50% болнични - наказват болните заради спекулантите

Синдикати и работодатели заедно срещу идеята на властта
Обновена: 23 окт 2017 10:52 | 23 окт 2017 10:49, Камелия Цветанова
46
50% болнични - наказват болните заради спекулантите
Снимка: Булфото, архив

Идеята на управляващите - първите три дни от болничните да получаваме само 50% от заплатата си, са пълен абсурд, защото така се наказват болните заради спекулантите, смята финансовият експерт Мика Зайкова.

Още по темата

"НОИ трябва да плаща на работника 80%, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Така ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика", заяви тя пред Нова телевизия.

Според нея единственият начин държавата да се справи с фалшивите болнични са контролът и санкциите. Тя даде пример с Полша, където наказанието за лекар, дал фалшив болничен, е прекратяване на лекарските права завинаги.

"Едно е да си взимаш една седмица да си прекопаеш лозето, но има истински болни, които трябва да се лекуват и да си купуват лекарства", коментира тя.

Работодателите също не са съгласни с идеята на властите.

"За нас тази идея също е несправедлива. В случая поради слабост на контролната система се наказват болните заради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите, които им издават фалшиви болнични. Това не е прецедент – у нас много често се наказват коректните заради отделни случаи на некоректни", на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Години наред настояваме да се върне старото положение, което беше временно променено с наше съгласие. По време на кризата работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди кризата, а именно работодателите да плащат в пълен размер само първия ден, а след това НОИ да продължи да плаща", поясни Велев.

Според него предложението за 50% през първите дни се прави, защото растат фалшивите болнични и така разходите на НОИ растели значително.

"Това обаче не е начинът – трябва засилване на контрола и наказване на виновните, а не на изрядните", заяви Васил Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 6 години
Аз пък ще си издавам болнични, колкото си искам как ще им ги плащат не ме интересува важното е да знаят, че има много болни и аз съм жизнено необоходим. Ппюс туй си докарвам здрави кинти Здравната каса е добра тук направление там нещо повече болни трябат на таз държава и повече здравни каси.
22
0
 
18
 
! Отговори
158 преди 6 години
Това са глупости, ако някой системно злоупотребява с болничен, работодателят му би трябвало да го уволни. Все пак нали някой трябва да му свърши работа? Много работодатели например част от заплатата я дават като бонус, който режат при ползване на болничен. Просто поредната герберска идиотия.
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върнете ми здравните осигуровки които си плащам от 20г насам, но не съм ви ползвал услугите никога. Aз ще си плащам лечението, когато се разболея закрийте здравната каса лекарите на борсата. Пазара ще оцени кадърните лекaри, запалатаджиите издаващи фалшиви бележки да ***. Цялото здравеопазване е един балон и той вече се пука. Затвор за Костов и хората въвели здравна каса.
20
3
 
29
 
! Отговори
гост преди 6 години
Бе за какви фалшиви болнични дрънкате! Масово народа ходи с грип на работа и бълва зараза, а тия смешници вместо да вземат превантивни мерки мислят как да довлошат положението! Следва статия купете си ваксина!
19
1
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Когато човек наистина е болен, то той трябва да си е в къщи и би следвало да получава по-голям процент обезщетение, защото в този период има и допълнителни разходи за лекарства, защото у нас лекарствата, дори и с рецепта се заплащат!Ясно е, че контролът е слаб и би следвало именно в тази посока да се проучи какво се прави в другите страни. Напр. в Чехия всеки, който има болничен, може да бъде проверен дали си е у дома или не. В случай че не е намерен при проверката, не му се изплаща нищо.
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В казармата това бачка много добре, наказваш цялата рота, а после истинските виновни "падат по стълбите" .Да, ама в реалния живот истинските виновни ги защитава властта и 60 000 полицаи, а зад честния човек не стои никой.
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата не може да се справи с този проблем! Единствения начин е да се мине към застраховане, да видим тогава колко лекари и псевдоболни, ще правят застрахователни измами и дали застрахователите ще си мълчат като НОИ. В момента неща си вървят на принципа - колко болничен искаш, друг плаща.
16
1
 
