5800 бежанци пробвали да влязат у нас през 2017-а

Натискът миналата година бил по-голям
25 окт 2017 09:16, Мария Захариева
6
5800 бежанци пробвали да влязат у нас през 2017-а
Снимка: архив, Reuters

Около 5800 чужденци са се опитали да минат незаконно българските граници от началото на годината. Това стана ясно от презентация на зам.-директора на "Гранична полиция" Стоян Иванов, представена по време на конференция "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси". За 2016 г. натискът по границите е бил около 7 пъти по-голям – над 40 000 възпрепятствани опита за влизане в България.

Пикът на бежанския натиск е бил през 2015г., когато над 90 000 чужденци са се опитали да влязат незаконно в пределите на страната, обобщава "Труд". През 2014 г. те са били 38 000.

"Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, но това не трябва да ни успокоява", обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов Цветан Цветанов. Той напомни, че Турция задържа на територията си над 4 млн. бежанци и страната ни остава в риск. На конференцията стана ясно, че в момента е зает 1/5 от капацитета на бежанските центрове у нас, което е приблизително 1000 души.

"За нас председателството на Съвета на ЕС е голяма отговорност и предизвикателство. По време на него ще се опитаме да привлечем Западните Балкани към политиките на Съюза, свързани с бежанците", добави Цветанов. За него основното предизвикателство пред ЕС, свързано с бежанците, е как да се справи с политическия популизъм.

Той коментира също, че трябва да се промени законодателството по отношение на миграционните процеси, така че то да отговаря на новите предизвикателства.

По време на конференция относно мигрантите стана ясно, че 130 деца бежанци са интегрирани успешно в училища в страната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни по време на събитието, че вече не се говори за бежанска криза, но трябва да бъде решен въпросът с интеграцията и социалните дейности. "Благодарение на огромните усилия на държавата и на Европейския съюз днес ние вече не говорим за бежанска криза, но говорим за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграцията и бежанците, който изисква не по-малко усилия. Това, което предстои, за да може тези въпроси да бъдат решени, е решаване на въпроса с интеграцията и социалните дейности – най-вече образованието и грижата за непридружените деца", каза пред журналисти Фандъкова. "Грижата за тези деца е тема, по която работим вече няколко месеца, и се надявам, ако е нужно, да получим подкрепата на Народното събрание, за да може законово в работата с тях да се включат и неправителсвените организации, които имат доста сериозен капацитет", допълни кметът.

В момента Държавната агенция за бежанци има капацитета да се погрижи за 5130 мигранти, с възможност за разгръщане на местата до 6000. През 2013 г. ДАБ е можела да приюти едва 1300 мигранти. От началото на годината до края на септември 3007 души са потърсили закрила от бълагрските власти, съобщи зам.-председателят на Агенцията за бежанци Даниел Инджов. "За сравнение, през октомври 2015 г. са регистрирани над 3400 лица само за един месец. Намаляването на този поток е следствие на правилните политики", коментира Инджов


6
Още по темата: бежанцимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените с бурки миришат лошо.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мюсли–террористи
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а колко хиляди са нарушили държавната граница и са влезли без изобщо да знае статистиката за тях?!?
3
0
 
16
 
! Отговори
ами преди 1 година
Нашественици,завоеватели,терористи....това е името им,стига с това бежанци....
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратен съм от това, че ги наричате "бежанци"
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
извода е като го хванеш бой вземаш му парите ,златото и обратно в Турция