Ще привличаме туристи с вино и храна

12 винено-кулинарни дестинации ще бъдат обявени през 2018 г.
23 окт 2017 16:00, Анисия Иванова
19
Ще привличаме туристи с вино и храна
Архив: Булфото

В средата на 2018 г. ще бъдат обявени дестинациите за вино и кулинария в България. Важно е кулинарията и винарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова при представяне на проекта "Сподели България", подготвен с МЗХ

"България има дългогодишни традиции в производството на вино и то е станало част от културата на народа ни, както и разнообразните ни кулинарни традиции. При разработването на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна – тя е свързана с броя на месеците в годината", допълни Ангелкова.

По думите й те включват, както традиционните винени напитки и характерните храни за региона, така и културно-исторически забележителности в близо 50 общини и над 100 туристически обекта

12-те винено-кулинарни дестинации не са окончателни, а са база за дискусии с бранша. Предложенията ще бъдат публикувани на сайта на министерството на туризма за обществено обсъждане. Така всеки ще може да се запознае с тях и да даде своето мнение и предложение, каза още министърът.

По думите й дестинациите ще бъдат дигитализирани и включени в платформата "Аз обичам България”, която бе създадена миналата година и рекламира 100-те национални туристическа обекта.

Инициативата "Сподели България" има за цел развитие и популяризиране на т.нар. "бавен туризъм" – неговата концепция е свързана със запазването на традициите и културата, като се набляга на местната храна, виното и обичаите, обясни Ангелкова.

По думите й у нас това е малко разпространен вид туризъм за разлика от някои европейски страни. "Обмисляме подготовката за спа дестинациите, които предстоят да бъдат разработени”, каза още министърът.

За първите 8 месеца на годината имаме на 6,5 млн чуждестранни туристи, като ръстът спрямо миналата година е близо 8%, каза Ангелкова.

"В активния летен сезон броят на чуждестранните посещения в страната е над 4,3 млн туристи, като ръстът е около 6% в сравнение с миналата година. За периода юни – септември очакваме броят на чуждестранните туристи, които са посетили нашата страна, да достигне 5,3 млн, което отново ще бъде ръст от 6% спрямо същите месеци от миналата година”, посочи Ангелкова.

По думите й с още по-сериозни темпове се увеличават постъпленията от международен туризъм, по информация на БНБ за първите 8 месеца на годината са отчетени над 5,2 млрд лева, което е близо 10% повече в сравнение с миналата година. "А само за активния летен сезон – 3,7 млрд лева, което е ръст от близо 8%", допълни тя.

"България се търси като дестинация, която предлага качество. Вярваме, че именно по този начин, разработвайки допълнителни дестинации като културно-историческите, които стартирахме миналата година и близо 50% се е покачил ръстът на посещенията на всеки един от обектите, така се надяваме инициативата "Сподели България" да допринесе за насърчаване на туризма, особено във вътрешността на страната”, каза още тя.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 1 година
"Ще привличаме туристи с вино и храна". Защо са пропуснали нещо толкова важно.. и проститутки. То и сега Черноморието се е превърнало в алкохолна дестинация. Но явно и това им се вижда малко на *** управляващи. Винаги може и повече.
16
0
 
5
 
! Отговори
,европейци,, преди 1 година
менте вино менте храна менте туристи ,,голям бизнес,, ментета аман
15
1
 
1
 
! Отговори
,,западна европа,, преди 1 година
не само масло риба мед яйца а хляба брашното ,,гокямо привличане,, ,,евтин материал,, менте храна нема що
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще"...

А реално ги привличаме с евтина водка, наркотици и проститутки.
13
1
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
Най- хубавото вино, което съм пил е ДОМАШНО мелнишко:"Вечерта е чаша вино, тъмно, гъсто мелнишко...". Всеки трябва да го пробва поне веднъж, за да каже, че е пил вино!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само ще развалите фалшивата ни репутация, че имаме хубаво вино."

Тия дето идват в България уж на туризъм, не могат да направят разликата между хубаво вино и долнопробен коняк. Дайте им да къркат нещо евтино на пияндурниците.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алкохолния туризъм значи ще обхване цялата страна а не само да е на някакъв си Слънчак :-)Абе кво вино..давайте им твърдо..даже и първак да лочат ще им е още по добре на западните пияндета
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако и на чужденците ще им предлагате същите боклуци, които продавате и в родните магазини, по-добре забравете за тази идея. Само ще развалите фалшивата ни репутация, че имаме хубаво вино.
9
3
 
14
 
! Отговори
The Ghost преди 1 година
Ами то и сега е (почти) така. Само дето Виното е Твърда пиячка, а храната са леки жени и наркотици.
Трябва да ги привлечем с КАЧЕСТВЕН ТУРИЗЪМ !
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Юнал Джемилов

И въпреки това те храни
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще се налапат рибите с палмова мазнина, фалшиментаци, отрови и лай*a...
Това може да хареса на някого, но ако за изтински хубава и здравословна храна и вино в България трябва да стане чудо.
А чудото би станало, ако вкарат в дранголника цялата комисия за безопасност на храните - комплект, плюс големите далавераджии с млечните продукти, с месото и с месото, плюс да забранят куцо и сакато да е готвач, плюс да върнат стандартите от времето на Бай Тошо плюс още сто неща.
А това е невъзможно.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Привличат гладни студенти
5
3
 
13
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 1 година
Гладен ганчо туристе санува
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СМЕХ
ще хранят туристите със сирене от креда и палмово масло, масло от вода и палмово масло, салам от соя, вино от спирт и есенция, ракия мейн ин Цар Киро, пластмасови плодове и зеленчуци, внос от Турция, десетгодишно германско свинско, дълбоко замразено телешко от военния резерв на Аржентина и всичките "деликатеси" с изтекъл срок на годност от Метро...
те понеже пасат трева...
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходих във Русия във Санкт Петербург във Ермитажа пълно със туристи няма ганьовщина и простотии. Хората дават пари за изкуство и култура , а не за шкембе чорба и да гледат вкиснати физиономии на чалгари и мутри и ***.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за дрогата и ментетата защо не се каже? А за проститутките? Кой идва за вино и храни у нас? Може би до 10%. За останалото знае всеки. Пример, Слънчака.
1
4
 
12
 
! Отговори
Ще стане преди 1 година
Ко,рече?
Па у булгарско идат само заблудени туристи и пияндури,ва.