50% болнични - наказват болните заради спекулантите

Синдикати и работодатели заедно срещу идеята на властта
Обновена: 23 окт 2017 10:52 | 23 окт 2017 10:49, Камелия Цветанова
46
50% болнични - наказват болните заради спекулантите
Снимка: Булфото, архив

Идеята на управляващите - първите три дни от болничните да получаваме само 50% от заплатата си, са пълен абсурд, защото така се наказват болните заради спекулантите, смята финансовият експерт Мика Зайкова.

Още по темата

"НОИ трябва да плаща на работника 80%, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Така ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика", заяви тя пред Нова телевизия.

Според нея единственият начин държавата да се справи с фалшивите болнични са контролът и санкциите. Тя даде пример с Полша, където наказанието за лекар, дал фалшив болничен, е прекратяване на лекарските права завинаги.

"Едно е да си взимаш една седмица да си прекопаеш лозето, но има истински болни, които трябва да се лекуват и да си купуват лекарства", коментира тя.

Работодателите също не са съгласни с идеята на властите.

"За нас тази идея също е несправедлива. В случая поради слабост на контролната система се наказват болните заради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите, които им издават фалшиви болнични. Това не е прецедент – у нас много често се наказват коректните заради отделни случаи на некоректни", на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Години наред настояваме да се върне старото положение, което беше временно променено с наше съгласие. По време на кризата работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди кризата, а именно работодателите да плащат в пълен размер само първия ден, а след това НОИ да продължи да плаща", поясни Велев.

Според него предложението за 50% през първите дни се прави, защото растат фалшивите болнични и така разходите на НОИ растели значително.

"Това обаче не е начинът – трябва засилване на контрола и наказване на виновните, а не на изрядните", заяви Васил Велев.


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След като работодателят не ни дава почивки на 5 дни както е по трудов договор, а работим по 9 дни със 1 почивка поради липса на кадри, ще си взема болничен разбира се. Първо задължете работодателите да осигуряват почивки на работниците, тогава погвайте работниците.
44
1
 
7
 
! Отговори
Надя преди 11 месеца
А майките на малки деца кой ги наказва?Защото децата боледуват често до 5-6 годинки и то от вируси които траят само по няколко дни.И тогава какъв е изборът да не си получаваш заплатата или да не раждаш деца
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Па то така още повече стимул имам да не одя на работа! Просто ше си удължа още болничния!
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Америка е просто . Сборът от болнични и отпуска е едно число . Боледуваш няма проблем само ти намалява отпуската .
41
2
 
9
 
! Отговори
счетоводител преди 11 месеца
Кога най-после в НОИ ще се редуцира щата на 70% /две трети/ за да има пари за обезщетения, социални помощи и пенсии ? Кога ще дойде това правителство, което ще махне всички видове осигурени от КСО и приложи един и същи процент осигуряване за всички доходи ! Кога таз недодялана и излишна пасмина ще бъде изрината от обществото най-после ! Чакайте болните да получат обезщетения- нали първо тез нехранимайковци трябва да си раздадат заплатите и коледните бонуси...
40
2
 
1
 
! Отговори
65 преди 11 месеца
Има хора,които ходят болни на работа,направо се влачат.Има и фалшиви болнични,които никой не може да успори.Напр._хипертонична криза?И струват 5_7лева на ден!
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цялата идея е отвратителна!
Постоянно се повтаря ДА СЕ ЗАЛОВЯТ и ДА СЕ НАКАЖАТ. Цялата държава се впрегнала да лови някого и да наказва. ЛОВ и НАКАЗАНИЯ.
Ловете, когото трябва! Не се занимавайте с обикновения човек. Прекопал си лозето- държавната хазна ли е окрал или източил НЗОК?
Кога ще изловите и накажете тия, които не плащат заплати, осигуряват те на 4 часа, пък работиш 12 часа, работиш 6 дена- плаща ти за 5 дена, работиш в празник- води ти го почивен ден.
За лозето пишат! Как не ги е срам!
38
0
 
