8 декември иде! Родните студенти пръскат над 12 млн. по хотели и кръчми

Предлагането – изобилно, КЗП започва проверки
26 окт 2017 08:34,
28
8 декември иде! Родните студенти пръскат над 12 млн. по хотели и кръчми
Снимка: flickr

Родните студенти ще пръснат поне 12,180 млн. лева за предстоящия празник 8 декември.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов средната сума, която ще пръсне за празника всеки един учещ, е около 60 лева. Той поясни, че тази година около 203 хиляди студенти ще отбележат 8 декември. Това означава, че ако умножим парите по броя на студентите, то поне 12 млн. лева ще приберат хотелите и кръчмите от всички младежи.

Директорът на института обаче побърза да уточни, че тази сума е средна и в зависимост от възможностите си всеки ще харчи различно. Така за едни празникът може да струва 20 лева, а за други – 200-300. Сумата може да скочи и още, ако прибавим и всички онези вече завършили бакалаври и магистри, които все още искат да купонясват и да си припомнят старите времена.

По думите на Драганов и тази година предлагането е изобилно. Има както за хотели, така и за вили и къщи за гости, където студентите могат да си разделят парите и да им излезе много по-евтино.

Спрямо миналата година обаче не се наблюдава съществена разлика в цените, т.е. бъдещите висшисти няма да похарчат повече средства спрямо миналогодишния празник.

Традиционно и тази година се очаква младежите да се веселят около големите студентски центрове в София, Велико Търново, Варна и Бургас. Към хотелите в Поморие, Кюстендил и Св. св. Константин и Елена също има интерес поради наличието на спа хотели. Разбира се, няма как да пропуснем и традиционните купонджийски средища покрай празника на студентите, а именно зимните ни курорти Банско, Боровец и Поморие.

Според Драганов в хотели ще се веселят около 28 хил. младежи, а средната цена на пакетите е около 110 лева.

В сайтовете за колективно пазаруване в момента се намират цени и от 19 лева за нощувка в тризвезден хотел в Банско. Цената е смъкната с 34% и освен спането е включено и ползване на спа центъра на комплекса. За закуска пък ще трябва да доплатим 5 лева. 99 лева излизат две нощувки със закуски, празнична вечеря и парти с диджей в хотел с 4 звезди. Условието обаче е студентите да спят в апартамент с две спални.

В Боровец петзвезден хотел иска 169 лева за 2 нощувки със закуски и празнична трапеза, която ще включва тристепенно меню, 50 грама алкохол, половин бутилка вино и безалкохолна напитка. И тук учещите ще имат възможност да релаксират в басейн, сауна и парна баня.

Най-високата цена за празничен пакет в Пампорово достига 112 лева на човек за две нощувки във вилно селище, като отново за бъдещите висшисти ще бъде организирано специално забавление.

635 лева пък би излязло наемането на къща за гости в Сапарева Баня. Капацитетът на вилата е 13 човека, което означава, че всеки един от присъстващите ще трябва да се бръкне с близо 50 лева. Отделно обаче трябва да се предвиди и храната, която не влиза в наема на къщата. Това обаче е висока цена за такъв тип настаняване, тъй като според Румен Драганов за вила се дават средно по около 32 лева.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече следи офертите и обявите, които се разпространяват в университетите във връзка с предстоящия студентски празник, съобщиха от контролния орган. Така освен промоциите на туроператорите и всички предложения в интернет комисията ще обърне внимание и на афишите във вузовете. Започналите инспекции ще продължат до самия празник.

Проверяващите ще следят основно дали има реален търговец насреща и дали туроператорът е регистриран. Причината е, че често пъти дадени фирми се представят за лицензирани турагенции, а всъщност те нямат права да извършват подобна дейност.

От ведомството съветват младите хора, преди да купят пакетни пътувания, да се информират дали търговецът притежава удостоверение за регистрация, застраховка „професионална отговорност“, както и задължително да изискат сключването на писмен договор и документи за извършените плащания.

Студентите трябва да обръщат и специално внимание на това какво точно ще получат срещу посочената цена и ако има допълнителни услуги, дали те са включени в нея, или ще трябва да заплатят допълнително за ползването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
KU4ETO преди 6 години
maiko kolko belo i pichki she dadat fira taq godina ot moq chep nemate si napredstava she gi pora i she tupam ednoivremmeno
15
0
 
0
 
! Отговори
pEN4O преди 6 години
До ПенчоПЕНЧО ГОЛЯМ МОРАЛИСТ ЩЕ ИЗЛЕЗНЕШ МОМЧЕ, ОСТАВИ НИ ''ПРОСТИТЕ'' СТУДЕНТИ ДА СИ ПРАВИМ РАЗВРАТА И СЕ ГЛЕДАЙ ЗАЛУПЕНИЯ ЖИВОТ
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иде и Хелоуин :)
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си виждал, приятелю, защото ако си ходил по Европа и САЩ, си виждал университет само на картата за града, пък камо ли да си влизал в такъв. В повечето имат патронен празник, имат и т.нар "братства" и там е всеки петък същата работа. Ние си имахме собствен клуб, където всичко беше на преференциални цени, имахме фитнес, кино, клуб-кръчма, стая за музикални репетиции, барбекю. И всеки петък до неделя беше 8-ми декември. Виж снимки по улиците на Англия какво става в петък. Но давай да плюем!
12
2
 
2
 
! Отговори
Ментор преди 6 години
Трябва да се запасят с качествен алкохол и презервативи. За да не се получават грешки.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аптеките да се проверят - това са най-малко 200 хиляди през.ерватива за ден и поне 100 хиляди противозачатъчни след това
10
1
 
15
 
! Отговори
до Бирено мече преди 6 години
А, не сме знаели как да живееме, ти как мислиш си бил заченат? хахахахахахахаха
9
5
 
5
 
! Отговори
промо преди 6 години
браво, да са живи и здравида се вкарат малко пари в икономиката !
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Особено по кръчми. Глупава селска "нация"
7
1
 
11
 
! Отговори
Пърч с едно мъдо преди 6 години
Напълно съгласен с 2 - ри и 3 - ти коментар!
6
7
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Чиба е.
5
6
 
40
 
! Отговори
Фики Стораро преди 6 години
Ще ви кажа какво е бъдещето на голяма част от тези студенти. Първо нежната част от тях ще се реализират като ВИП плеймейтки, компаньонки, леки жени, сервитьорки, продавачки, чистачки, ягодоберачки, бърсачки. Юнаците ще се реализират като миячи на чинии, миячи на тоалетни, берачи на малини, зидаро-мазачи, охранители, общаци и сходни неквалифицирани дейности. Сегашното студентство е едно отбиване на номера да се започне работа. Нищо полезно ни приложимо не се учи.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
3
8
 
20
 
! Отговори
Д-р Трифонов преди 6 години
Ше пада яко секси джвакане по хотелските стаи. Содор И Гомор в действие! След празника венерическите диспансери ще се пръскат по шевовете от пациенти!
2
11
 
38
 
! Отговори
Български Гражданин преди 6 години
Какви студенти са тези български издънки - наркомани, алкохолици, *** с нетежко поведение и тежък грим, все млади хора, морално деградирали и душевно осакатени, материалисти с тривиални възгледи за живота и скотско поведение! ФАКТ!Закривай тая *** българска!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е един чудесен оборот за кръчмите и хотелите.