Поне 700 лв. за висшист, пари за прослужено време...

КНСБ с протест за по-високи доходи на работещите
Обновена: 6 мар 2018 08:16 | 24 окт 2017 19:51, Камелия Цветанова
69
Поне 700 лв. за висшист, пари за прослужено време...
Снимка: Булфото, архив

Поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд са сред исканията на КНСБ, които ще бъдат обявени на протеста в петък, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Още по темата

На 27 октомври КНСБ ще направи национален протест "Работеща България иска по-високи заплати!".

Синдикалният протестен митинг ще настоява пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, се посочва в съобщението.

КНСБ иска поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, както и да не се пипа клас "прослужено време".

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите.

Според КНСБ е нужна данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от КНСБ.

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне.
Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на Агенциите, работещи на терен (с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите), е също сред исканията на КНСБ.

КНСБ настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип.

КНСБ настоява работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд. От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май столчето на Тиквите се клати все по осезаемо. Може би няма да изкарат зимата.Още повече, че народецът сеща ще усети новите цени на тока и на парното, за които досега медиите услужливо мълчаха.
3
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Профсъюза го интересува това увеличение от 100 лева, защото ше прилапа един лев членски внос. Нищо лично! Но къде бяха 28 години досега, лижейки задните части на всяка власт.
2
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, подкрепям.Сега очаквам да се активират троловете на Суджуците, които да оплюват хората, които работят и крепят икономиката, че искат достойно зплащане за труда си.
1
19
 
9
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Смешници