Спас като Александър - нов живот или раздвояване на самоличността

Как той успя да заблуди толкова хора, коментира психолог
22 окт 2017 07:30, Петя Славова
68
Спас като Александър - нов живот или раздвояване на самоличността
Снимка: архив, Булфото


Как толкова много хора се сприятеляват със Спас, представящ се в социалните мрежи за Александър коментира социалната психоложка проф. Толя Стоицова от Нов български университет. "Проблемът започва още от думата "сприятеляват". Понятията се объркват, защото във Фейсбук се свързваме уж като френдс (англ. ез) - приятели. Политиците например уж имат много в профилите си, ама нямат - това са техни избиратели. Така хората се объркват и почват да споделят неща, които са само за приятели."

Още по темата

По думите й, истинската причина да се случват такива процеси е, защото сега са много развити социалните мрежи. Хората нямат много време, имат привързаност към общуването онлайн, да не кажа дори пристрастяване, а
някои дори се гордеят с бройката на приятелите си. Също така е хубаво да сме внимателни какво споделяме.

Според нея Спас е успял да заблуди толкова много хора, защото обществото още е наивно, особено в интернет.
" Взимат за чиста монета всичко, което някой пише, без да се замислят възможно ли е.От друга страна, измамниците явно познават добре психологията на участницитев в социалните мрежи и се възползват от нея, разбира се, с недоброжелателна цел."

Според проф.Стоицова обърна внимание и на измамите по телефона, при които също има засегнати хора, вярващи на нещо, който им говори някой непознат. "При телефонните измами жертвите са възрастни. Те не са свикнали на такива заплахи и се подвеждат, че помагат на полицията. По-младите пък не са преодолели наивността си и смятат, че всичко, което е онлайн, е истинско.", изяснява специалистът и допълва, че в интернет нещата се базират на доверие, което няма реалистична основа. Не може на непознат да имаш такова доверие.

Според нея е нужно да се направи по-прецизен филтър. "Оказва се, че нерационалността не е свързана с професии. Лошото е, че помежду си хората обменят опит и някой се хвали за евтини билети. Другият заема състезателна позиция и прави същото.

Този човек е бил изключително коректен към журналистите и е пускал само текстове след позволение от автора. Това е добре обмислена измама. Този човек не е глупав. Журналистите са го познавали като коректен човек и затова са му се доверили. Той е създал умишлената заблуда за коректност."

Що се отнася до това, че и политиците му са се доверили да ги интервюира, проф. Стоицова обясни пред "24 часа", че просто и те се стремят да са известни. "Те са готови на интервюта и всичко останало, само и само името им да се чува. Те не се замислят, че това може да е измама. Това е американският принцип - няма значение какво се говори за мен, важно е да съм в публичното пространство."

Според психоложката Спас създава Александър Николов след измами със собственото си име. "Множествената идентификация се появи след интернет. Преди това и в психологията смятахме, че раздвояването на личността е болестно състояние. Само че сега е ясно, че хората имат много идентичности. Българите например имаме поне две идентичности - българска и европейска.

Социалните мрежи обаче дадоха възможност за колкото си искаме идентичности. Можем да слагаме всякакви снимки, да си сменим името и пола. Това вече не е болестно състояние, а отклоняващо се поведение."

По думите на проф. Стоицова е шокиращо как хората много внимават в банката, дали някой ги гледа, докато попълват документите с данните си, но в интернет с лека ръка ги дават на напълно непознат.

