Камери, микрофони: Иде ли краят на "И кво праим ся" на пътя?

Могат да ви връчат неполучена глоба, докато пътувате в проверявана кола
58

Снимка: Dnes.bg

Корупцията на пътя отива в историята, похвалиха се от "Пътна полиция".

"Преди жалбите на гражданите бяха – те ми написаха акт, защото ми искаха пари и аз не им дадох, сега такива сигнали са единични", коментира шефът на звеното Бойко Рановски.

Още по темата

На семинар за пътната безопасност бяха показани възможностите на новите коли KIA, които бяха купени с обществена поръчка за 27 млн. лв. Всички действия и на проверяващия, и на проверявания се записват от общо три камери на предното и задното стъкло, работят и микрофони – така после има и картина, и звук от проверката.

"Ако след това има претенции, че някой се е държал грбо, нарушил е етични кодекси или е искал нещо, може да се види на записа дали е вярно или не", каза Рановски.

Едната камера заснема всичко, случващо се пред автомобила, втората – вътре в автомобила, а третата – зад него.

На територията на цялата страна има 278 такива автомобила. Мястото на екипа се определя от необходимостта, обясниха проверяващите. За "Пътна полиция" броят е достатъчен, защото повече екипи за момента няма.

Основната цел на системата е документиране на работата на служителите и реакцията на гражданите. Не са инцидентни случаите, в които гражданите подхождат агресивно към полицейските служители, обясни Илия Георгиев от "Пътна полиция".

При проверка водачите са предупреждавани че ще бъдат записвани, стикери по колите също напомнят за това. Системата започва да работи със старта на двигателя, но след спирането му е активна още четири часа.

В работата си пътните полицаи вече ползват и таблет, на който се въвежда извършваното по линия на пътния контрол или при регистриране на произшествия.

Акт и фиш се отпечатват веднага от мобилен принтер. Животът на батерията е дълъг, а мастило за принтера има, увериха пътните полицаи.

Системата позволява и връчване на електронен фиш, което означава, че не трябва да чакаме писмо, за да разберем каква глоба ни е наложена. При рутинна проверка, ако някой от возещите се в автомобила има невръчени такива фишове, може да получи глобата веднага и тя става изискуема, казаха още от КАТ.

Според "Пътна полиция" процесът по налагане на наказанията е облекчен и събираемостта на глобите е по-ефективна.

Всеки проверяващ е с индивидуална парола и потребителско име и така е ясно кой какво е правил по време на работа. Злоупотребата е сведена до минимум, заявиха от "Пътна полиция".

Информацията от камерите влиза в компютър, който е поставен в специална заключена кутия. Служителите нямат достъп до нея и не могат да я манипулират. След приключвне на смяната оправомощен служител отваря кутията, сваля диска, източва го, слага се друг диск и следващият екип излиза на работа, обясни Бойко Рановски. След това – с натискане на едно копче, информацията се прехвърля в централен сървър в МВР. Служителят, който източва информацията от диска, няма право да го преглежда. Записите се преглеждат от "Вътрешна сигурност" – избирателно и при конкретни сигнали.

От КАТ обясниха, че записи от граждани могат да се използват за налагане на санкция, ако записалият нарушението се подпише като свидетел, защото записът не е доказателство в съда.
 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Правят геноцид МВР се командва от демократите в парламента . Претенции към системата .Системата е демокрация .
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МВР убиват българи Демокрацията убива българи .
50
2
 
3
 
! Отговори
МВР убиват българи преди 1 година
НАд 1 000 000 Българи са тежко увредени след нагло престъпни актове съставени от терористи на служба в МВР и КАТ.
УБити са десетки хиляди поименно .Най често убииците ползват КАТ за съставяне на актове на скочили срещу Имотната мафия която краде милиони декари през доказано престъпна агенция по геодезия.Спира се водача пише се нагло престъпен акт следва разорително постановление и жертвата случайно умира..самообесва се ,катастрофира или се оказва че май била пипала дупето на някаква мадама.
49
0
 
4
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 1 година
Служителите да знаят че от заплати и пенсии терористите на власт не могат да откраднат и лев .
Крадат милиарди през нагло престъпни оперативни програми и подобни тежко теристични техники..
48
2
 
2
 
! Отговори
Арести за МВР банди преди 1 година
МИнистъра на Вътрешните работи да нареди арести на виновните длъжностни лица нахенрили на МВР нагло престъпна ЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНА Видео терористична и видео ПЕДОФИЛСКА ТЕХНИКА МИЛИОНИ СА УВРЕЖДАНИ Ежеминутно..
НАглите престъпници от МВР са предупредени за исключително жестоки съоръжения вградени в камери и скенери преди много години писмено.
47
1
 
2
 
! Отговори
КАмерите ЗАБРАНЕНИ преди 1 година
Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие
46
0
 
2
 
! Отговори
Камерите ЗАБРАНЕНИ преди 1 година
л. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи
45
1
 
