Дрога, алкохол... Всеки втори, хванат от КАТ – солидно почерпен

По новите пътни участъци ще има системи за контрол на средната скорост
35
Дрога, алкохол... Всеки втори, хванат от КАТ – солидно почерпен
Снимка: архив, БулФото
Над 20 хил. българи са хванати да карат без книжка от началото на годината. Близо 11 000 пък са седнали зад волана след употреба на алкохол, като половината са били пияни – с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила, по данни на "Пътна полиция". За 2289 е установено, че управляват превозно средство след употреба на наркотици. 
 
"95% от ПТП-тата стават по вина на водачите – заради превишена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещното, неправилни маневри, употреба на алкохол", посочи комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" на семинар за пътната безопасност "Към визия "нула" жертви от ПТП".
 
За деветте месеца на годината контролните органи са издали 735 000 документа за налагане на санкции, като в сравнение с 2016 година има увеличение, отчете той. 11 413 МПС-та пък са с отнети регистрационни табели. От май 2016-а насам регистрацията на 860 хил. превозни средства е прекратена заради липсата на задължителната "Гражданска отговорност", като е възстановена след плащане на едва 72 хил. от тях.
 
Комисар Рановски съобщи, че са водени разговори с Пътната агенция при изграждане на нови участъци от магистрали да има система за контрол на средната скорост. Такава е имало на АМ "Люлин", но от около година не работи. В момента има сключен договор за изграждане на подобна система в участък между Пловдив и Карлово. 
 
По думите му част от произшествията могат да бъдат избегнати, ако редица съоръжения край пътя се обезопасят. 
През първите девет месеца на годината са станали 268 произшествия с удар в крайпътно дърво, при които са загинали 55 души и са ранени 335. 18 са жертвите, катастрофирали в крайпътно съоръжение, 14 са загинали при удар в ограда, 13 – в стълб, 3-ма – при сблъсък с билборд. 
 
Всяка година "Пътна полиция" посочва участъците с концентрация на ПТП-та. Рановски каза, че е подета инициатива да бъдат обезопасени поне магистралите като за начало.
 
До Нова година се очаква по договор да бъдат доставени 28 преносими и стационарни камери за контрол на пътя. Скоро ще бъдат обявени процедури за други около 50.
 
Тече и процедура за изграждане на Единен център за обработка на нарушенията, в който ще постъпват всички заснети нарушения.
 
В края на годината пък се очаква да заработи системата, която ще свърже "Пътна полиция" и нотариусите. Тя ще позволи договорът за покупко-продажба на автомобила да не се представя на хартия, а тази информация да се получава по електронен път. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Жестоко си се объркал. "чистак новите гуми" след няколко години са за изхвърляне, защото материята им старее бързо, така че едва ли има ***, който вместо да си кара с новите гуми, ги пази, за да ги изхвърли неупотребявани.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам един, който има чистак нови гуми, които слага само за прегледа, но си кара с "втората ръка".
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Прав си. Но като те спре катаджията, ще има "Ама дай сега 50-100 лева, че да не те завлачим в ареста, докато се изясни работата", а ти като си с децата, ще даваш. После не можеш и да се оплачеш, защото по закон и ти ще изгориш.
19
2
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Колкото и контрол да има, манталитета е такъв на повечето, манталитет като твоя! Ще ми говори за факти после...
18
0
 
3
 
! Отговори
... преди 6 години
Ми то цялата система е гнила! Колко новини четем за хора дето им били отнети книжките и те продължават да си карат! И тука опира до съд прокуратура и т.н. и т.н. Само, че тоя като го хванат да кара без книжка и на другия ден той пак си кара без книжка! За целта требе поне 6 месеца да троши каминяк некаде в некоя кариера и при следващо хващане може да чисти за година рекаторите в белене за трето нещо по-тежко и т.н. И да видим тогава дали и как ше е така! Ама явно целата работа е голем т..шак!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че КАТ в България не работи от 29 години и затова има толкова много нарушения по пътищата. По груби сметки всеки ден в България се правят над 200 милиона нарушения, от които КАТ санкционира при 1 на 100 хиляди, т.е. нищо. Логиката е простичка: няма контрол - резултатът е много нарушения, много нарушения - резултатът е много катастрофи, много катастрофи - резултатът е много ранени и загинали. Така е навсякъде по света. Не случайно чужденците са най-опасните шофьори в България.
16
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
По света е познат един-единствен начин да се спазват правилата - когато всяко нарушение се наказва, като размера на наказанието е несъществен. С други думи, докато някои *** продължават да твърдят, че виновни са "задкормилните устройства", никога няма да се оправим. Никъде по света не се е случвало шофьорите да спазват правилата, без държавата със силата си да е наложила тяхното спазване, на принципа на неизбежността на наказанието при неспазване на правилата. Това са фактите.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да е вярно, наскоро излезе статия че сме трезвениците на Европа.
14
3
 
2
 
! Отговори
Вярно е преди 6 години
че от КАТ са неадекватни, няма какво да коментираме. Но целия проблем идва, задкормилните устройства, т.е от САМИТЕ НАС! Хора, с това шега не бива... На първо място намалете шибaнaта скорост!!! Скоростта колкото е адреналин, толкова е и убиец! Удоволствие от шофиране не означава само въпроса "ще напълни ли километража?!?!?"
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тече и процедура за изграждане на Единен център за обработка на нарушенията, в който ще постъпват всички заснети нарушения."Под "заснети нарушения" нека да важат и тези от видеорегистраторите! И нека повече хора си сложат такива в автомобилите. Защото когато заснемем даден комплексар, *** и т.н, по-силно от тези му качества, е само срамът!
12
0
 
6
 
! Отговори
Yhg преди 6 години
Това е милиционерската версия, а истината каква е?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неплатилите Гражданска стоят за украса в двора...
10
2
 
11
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Доста послъгват от КАТ!!!Ако беше прекратено на 860 000 служебно регистрацията.То щеше да минава по 1 кола на час из града!!А то лудница.Значи или лъжат или да кажем 800 000 карат предзвиквайки опасност за другите по пътя!!Полицейска статистика като в Асеновград в махалата!!25 жалби пуснати а телевизонния екип засне,че цяла седмица никой не отваря в тая приемна!!Мога да обяснявам и още и още!!
9
9
 
2
 
! Отговори
чш преди 6 години
Наздраве ***!
8
2
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Богати българи има.За бял прах и пиячка редовно дават пари.А обикновения работник се чуди как да оцелее в зверилника.
7
1
 
5
 
! Отговори
разпадът е пълен преди 6 години
С анклавизацията на БГ нещата ще заимат още по-гротесктен вид. Ще има райони дето ако не си пиян и надрусан, няма да можеш да минаваш.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е много ясно за 20 хил. че карат без книжка - въобще нямат документи, или са забравени у дома. Може да ти се случи, да отидеш до морето и да се върнеш, и да си видиш книжката у дома.Едно е неправоспособен водач, друго е, да е забравил документите си. На всеки може да се случи.Без книжка че карат е опасно(не е редно), но при алкохол над 1,2 си е направо за затвор.
5
0
 
6
 
! Отговори
Ботуш Каишев-рушвета преди 6 години
Това всичко на фар по икиндия ли ва?
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо все пропускате техническата изправност на автомобила? Тия дето се изтрепаха на Владая, с какви гуми бяха? А как и къде са минали преглед? Някой провери ли спирачната система на автомобила им?
3
0
 
21
 
! Отговори
шофьор преди 6 години
Зор беше да махнат знака за камерите ! Е и ?!