50% болнични - наказват болните заради спекулантите

Синдикати и работодатели заедно срещу идеята на властта
Обновена: 23 окт 2017 10:52 | 23 окт 2017 10:49, Камелия Цветанова
46
50% болнични - наказват болните заради спекулантите
Снимка: Булфото, архив

Идеята на управляващите - първите три дни от болничните да получаваме само 50% от заплатата си, са пълен абсурд, защото така се наказват болните заради спекулантите, смята финансовият експерт Мика Зайкова.

Още по темата

"НОИ трябва да плаща на работника 80%, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Така ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика", заяви тя пред Нова телевизия.

Според нея единственият начин държавата да се справи с фалшивите болнични са контролът и санкциите. Тя даде пример с Полша, където наказанието за лекар, дал фалшив болничен, е прекратяване на лекарските права завинаги.

"Едно е да си взимаш една седмица да си прекопаеш лозето, но има истински болни, които трябва да се лекуват и да си купуват лекарства", коментира тя.

Работодателите също не са съгласни с идеята на властите.

"За нас тази идея също е несправедлива. В случая поради слабост на контролната система се наказват болните заради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите, които им издават фалшиви болнични. Това не е прецедент – у нас много често се наказват коректните заради отделни случаи на некоректни", на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Години наред настояваме да се върне старото положение, което беше временно променено с наше съгласие. По време на кризата работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди кризата, а именно работодателите да плащат в пълен размер само първия ден, а след това НОИ да продължи да плаща", поясни Велев.

Според него предложението за 50% през първите дни се прави, защото растат фалшивите болнични и така разходите на НОИ растели значително.

"Това обаче не е начинът – трябва засилване на контрола и наказване на виновните, а не на изрядните", заяви Васил Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
18
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Защо да се наказват болните за сметка на спекулантите? Защото това е държавна политика, защото на тн бгработодатели не им пука за здравето на нацията и защото това са разходи които се взимат от тях /държавата и чикиджиите/. И защото има един нлан, наречен "планът Ран и Ът" според който на тази територия трябва да останат 5 милиона и то главно като обслужващ персонал!
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИДЕЯТА Е НЕДОМИСЛЕНА!!!ЗА ПЪРВИЯ МЕСЕЦ 100% ОБАЧЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПО-МАЛКО!!!НЕ МОЖЕ НЯКОЙ ДА СЕ ПИШЕ БОЛЕН И ЦЯЛА ГОДИНА ДА СУЧЕ БЕЗ ДА РАБОТИ!
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото на властта така е по-лесно. Вместо да хваща и наказва престъпниците, тя просто увеличава тежестта за честните и болните.