1
 
! Отговори
Правят геноцид преди 1 година
В Момента над един милион деца с е облъчват зверски поименно родово и групово от нагло престъпни камеритв училищата.Няма здраво неповредено дете.МВР вместо да арестуват наглите престъпници внедрили техниката въпреки забраната на ЗАКОНА чл32 и чл 29 им съдействат.КАмерите са закупени със стотици милиони ограбени от народа живи евра.
На практика МВР командвано от турски терористи провежда ГЕНОЦИД Срещу БЪлгарите в БЪлгария
44
1
 
0
 
! Отговори
Арести за МВР банди преди 1 година
Проверките станаха когато се намериха таблети в екипи превозващи бежанци за милиарди евро през BG ...НАтискат копчето и хоп всички автомобили на МВР с инсталирана от турско говорящи терористи нова скъпа техника светват на трафиканския таблет.Следва обаждане до нагъл престъпник в София почват команди за разпиляване ан МВР автомобилите и прочистване на пътя на трафикантите..Откриха се и стотици полицаи включени в банди за убииства и набеждаване..Турските терористи ги следят с микро чипове в телата
43
1
 
1
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 1 година
Това стана преди много години.Подадохме веднага писмен доклад. Всички водачи увредени с зомби скенери ннсталирани в талони на автомобили и досега са нелечимо болни.
Проверки на екипи на КАТ и МВР с нахендрени от турски терористи през МВР нагло вредни техники подадоха ужас .Командват ги турско говорящи терористи готвещи кървав терор срещуТурция и други страни вклГермания АНглия,Испания,Франция.Записи показаха същите да командват френски спец части след показни актове в ПАриж /подменени в тялото /
42
0
 
0
 
! Отговори
Зомбират водачи преди 1 година
НАложи се да направим експертни проверки на зомбирани водачи .Влизам в автомобила.Има оплакване че чрез камера и скенер живота на този добър БЪлгарски гражданин е тежко увреден.Говорим спокойно ,съобщава как преди камери го облъчват с нещо и го карат да увеличи скороста.НА около 1600 метра от нагло престъпна камера на МВР,водача става неадекватен ,не чува, не реагира и увеличава скороста точно с20км над разрешената.НАближаваме видим обсег на камерата водача е неадекватен не спира и на знак STOP.
41
0
 
1
 
! Отговори
Ликвидация на МВР преди 1 година
Терористи и масови убиици ползват обсебени чрез наркотици престъпници на служба в МВР.
Мръсните *** внедрени в МВР се ползват за закупуване на все по жестока анти човешка техника.В Лични карти и талони на автомобили убииците внедряват зомби холограми,обемно обсебващи нано скенери,пси активатори,пси генератори,AIDS активатори и други нагло престъпни незаконни съоръжения.Преди години бяха купили с ограбени от народ апари тежко терористични камери и друга техника чрез която масови убиици цакат
40
1
 
8
 
! Отговори
Селена преди 1 година
Лъжи, отново, камери , боже...
Случка, в Стара Загора.
Новата КИА спряна на забранено място, вътре единия катаджия си пише по месенджера, другия отвън се наредил на опашка за мекичета.
В същото време до тях спира малко пежо и слиза една к.урва, поздравява единия катаджия и започват да си лафят. Хем са на работа, хем на центъра, хем на забранено място, че го правят почти всяка сутрин .Който иска може да се увери срещу закусвалня Тракия. Какви камери, какви подкупи, те наркотици могат да продават.
39
0
 
1
 
! Отговори
TIR преди 1 година
Мен пък ме кефи фразата"И ко прайм ся"!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията на пътя отива в историята, похвалиха се от "Пътна полиция"

Хахаха не сигурно :D
37
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Видеорегистратор във всеки автомобил по закон.Тогава полицаите да снимат ако искат и отгоре.
36
0
 
3
 
! Отговори
Dostoevski преди 1 година
Mnogo akil ne se iska da se dosetite sami. Ednata kamera zasnima vsi4ko pred avtomobila , drugata zad avtomovila a tretata vitre v avtomobila. Prosto e kamerata ne snima ako sa otstrani na avtomobila. Aide sega gospoda policai deistvaite
35
0
 
19
 
! Отговори
бай Иван преди 1 година
А на митничарите кога ще поставите аудио-видео,за да се вижда кой наш,кой ваш и колко хилядарки ще съберат за една смяна,защото началникът им имал рожден ден ?
34
2
 
10
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 1 година
ЗАБЛУЖДАВАТ НИ, ЧЕ КУКИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ НА ЕДНА ГОЛА ЗАПЛАТА, НО ТОВА Е ИЗМАМА. ВИНАГИ ИМА НАЧИН ДА СЕ МАНИПУЛИРА ТЕХНИКАТА.
33
2
 
13
 
! Отговори
Бизнеса преди 1 година
Ако сложат тия камери катаджии няма да останат....