15
 
! Отговори
риторично преди 11 месеца
НОИ трябва да разберат, че разходи ще имат винаги. Не може да имат само приходи. Щом хората внасят осигуровки, болничен трябва да им се изплати. Човек не е машина или робот, то и робот да е все някога ще се повреди и ще отиде на ремонт. А човек няма право да се "повреди", защото ще му платят 50%.
Проверка в дома на болния и задължителен контрол дали си е у дома- това прилича на домашен арест. Хайде стига с тия репресивни мерки! Вече и в дома ти ще влиза шефа да упражнява контрол.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Застрахователите и сега са се нагушили и не изплащат обезщетения даже когато трябва, остава да им поверим и здравеопазването!
Тук да не ти е работеща държавана система? Няма как да проработи този модел у нас зарази мутрите във властта и застраховането, съответно.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Грую, не си далеч от истината, има вече разработена такава идея, с която 90% от държавната администрация си отива, казва се Безусловен базов доход и вече се тества в няколко държави в ЕС.
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И значи, ако съм болна и опида мама да се грижи за мен, което е най-добре, и тя е на 300 км от постоянният ми адрес, да подлежа на санкциониране, защото не си лежа в къщи? И това е глупава идея!
34
0
 
20
 
! Отговори
А... преди 11 месеца
А в случаите които не можем да си позволим да отсъстваме от работа
и ходим на работа с абокат, въпреки че се водим в болница -
може и 30% от заплатите да ни плащате
33
4
 
12
 
! Отговори
Грую преди 11 месеца
Решението е елементарно - махат се болничните. Премахват се осигуровките за болест, уволняват се от НОИ мързелите които с това се занимават. Така се изпълняват предизборните обещания за намаляване на данъците/осигуровките и намаляване на администрацията.
32
6
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 11 месеца
Какво им пречи на работодателите да правят проверки дали някой се лекува и си е в къщи или е забегнал нанякъде?До въвеждането на т.н. "Здравна Реформа" такива проверки се правеха много често.Ако пациента е с режим тип "домашен стаен" трябва да си стои само в къщи.Ако не е у дома могат да го водят като самотлъчка и т.н.В никакъв случай не трябва да се допуска действително болните да страдат заради фалшиви такива.Просто лечението в повечето случаи е доста скъпо!
31
2
 
4
 
! Отговори
men преди 11 месеца
Genocida prodaljava .... rabotodatelite e iasno che ne plashtat po 400 lv na rabotnicite davat im pone 550- 700 lv za da ne umrat ot glad no gi osiguriavat na 4 chasov raboten den... ottam osiguritelnia dohod e okolo 200 lv kato go razdelim na 22 rabotni dni se poluchava che 50% e po malko ot 5 lv na den , haide chestito
30
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
До Мислеща до Реалист
Така е, налагат се допълнителни изследвания, консултации, да си напазарува болния храна и лекарства. За това също е помислено - има начин да се уведомят проверяващите кога и къде се налага да се отиде. Системата е действаща и резултати явно има, защото с години се използва - още от соц. време.
29
4
 
9
 
! Отговори
Forry преди 11 месеца
Тая Зайкова докога ще заема мястото на някой млад човек?Докато се м.умифицира ли?
28
1
 
23
 
! Отговори
Аман преди 11 месеца
Така ли ? Ами неизолозваните ми болнични за 32 години стаж ?! Ще ми ги въренете ли ?
27
5
 
31
 
! Отговори
КО ? преди 11 месеца
А бе го-жо Зайкова. Хората копаят лозето, защото частника му дава една мизерна заплата и той ако не прекопае лозето да изкара някой лев от глад ще умре или ще имигрира. С тези рестрикции вървите към гражданска война.
26
1
 
33
 
! Отговори
Мислеща до Реалист преди 11 месеца
Принципно сте прав за стоенето вкъщи! Но тук при нас, ако сте забелязали, когато човек е болен, го разкарват най-много. То за болничен /системата сега не работела/ , то за някакви други лекарства, за документи и прочее. Изобщо, около един болен трябва да има и един здрав, който да му търчи за документите!