"Като психолог не мога да си обясня как хора със сериозни професии са се подвели. Явно се дължи и на уменията му да заблуди хората.", каза още специалистът и обясни, че за да се предпазваме от такива ситуации е важно да сме по-образовани - не иституционално, а социално. "Хубавите технологии дават много, но имат и отрицателна страна. Те ни дават възможности, които преди не сме имали, но трябва да сме нащрек дали не попадаме в някаква клопка, за да не станем плячка на мошениците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА снимката единия гледа много лошо а милицая зад него има дебилска мутра!Кой по точно е спас бе!?
18
4
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До до 28За мен българските граждани са свои всичко останало трябва да мине през проверка / за хишнически интерес спрямо ресурсите в страната! Защо ли?
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще потърка наровете, публичен случай стана, няма да му се размине. А и не би трябвало, измамника си е измамник, независимо какви са жертвите му (тука някои ги изкарват едва ли не престъпници, а него - герой).
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрютро хора отново със Спас!Как е..сънувахте ли нощес Спаса? :-) :-) :-)Ако не сте ето ви отново поредната серия от житието и битието на великия измамник Спас!А вмеждувпрочем кой открадна милиардите от КТБ?
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшиви новини!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е ,че сме много невежи,всеки може да се заблуди от такъв тъпоумник.
13
3
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Според мен Спас е вид търтей! Ама не е толкова сложно да си мошенник и злоупотребяваш с доверието на хората! В БГ явно е по сложно да си честен и почтен човек! Не е нормално всеки да се пази от всеки в тази страна/ общност/, а от външни фактори /за страната/ да се доверяваме безмозъчно: пр. ББ слушка началниците, т.с чуждопоклонничество!
12
1
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Какви са действителните подбуди на Спас да се занимава с дребни измами? Докога /колко време?/ тоз е смятал, че така може да продължава? пп. сега дайте кирка и лопата на Спас /някакъв физически труд/ за да не се занимава повече с простотии, да не си губи личното време и поне нещо полезно /за себе си и за околните да свърши/!
11
0
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
РАЗДВОЯВАНЕ Е ТИПИЧНА ЧЕРТА И ПРИ ДЕПУТАТИТЕ---ЕДНО ОБЕЩАВАТ А ДРУГО ПРАВЯТ---И ТЕ МАМЯТ НАРОДА НОО ТЯХ НИНОЙ НЕ АРЕСТУВА КЪДЕ Е ИСТИНАТА
10
1
 
4
 
! Отговори
Кон Дьо преди 6 години
Те ти, булка, Спасов ден!
9
1
 
6
 
! Отговори
до василев преди 6 години
А ти като си толкова умен ни кажи Защо сина ти лankaше на *** в двора на 81-во за пакетче дъвки бе ***
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с този Спас, бе! Човека е чопнал, някакви 30 бона, джобни пари за ало изманиците. Що не пишете за тях с такава стръв? Защото този хитрец е преметнал бая журналисти, които сега си го връщат.
7
1
 
9
 
! Отговори
До измамените преди 6 години
Български поговорки:" хитрата сврака- с двата крака"" лакомо д.упе -....Приказки"За рибаря и златната рибка"Накрая бабата пак пере в счупеното корито
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз така и не разбрах,какви толкоз грандиозни измами е направил тоз човек,та го толкова размятат по медиите от две седмици насам?!Може би за отклоняване на вниманието...
5
0
 
12
 
! Отговори
Любопитният керкенез преди 6 години
Предлага 10-15 полета за 211 британски лири. Който му се е вързал си заслужава съдбата.
4
1
 
19
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Нещо не чувам за наивни пенсионери, хванали се на въдицата на ало-измамници. Подигравки и квалификации за тях валят от всякъде. Изкуфели пенсии, червени бабички, и какво ли не още. Хора, изплашени за близък, заплашени или "оказващи помощ" на полицията. Дори се съмнявам, че всички са достоверни, а не че някои среди искат да покажат богатствата на нашите пенсионери. А сега? Става дума за измами на интелигентни, образовани хора. Те не са от пенсионерските среди. Те са от АЛЧНИТЕ.
3
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типичен тъмен балкански субект. Ако имаше 2 грама мозък нямаше да го гепят.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наивници със съзнание за далаверка. Бе, така ли се правят далаверите, бе?Евтиното винаги излиза скъпо накрая
1
8
 
22
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Много приказки за нищо !Алчни *** - на лов за "далавера"Браво на Спас!Това е "лекарството" за тарикатите на дребно!"Опасен чар" на Тодор Колев...Куче касичка....химикалка касичка...заслужили са си го