21
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 6 години
Значи само наполовина се плащат 3 дни, тогава ще се наложи да си удължа болничния с 3 дена за да си докарам разликата, добре са го намислили. Ще боледуваме надълго и нашироко каквито управляващите и лекарите такива и болните.
15
0
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
когато си взимам болничен изобщо не мисля колко пари ще взема, а колко да бъдат. Има предприятия и цехове където отпуски не се дават. Единствения начин тези хора да почиват е като си вземат фалшив болничен. С това искане администрацията за пореден път доказва че няма никаква идея как да се справи с даден проблем. И вместо да си седнат на *** и да почнат да работят, те карат по-лесния начин: да променим закона във вреда на работника.
14
2
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
Ако увеличите още работодателите да плащат и след третия ден,ще паднат и под 50 % обещетенията....ние плащаме на НОЙ,а обещетенията ги поема работодателя.....логика
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е че фалшивите болнични се точат от тези на държавна хранилка,разни чиновници,писарушки и т.н. работещи на гишета и канцеларии!Те вечно са "болни"Където и да отидете все ще намерите "в болнични съм"!Работника работещ при капиталиста не може да си позволи да отсъства от работа ако ще и да умира!Това е положението!
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да си вземеш болнични, за да си вършиш личната работа,основно се ползва от кияците на държавна хранилка,където работиш или не, заплатата върви. В частна фирма, два,три,пет пъти и отиваш да си почиваш за постоянно. Така че тази рестрикция е добра и нека се прилага само и единствено за държавните служители и без това за пет пари работа не вършат, киселите сурати.
11
1
 
7
 
! Отговори
Старшинката преди 6 години
В казармата това бачка много добре, наказваш цялата рота, а после истинските виновни "падат по стълбите" .
10
0
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Ама как така ще взимат права на лекари до живот, че БЛС ако иска може да свали правителство лекарите май станаха по-голямо лоби от адвокатите !!!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болничния трябва да се изплаща на 100% от здравната каса или здравната каса да се закрие веднъж завинаги. Когато доктора знае, че бърка в джоба си за издаване а един болничен няма да издава болнични просто тъй а само при нужда А защо работодателя да плаща ри положение че болния си е л осугировките и се е осугурявал цялото здраеопазване трява да е безплатно Тоест то вече е платено Здравната каса е измама. Бил си здрав плащал си за да може когато си болен да не плащаш, а да си купиш лекарствата.
8
0
 
32
 
! Отговори
ABC преди 6 години
Какво излиза - вземаш болничен, защото детето ти е болно, плащаш спъпи лекарства - един сироп за кашлица е 17 лева, накрая получаваш половин заплата, щото си била в болнични! А, накрая и таксата на л.л. 3 до 5 лева - за бележка за дет. градина или за училището... Имайте деца, че ще се затрием!
7
1
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Заавлиите български....имах колега - началник цех - с диагноза Burnout ( стресиран от работа ) почти година и половина болнични...Сега още един ще направи година...Като им писне...Си взимат по 1 година платена отпуска...и никой не може да ги мръдне!В България работниците са нищо!
6
0
 
18
 
! Отговори
я преди 6 години
айде и тия почнаха като топлофикация ... някой ама не ясно кой краде и ние затова така
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИДЕЯТА Е НЕДОМИСЛЕНА!!!НАЧИ ДА ИМА РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИТО ИЗЛИЗАЩ В БОЛНИЧНИ!!АКО Е ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА ТОГАВА ДА СЕ ПЛАЩА 110% ДОКАТО СЕ ОПРАВИШ!АКО ТЕ ХВАНЕ ГРИМ ТОВА НЕ Е ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА ДО 1 МЕСЕЦ!АКО СИ ИЗКЪЛЧИШ КРАКА ДОКАТО ОТИВАШ НА РАБОТА ТОВА Е ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА СЪЩО :DАЛЧНАЛЯВАЩИТЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА МАЛКИЯ ЧОВЕК А САМО СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СИ СПЕСТЯТ ПАРИ ТОВА Е НЕ ГО ПРАВЯТ ЗА НАС А ЗА ТЯХ СИ!
4
1
 
12
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Видими резултати!