Готвят мерки срещу фалшивите болнични и ТЕЛК решения

Надзорният съвет на НОИ не утвърди проекта на бюджет на ДОО
19
Готвят мерки срещу фалшивите болнични и ТЕЛК решения
Снимка: архив, БулФото

Работна група към здравното министерство подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет, на което беше обсъден проектобюджетът на общественото осигуряване за догодина. 

Той каза, че не е притеснен от негативната реакция на бизнес и синдикати към документа.

Заместник здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на фалшивите болнични листове без основание.

"Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист, е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме моите колеги, тези, които издават болничните листове. В крайна сметка те нанасят огромна щета", коментира Ненков, цитиран от БТА.

Надзорният съвет на НОИ не утвърди проекта на бюджет на Държавното обществото осигуряване за 2018 година, съобщиха след това пред журналисти председателят на Надзорния съвет Ася Гонева, заместник - председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Проектът не получи необходимите гласове в Надзорния съвет на НОИ - половината, плюс един от състава на съвета, а ние не бяхме в пълния състав, уточни Гонева, която е и изпълнителен секретар на КНСБ. Против са гласували представителите на работодателите, както и Ася Гонева. Представителят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е подкрепил проекта на бюджет.

Гонева аргументира гласа си с това, че има много рестрикции, свързани с правата на хората като парите за болнични, достъпът до обезщетението за безработица, много малкото увеличение на пенсиите и други. Тя припомни, че КНСБ има своите предложения по проектобюджета, които по сметки на синдиката ще намалят и разходите с около 117 милиона лева.

Сред предложенията са максималният осигурителен доход да стане 3000 лева, максималната пенсия 1000 лева. КНСБ настоява още за увеличение на вноската за безработица с един процентен пункт. Синдикатът не подкрепя и това, че се предлага изискване за по-дълъг осигурителен период за получаване на правото на обезщетение за безработица. От 2018 година човек трябва да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както е в момента само 9 месеца.

Тъй като сезонната, временна и срочна заетост все повече си пробива път, според КНСБ трябва да се даде възможност на хората да натрупват права, а не да се гонят да работят навън и тук да внасяме кадри от трети страни. Така по думите на Гонева се наемат хора в туризма, които не знаят езика и трудно се обучават от работодателите. КНСБ смята, че е приемливо да се доказват 12, но от 36 месеца, съобщи БТА.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че се е ядосал на работодателите и все пак е подкрепил бюджета, въпреки че му намира много недостатъци с надеждата необходимите промени да бъдат направени между първо и второ четене в парламента. По думите на Манолов е важно да се подкрепи идеята, че тогава, когато някой отказва да участва в преговори, нещо трябва да му се случи. Той уточни, че става въпрос за преговорите по минималните осигурителни прагове и отказът на бизнеса да участва.

Синдикалистът се надява предложението за изплащането на болничните през първите три дни само на 50 процента от дневната надница да отпадне, като, ако държавата иска да прави остъпки на работодателите, да поеме разликата и хората да не губят права.

Бюджетът на НОИ предстои да бъде разгледан от НСТС, след това влиза в МС и парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има толкова фалшиви инвалиди-понавам един, роден 1943 г., няма стаж и затова стана инвалид, уж крака му не е наред, а по цял ден кара из морския град колело и се надсмива на всички, освен това има и особен магазин, с продавачка."Инвалида" с неподвижния ужкрак събота и неделя копае на вилата, гледа и пчели.В едно село северозападно от Ва-рна над 500 роми от селото са с инвалидни пенсии, прокуратурата уж ги разследваше...
18
0
 
0
 
! Отговори
ha преди 6 години
До АнонименПод ножа държан от 95 годишен специалист лягай ти. На мен ми се живее още.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ha-----------------Да, и оперира 95 г.специалист,на когото не можеш се закачи на малкия пръст.Защото като напусне оня ТЕЛК-а той ще спре и ще ходиш на ТЕЛК във В,Търново след 2 години!
16
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
При изчисляване на пенсията да се взема средния осигурителен доход за 5 год., а не за 1 год.; за 1-ва категория труд - трудовият стаж да се преизчислява - 1 год. за 1,5 години, а не за 2 год. както е сега; за 2-ра - 1 год. за 14 месеца.
15
4
 
