Поне 700 лв. за висшист, пари за прослужено време...

КНСБ с протест за по-високи доходи на работещите
Обновена: 6 мар 2018 08:16 | 24 окт 2017 19:51, Камелия Цветанова
69
Поне 700 лв. за висшист, пари за прослужено време...
Снимка: Булфото, архив

Поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд са сред исканията на КНСБ, които ще бъдат обявени на протеста в петък, съобщиха от пресцентъра на синдиката.

Още по темата

На 27 октомври КНСБ ще направи национален протест "Работеща България иска по-високи заплати!".

Синдикалният протестен митинг ще настоява пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, се посочва в съобщението.

КНСБ иска поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, както и да не се пипа клас "прослужено време".

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите.

Според КНСБ е нужна данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от КНСБ.

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне.
Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на Агенциите, работещи на терен (с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите), е също сред исканията на КНСБ.

КНСБ настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип.

КНСБ настоява работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд. От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
xo-xo преди 6 години
До риторично 700лв. са много пари за някой,който нищо не знае и най-вероятно мама му е купила дипломата.
63
0
 
4
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
На снимката има 600лв някой е чопнал 100 лв :)
62
2
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Пак дискриминация!Защо 700лв САМО за млад висшист? Ако някой 40 годишен реши да работи по специалността си, колко ще му платят? 400лв ли?700лв за висшист е малко- чисто това са 550-600лв след удръжките. МРЗ трябва да стане 700лв, а заплатите на висшистите- над 1000лв.Престанете да толерирате определени хора по възрастов признак! Всички имаме право на труд и достойно заплащане. И в Конституцията е написано.
61
4
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Това може да е важало по соц-а сега е безумие особенно след като раздуха държавните поръчки последните 15 години. Има си свободен пазар да се оправят, всеки да си прави сметка какво ще учи не да се опитваме да търсим място на хора които сами не знаят какво са учили.
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип почти всичко, което искат от КНСБ е правилно, само с махането на необлагаемият минимум не съм съгласен. Докато в България толкова голяма част от заплатата се дава на ръка и не се облага, необлагаем минимум не трябва да има. Даже обратното - сумите до минималната работна заплата трябва да се облагат с 30-40%, а не с 10%
59
2
 
12
 
! Отговори
700 лева преди 6 години
Цитат на заглавието: "Поне 700 лв. за вишист"Ако е за такъв, който е написал това заглавие и 700 лева са му много, но ако наистина е висШист, 700 лева са малко.
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдо против необлагаем минимум. И сега много работодатели предлагат минимална заплата и остатък до 800-1000 лв, някъде и повече, го дават на ръка. А простия човечец се съгласява, защото му се набива в главата, че няма смисъл от това да се плащат реални осигуровки и данъци, и после реве, че доплаща за здраве, образование, няма пътища и пенсията му е 200 лв.
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или статията е изсмукана от пръстите и преразказана от преразказ, или пак някоя калинка намърдала се у властта е решила да симулира дейност като ни запознава с последното си съчинение.Какви висшисти ? Всички имат Вишо, ама то е вече без никакво покритие. Университетите приемат с формален изпит дори и с двойка, щото няма кандидати вече.Студентите не ходят и на лекции, щото няма кой да ги изгони.Накрая вземат една хартиена диплома, с която ще отидат да си искат увеличението, а КПДто му е 0,5.
56
3
 
7
 
! Отговори
men преди 6 години
100 km zapadno ot sofia e v sarbia
55
6
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 6 години
Колко ли трябва да СИ *** за да пишеш подобни глупости, че никой в БГ не работи за 700 лв ?! Имам средно техническо КИПиА и автоматизация, полувисше (днешните 3 годишни висшета, обяснявам за *** като теб) телекомуникации и висше 5 години (днешните магистратури след 3-тата година във ВУЗ) компютърни технологии и мрежи ! АЗ РАБОТЯ ЗА 700 ЛВ на 100 км западно от София, справям се и се гордея, че не съм предал родното си място нито България, за разлика от такива като теб - мрънкащи "столичани
54
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Като пишете глупости,поне се постарайте да няма правописни грешки.Аман от журналисти.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКолко трябва да си комплексиран/а да пишеш под новините колко изкарваш :ДХубаво, аз не стигам и до 2к месечно, и това по-малко човек от теб ли ме прави?
52
44
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София не е за бедняци. Ето аз например взимам заплата 3.4 к.Отделно и ама 3 на а следствен и апартамента, 2 от които давам под наем общо за още 2.4 к. Дотук 5.8 к.И нашите ми превеждат всеки месец от Канада още, 2.5 к.Та така с общо 8.3 к на месец, преживява горе-долу прилично.Но пък имам и големи разходи, защото не съм *** учен да живея мизерно.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Видялза тези пари, те такива висшисти
50
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49ако баба ти реално жевее със 180 лева, то значи си нехрани майко
49
3
 
20
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Баба ми как живее със 180 лв. пенсия. Сметки, храна, лекарства
48
7
 
16
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 41опитвам се да ти кажа братчед че поне 1000 лв са нужни месечно на човек да живее па дали ке учи или бачка все е тая
47
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми трябват висшисти. Да си ходят на село и да копаят нивата за 700 лв.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43какъв 9-ти Септемви те гони пък тебе? Тоя път го няма руснака да праща вагони с нафта и ресурси за без пари. Ще си умрете от глад, мързели такива
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тогава няма да назначавам висшисти, само със средно образование, може и по млади пенсионери