Богатството на българите расте! Трупат във влогове и скъпи имоти

За последните 12 месеца населението е забогатяло с 5,9 млрд. лв. и вече има 73 млрд. лв.
25 окт 2017 07:00,
246
Богатството на българите расте! Трупат във влогове и скъпи имоти
Снимка: архив Reuters

Българите продължават да забогатяват. Финансовото им богатство се е увеличило с 5,9 милиарда лева през последните 12 месеца и вече е 73 млрд. лв. Банковите влогове растат, покачва се и цената на жилищата, които населението притежава.

Това показва доклад на консултантската компания Industry Watch, написан на базата на данни на БНБ, КФН и БФБ-София. Според анализа богатството на българите през последните три години нараства най-съществено от десетилетие насам, но още изостава от темповете на растеж през върховата 2007 година.

Банковите депозити са най-предпочитаната форма на спестяване, макар че лихвите се понижават, показват данните. Според тях домакинствата са получили лихвен доход в размер на 251 милиона лева за последните 12 месеца. Ефективната лихва пада до 0,5% годишно, но това не обезкуражава спестяващите българи, които са внесли нови 2,2 милиарда лева по свои банкови сметки през последния 12-месечен период, показва докладът, цитиран от "Труд".

Още по темата

Стойността на жилищните имоти на българите се покачва. Търсенето на жилища остава високо, стимулирано от ръста на доходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми (3,9% през август 2017 г.) и ускоряващата се кредитна експанзия.

Дори цената на ипотечното финансиране да се повиши през 2018 година, тя остава изключително ниска в исторически план. Заради ниските лихви обслужването на дълговете в момента е най-лесно от 2009 г. насам, уточняват експертите.

По данни на Националния статистически институт, които експертите анализират, пазарните цени на жилищата нарастват с 8,6% годишно през второто тримесечие на 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега апартаментите са поскъпнали с 21%. По този начин средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната, без новото строителство, достига 533 евро в средата на 2017 г.

“Имайки предвид благоприятните икономически тенденции, жилищните цени ще се покачват и през следващите месеци”, прогнозират от Industry Watch.

София концентрира 36% от стойността на градските жилища през второто тримесечие на 2017 годсина. 11% от жилищното богатство е в област Варна, а Пловдив и Бургас добавят около 9% от пазарната стойност на апартаментите в страната.

Сред десетте области с най-голямо жилищно богатство попадат и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Хасково и Плевен. Под 1/5 от общата стойност на жилищата е в останалите, по-малки области на страната.

Бaнкoвитe влoгoвe пpoдължaвaт cвoятa тeндeнция нa pacтeж, кaтo caмo тeзи нa дoмaкинcтвaтa вeчe ca 46,407 милиapдa лeвa, показват официални данни на БНБ за септември 2017 г., оповестени вчера. Според статистиката увеличението е 5,9% cпpямo cъщия месец нa пpeдxoднaтa гoдинa. Влoгoвeтe нa цeлия нeпpaвитeлcтвeн ceктop, в кoйтo влизaт дoмaкинcтвaтa и нeфинaнcoвитe пpeдпpиятия, ca нapacнaли c 6,8% нa гoдишнa бaзa дo 70,900 милиapдa лeвa или дo 72,3% oт брутния вътрешен продукт (БВП).

В края на септември кредитите за неправителствения сектор са 52,814 млрд. лв. (53,8% от БВП) при 52,522 млрд. лв. към август 2017 г. (53,5% от БВП). На годишна база те се увеличават с 4,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете ги тези "хора" поименно най-накрая ,де. Не са чак толкова много, че да няма место за изброяването им.
12
3
 
40
 
! Отговори
Как се трупат пари 3 преди 6 години
6. От времето на НДСВ и нататък, особено при ГЕРБ вече започна да се краде от държавни проекти на всяко ниво - Софтуер, пътища, строежи, саниране, и всичко7. След влизането ни в ЕС започна яко крадене от Еврофондовете. Пари по европрограмите се отпускат само ако си член или се отчиташ на мафията ГЕРБ. След 2 години програмите свършват и държавата ще изпадне в кома8. Държавни дългове - ГЕРБ тегли пари, разпределя ги помежду си и на администрацията за да мълчи, а балъците ще връщат после парсата
11
0
 
47
 
! Отговори
Беселина преди 6 години
Също като при социализЪма, в стария виц за учителката, която казвала на децата, че всичко се прави в името и за благото на човека. Накрая едно попитало: "Да кажа ли и кой е човека, другарко?"
10
1
 
38
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Машшалла....българите забогатяват...ама няма кой да ги открехне!Тва Гергов...***...Доган...Делян....Забогатяват.....па другите - теглят Аврам - Каиша!
9
3
 
41
 
! Отговори
Как се трупат пари 2 преди 6 години
3. Появиха се "застрахователни" компании, откъдето идва и нашия любим премиер. След като застраховаха малкия частен бизнес и ресторантите се включиха в наркотрафика и трафик на всичко, дори захар. Най-спечелиха от тях политици, полицаи, прокурори и съдии, на които бандитите се отчитаха4. Приватизацията на Костов и г-н 10% (лека му пръст) - оставям това без коментар5. Митниците работеха към политическата партия, която е на власт. Крадеше се като за световно.
8
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си видях фиша за заплата, ами той абсолютно същия като миналата година. Дори по-малко, заради увеличената здравна осигуровка.
7
0
 
45
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Те говорят за 10 човека в България, които дърпат статистиката яко на горе! Кои са те всички ги знаем!
6
4
 
49
 
! Отговори
Как се трупат пари преди 6 години
1. През 1990 първо се удря по ДС, която контролираше едрите кражби. Някои от ДС-рите се уплашиха и се включиха с номенклатурата в краденето на валутни банкови сметки.2. Нароиха се банки. Определени хора взеха милиони заеми. Уплашиха се от Жан Виденов, който задържа лев-долар близо 2 години; създадоха хоас ползвайки СДС и срутиха бакновата система. Вместо милиони върнаха стотинки. Опитаха се да разбият валутния борд преди 2 години за да се отърват от борчовете след 2005 но не успяха. Пак ще опит
5
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа,има много хора с по 20-30 апартамента.Лошото е че тези от които зависят заплатите са стиснати и алчни хора и винаги са предпочитали да изгорят парите на клада или да ги потопят на дъното на морето по-добре отколкото да ги дадат за заплати. Нали знаете вицът като питали американецът какво ще направиш със куп ябълки онзи казал "ще ги продам,ще правя бизнес,французинът казал, "ще ги раздам на 100 красиви момичета" а бай *** рекъл "ще натъпча търбуха и дисагите до пръсване а останалото ще скрия
4
0
 
36
 
! Отговори
Боко Тиква Проста преди 6 години
Като нямат пари за хляб - да ядат суджук!
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tрупат...... Суджук и апартаменти.....Питайте Суджук Паша и Ушев Цецо, управниците на най- скапаната, корумпирана и мизерна държава на света.
2
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Расте да нещо като приказката за свинското със зеле: за едни свинското, а за другите евентуално зелето.
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да, богати сме, парите на едни отиват в други и като цяло всички сме богати