4
 
! Отговори
ha преди 6 години
В ТЕЛК Павликени работи 88 годишен "специалист" - дреме му на мекия, гледа да си вземе своето. И на доживотна да го осъдят все му е тая. На такива хора държавата е дала права да разпределят народната пара.
14
5
 
11
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
Е, колко години вече се "борят" с фалшивите ТЕЛКО-ве?Колко комисии /с/у заплащане/ трябва да се създадат, за да се види, че жителите на цели села са с ТЕЛК?Хайде, стига с тези имитации на социално подпомагане на вечно неработещите, наречени "болни", а всъщност съвсем здрави.Е, то вече стана нахално и цинично да се имитират уж някакви мерки, за да могат определени държавни служители да увеличат доходите си.Дотук и за в бъдеще ефектът ще да е нула!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми има диагноза рак на кожата,претърпя и лъчелечение,инсулт да не мислите ,че личната му лекарка го е пратила на ТЕЛК ,там се изпращат само хора които са режисирали целият куп от документи и са си платили на всички по веригата,даже баща ми плаща потребителската такса на личната лекарка ,която се прави ,че не знае ,че той е освободенот нея поради рака на кожата!
12
5
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Ромите не дават полари.Ромите като решат, че искат Телк, викат линейка да ги закара до някоя болница.Ако не са болни, бият докторите и те ги карат там. После излизат с епикриза по НЗОК.2- 3 епикризи и Телкът е " изпипан".Ако някой доктор гъкне и каже, че ромът е симулант , на помощ идват хейтърите от всички медии
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам къде живеят тези хора,пишещи и говорещи за "фалшиви ТЕЛК/ове" ?! Защото много оплаквания от болни хора има за точно обратното, че не им се дават необходимите проценти от ТЕЛК,които им се полагат,а им понижават процентите и ги унижават.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България - 20 дена отпуск, ако шефа разреши.
9
1
 
33
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Най-големите кръшкачи са държавните служители!А скъпите на сърцето ми народни представители отсъстват от "работното си място"....ей така - както им е кеф!
8
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
А срещу фактурите пред входа на Илиенци?
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко лекари има наказани,че издават фалшиви болнични?
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
яко се бутат пачки на ТЕЛК комисиите, а който няма пари, да му мисли
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В службата където работя са го направили много просто. Дават на ден по 10 лв. за храна. Отсъстваш 5 дни и заплатата ти е на минус 50 лева.
4
5
 
20
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
Да създадат комисия от лекари, които да правят прегледи след издаването на болничен/за хора примерно, които са ползвали 3-4 билнични за година или на лекари, издали такива на много хора от една фирма илк нещо подобно / На всички е ясно, че се злоупотребява, основно в държавните фирми, защото в частните никой няма да ги търпи в годината 6 месеца да са в болнични.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко години още ще слушаме за инвалидни пенсии и фалшиви болнични, без да се прави нищо.
2
6
 
27
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Всички Българи сме виждали как Ромите Получават Пожизнени Инвалидни Пенсии ?Слиза баровеца Ром от Мерцедес последен модел с Ромките , влиза в Кабинета с чанта , след това излиза и играе Кючек Това няма как да се промени - И Лекарите са Хора .Съдиите Също .Нещо може да се промени ако има Принуда за Затвор , но тези Времена Отминаха .
1
7
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Всички Българи сме виждали как Ромите Получават Пожизнени Инвалидни Пенсии ?Слиза баровеца Ром от Мерцедес последен модел с Ромките , влиза в Кабинета с чанта , след това излиза и играе Кючек Това няма как да се промени - И Лекарите са Хора .Съдиите Също .Нещо може да се промени ако има Принуда за Затвор , но тези Времена Отминаха .