 6 години
<span>big deal</span>
14
0
 
29
 
! Отговори
жико преди 6 години
Взели са това, което им се полага.Нищо не става безплатно. Аз и толкова нямаше да им дам.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако това е снимката по която съдят, че в гърнето е имало над 1000 монети, то явно "очите% им са бая големи. Тази снимка показва, че са им дали точно толкова колкото е имало вътре - около 200 монети. Освен това е изключително тъпо, като намериш съкровище от 1000 монети, да предадеш малка част от тях - веднага ставаш заподозрян. Прибираш или всичко, или нищо.Да не говорим за "извода", че са заровени през 3 век и са колекционирани 200 години. Най-вероятно са заровени с посаждането на джанката
12
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Не е крадено ами е "обработвано от спецялисти"
11
0
 
25
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Новината е много Дълга и няма Анализ , това трябва да го направят Журналистите .Аз ще ви кажа - Откритото Съкровище в частен имот е предадено на Полицията в Мездра , след това е Изчезнало чрез Кражба от Шефа на МВР .
10
3
 
34
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Колекцията била събирана 200г.хахаЩо си мисля че дядото на Петя и *** е бил иманяр който е набрал колекцията по царско време и с идването на комунистите е заровил имането за да отърве калъчката.Боднал една джанка за нишан но явно не е успял да предаде информацията на наследниците
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как пък все на таквиз им се пада
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е намерил съкровището би трябвало да му плащат здраво, а не някаква мижава премия. Aз ако намеря съкровище директно го хвърлям в реката вместо да се разкарвам за 100 лв от кабинет в кабинет Каквато държвата такива и иманярите и полицаите. Щом се краде суджук ще се крадат и монети. Крадец до крадеца майно льо.
7
2
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Niakoi moze li da kaze kakvo stana sus skandala ot predi 7-8 godini,kogato mislia,ce v Haskovskia/po pamet-moze i da ne sum tocen/ muzei pri revizia go hvanaha po dolno g.sti s ogromni lipsi i zamenki na eksponati s ne-tolkova cenni.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи по снимка решиха че са били 1000 монети... Сега колко ще ги тормозят сестрите, не е истина....254