Богатството на българите расте! Трупат във влогове и скъпи имоти

За последните 12 месеца населението е забогатяло с 5,9 млрд. лв. и вече има 73 млрд. лв.
25 окт 2017 07:00,
246
Богатството на българите расте! Трупат във влогове и скъпи имоти
Снимка: архив Reuters

Българите продължават да забогатяват. Финансовото им богатство се е увеличило с 5,9 милиарда лева през последните 12 месеца и вече е 73 млрд. лв. Банковите влогове растат, покачва се и цената на жилищата, които населението притежава.

Това показва доклад на консултантската компания Industry Watch, написан на базата на данни на БНБ, КФН и БФБ-София. Според анализа богатството на българите през последните три години нараства най-съществено от десетилетие насам, но още изостава от темповете на растеж през върховата 2007 година.

Банковите депозити са най-предпочитаната форма на спестяване, макар че лихвите се понижават, показват данните. Според тях домакинствата са получили лихвен доход в размер на 251 милиона лева за последните 12 месеца. Ефективната лихва пада до 0,5% годишно, но това не обезкуражава спестяващите българи, които са внесли нови 2,2 милиарда лева по свои банкови сметки през последния 12-месечен период, показва докладът, цитиран от "Труд".

Още по темата

Стойността на жилищните имоти на българите се покачва. Търсенето на жилища остава високо, стимулирано от ръста на доходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми (3,9% през август 2017 г.) и ускоряващата се кредитна експанзия.

Дори цената на ипотечното финансиране да се повиши през 2018 година, тя остава изключително ниска в исторически план. Заради ниските лихви обслужването на дълговете в момента е най-лесно от 2009 г. насам, уточняват експертите.

По данни на Националния статистически институт, които експертите анализират, пазарните цени на жилищата нарастват с 8,6% годишно през второто тримесечие на 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега апартаментите са поскъпнали с 21%. По този начин средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната, без новото строителство, достига 533 евро в средата на 2017 г.

“Имайки предвид благоприятните икономически тенденции, жилищните цени ще се покачват и през следващите месеци”, прогнозират от Industry Watch.

София концентрира 36% от стойността на градските жилища през второто тримесечие на 2017 годсина. 11% от жилищното богатство е в област Варна, а Пловдив и Бургас добавят около 9% от пазарната стойност на апартаментите в страната.

Сред десетте области с най-голямо жилищно богатство попадат и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Хасково и Плевен. Под 1/5 от общата стойност на жилищата е в останалите, по-малки области на страната.

Бaнкoвитe влoгoвe пpoдължaвaт cвoятa тeндeнция нa pacтeж, кaтo caмo тeзи нa дoмaкинcтвaтa вeчe ca 46,407 милиapдa лeвa, показват официални данни на БНБ за септември 2017 г., оповестени вчера. Според статистиката увеличението е 5,9% cпpямo cъщия месец нa пpeдxoднaтa гoдинa. Влoгoвeтe нa цeлия нeпpaвитeлcтвeн ceктop, в кoйтo влизaт дoмaкинcтвaтa и нeфинaнcoвитe пpeдпpиятия, ca нapacнaли c 6,8% нa гoдишнa бaзa дo 70,900 милиapдa лeвa или дo 72,3% oт брутния вътрешен продукт (БВП).

В края на септември кредитите за неправителствения сектор са 52,814 млрд. лв. (53,8% от БВП) при 52,522 млрд. лв. към август 2017 г. (53,5% от БВП). На годишна база те се увеличават с 4,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да позная. 20% от парите са на 90% от населените, 30% от парите са на 9,95% от населението, , а останалите 50% са на 0.05% от населението, или някой си мисли, че хората с по 3 нови коли и 6 жилища, нямат поне 8 цифрени суми, един път в банки, друг път в акции и трети път в собствени бизнес начинания ...
212
2
 
11
 
! Отговори
ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ преди 6 години
Това си е поредния държавен рекет! Цялата работа е за пари!
211
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Богатството на българите расте" Защо пишете в множествено число? Българин съм и не съм усетил да съм забогатял, нито и хората около мен са цъфнали и вързали. На лъжите ви не знам кой би повярвал.
210
2
 
11
 
! Отговори
експерт преди 6 години
търсят се балами да си покажат парите и внесат в ДСК за 1% лихва с данък върху нея!при други случаи се извършва обмяна или се пуска такъв слух за да купуваш стоки!Ако това не е чиста проба реклама и маркетинг, хвърлям си дипломата!
209
1
 
4
 
! Отговори
загадка преди 6 години
Евро печелим в чужбина а левове хвърляме от терасите??????????????????????
208
1
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
До АнонименТова че при теб и при мен не е така ... незначи че и с другите е така :)
207
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво целите като пишете такава лъжлива статия и кой баламосвате с нея?
206
3
 
9
 
! Отговори
изходът преди 6 години
До апелВСИЧКИ КОМУНИСТИ НА БЕСИЛОТО.!
205
0
 
4
 
! Отговори
руски борш преди 6 години
До Така еДай му на руснака водка и подвизи!!!!!
204
1
 
10
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Всички забогатели, моля да си метнат парите през терасите
203
0
 
8
 
! Отговори
апел преди 6 години
До Анонименкрадете, но гладни не ни дръжте!!!! Гладът е много лош съветник...............
202
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ям зеле,Менда и Бойко ядат луканка и пармезан-ние ядем свинско със зеле и пармезан.Та така е и със забогатяването.
201
7
 
6
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Вярна е че не сме богати.И един от показателите е ,че у нас няма нито един милиардер.Но вярно е и това че живеем по добре от руснаците.
200
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азЗначи ти живееш здравословно. Скоро откриха, че месото е канцероген, освен това е натъпкано с хормони и антибиотици. Да не говорим за моралните вреди от яденето на леш. Остави го шефа ти, да живее в заблуда и да си мисли, че е голяма работа. Всичко се връща в този свят.
199
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 % от българите са добре, сигурно имат и банкови сметки, които растат. При останалите 75 % "банковите влогове" са с по няколко стотин лева за непредвидени обстоятелства.Това не се брои.И всякак година % на обедняващите расте.Хората бягат от България. От хубаво никой не бяга.Да не говрим за 1 млрд. евро, които се пращат от чужбина на роднини в България за да могат да преживяват. И на това се дължи високото вътршно потребление, на което пък се дължи растежа с 3 % на година. Без тези пари...
198
0
 
15
 
! Отговори
попо преди 6 години
Тия 5.9 милярда от КТБ ли са ?
197
2
 
28
 
! Отговори
аз преди 6 години
Шефът яде месо, аз ям картофи - средно двамата ядем мусака...
196
1
 
26
 
! Отговори
Кратуната преди 6 години
Нещо не ми се връзва - хем тръбят за орязване на болнични военните пилоти скочиха заради нисък бюджет и съмнителни части и самолетни двигатели на ''тънка лайстна ''.... бе затягане на бюджетния колан и..... изведнъж ще се окаже едва ли не че всички пари в държавата са у народа и той благоденства и богатее ....чшшшш , алооо журналята -стегнете се малко - нямате ли поне капка уважение към собствената си професия , та се излагате да пишете глупости.
195
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, какъв процент от българите са това. Звучи като някаква гавра с народа, който се чуди как да оцелява.
194
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май в България всеки ден стана 1 - ви април.