Лекар: Понятието фалшив болничен лист не съществува

При съмнения работодателят може да се свържи с НОИ или джипито
26 окт 2017 13:39, Анисия Иванова
34

"Понятието фалшив болничен лист" не съществува. Възможно е да има пациенти, които не спазват упоменатите в него режими и лечения. Това е основание той да не бъде изплатен. Бъркат се обаче понятията", посочи в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя бе категорична, че пациентите са големи хора и нито една институциия не е в състояние да ги задължи да правят каквото и да било.

Още по темата

Предложението да бъдат намалени парите за първите три дни от болничния предизвика широки обществени дебати и срещна сериозно недоволство. Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че рестриктивната мярка ще бъде замразена за месец-два и нареди на държавните институции и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията.

По думите на д-р Николова всеки издаден болничен лист съдържа в себе си препоръчания за пациента режим, т.е. дали е свободен, леглови или без напускане на населеното място.

"Ако работодателят има някакви съмнения за това как е издаден болничният, може да се свърже с личния лекар или да се обърне към НОИ и да сподели притесненията си", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Заради злоупотребите НОИ иска през първите три дни от болничния да се получава 50% от заплатата, а не 70%, както е сега. Тези дни се плащат от работодателя, а от четвъртия ден застъпва НОИ с 80% от заплатата. Срещу намалението на плащането няма намаление на осигуровката. В мотивите пише, че орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите, но няма финансова оценка или оценка на ефекта на предложението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшиви болнични няма. Те са стандартни документи, "пронумеровани, прошнуровани и подпечатан с Божия печат". Фалшиви са мнимо болните и мнимо лекарите, които ги издават с користна цел. Какво неясно има?
25
2
 
3
 
! Отговори
НЕЕЕ преди 6 години
Не съществува. То и престъпникът, който имаше 6 епикризи, от ортопед - че бил със счупен крак - пък караше кола. Че бил с малформация на сърце - епикриза издадена от сърдечен хирург пък си ходеше като млада кобилка, нали?!Епикризите не са фалшиви, истински са. Но докторите които ги издават не са истински.Те не са лекари. Те нямат достойнство и лице. Чест че принадлежат към най-благородната професия.Затова наказателна отговорност за лекарите издали неверни епикризи.Лишаване от права и затвор.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Тази колежка е изключително нагла. Да отричаш очевадното е недопустимо. Нека всеки лекар си сложи ръката на сърцето и каже, че поне веднъж в живота си не е издал фалшив болничен лист. Всеки е човек и нищо човешко не му е чуждо. Всеки има родители, деца, роднини, приятели и няма как да не сгази лука. Стига това да не става система на работа. Но за някои уви да се вземат пари е всичко и го правят с цената на всичко.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Д-р Гергана Николова говори небивалици. Аз лично съм виждал как срещу пари се издават болнични листове на абсолютно здрави хора. Същото е и с ТЕЛК. И там се късат доказано болни хора, за да може да се пенсионират здрави. Като казвам това, не ме разбирайте, че е в 100% от случаите. Но има фалшиви болнични, фалшиви пенсионери по болест. Колко са никой не може да каже, но това са фактите. Така, че много и здраве на д-р Николова. И ние сме лекари и знаем кое как става.
22
1
 
2
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Това предложение е поредното доказателство за БЕЗСИЛИЕТО на така наречената политическа класа(за мен просто измамници на едро).
21
2
 
9
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Всички рестрикции са с цел ОБЛЕКЧАВАНЕ на работодателите. Как не се наоблекчиха тия, бре! Утре и заплатите ще спрете, за ОБЛЕКЧАВАНЕ на чорбаджията. Нещо за облекчаване на обикновените хора ще предприемете ли?Гладуваме, мизеруваме, не ползваме болнични, отпуски, почивни дни, празнични дни, щото да е ОБЛЕКЧЕН чорбаджията.
20
1
 
12
 
! Отговори
Болен преди 6 години
С Хашимото съм. Работя , но аз си знам как. Всеки ден е предизвикателство. Болки, кризи. В Япония болните от щитовидна жлеза вземат ТЕЛК. Тук НИЩО. Припадам, схващат ми се различни части на тялото. Работата е динамична и тежка. Налага ми се често да вземам болнични. Обиколих много лекари, няма подобрение или много малко. Имам колеги , които обиколиха света в болничен, а аз не мога да излезна от вкъщи от болка и страдание. Всичко е до съвест. Болничния е за болните. Не злоупотребявайте.
19
7
 
1
 
! Отговори
Дора преди 6 години
Болничния е да се лекуваш в къщи а не да си плащате наемите с тези пари
18
3
 
7
 
! Отговори
? преди 6 години
А имитация на заболяване?Този доктор спи ли?
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенчо, Пенчоо все някой ден ще допреш до "гадовете" и тогава си спомни обидите към тези, които ще спасят дребния ти животец, или си от "безсмъртните" с които е пълна България?
16
1
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
На теб Домусчиев ли ти плаща да трошиш в негова полза
15
6
 
14
 
! Отговори
Пенчо преди 6 години
Тия гадове оперират здрави хора за парите от клиничната пътека, та няма да издадат болничен лист.
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имам болничен от 5 дена, първите 3 дни е фалшив според робовладелеца и ще ги плаща наполовина а другите два е истински и държавата , това означава пак ние , го плаща 80% . Аааах мааам ви и бизнесмени
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докторке, не на нас тези ! срещу 30 или 50 лв ще дадеш болничен за 10 дни по-чист и от детска сълза ! няма фалшив болничен, има такъв с подпис и печат на лекаря .........и ПЛАТЕН пак на лекаря на ръка 1
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Знае се за какво става дума. Големия проблем е друг. Лекарствата, които болниците закупуват се вземат на завишени цени с цел да има печалба на определени фирми.
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се правите че не разбирате? Става дума за изрядни болнични листове, но издадени на хора, които не са болни.
10
0
 
18
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 6 години
"...орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите..." - намалението на болничните е абсолютно противозаконно. Самата идея за това да се намалят болничните с цел превенция на злоупотребите граничи със малоумие. Това е все едно да се накажат всички граждани на държавата затова че в нея има престъпници. Ако някой извърши злоупотреба със болничен, има си достатъчно начини това да бъде открито и предотвратено. Но явно не това е целта. Целта е да бъдат намалени болнич
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ако се разболея за 5 дена и ми плащата по 50% ... Аз съм загубен бе хора. Как ще си платя наема ? Как ще си нахраня децата ? Ще трябва да работя нощни смени, че да изкарам допълнително пари ... Ейййййй
8
7
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
До ГеоргиБолничният лист се издава на болни хора!!!Ако работодателят или НОИ сметнат че той е фалшив имат право да проверят и ако действително пациента е здрав или не спазва съответния режим могат съответно да го анулират/работодателят/ или не изплатят/НОИ/!!!Лекарят не носи за това никаква вина!!!
7
6
 
21
 
! Отговори
доктор Охболи преди 6 години
Абсолютно е права лекарката !Просто това е поредната дъвка за отклоняване на вниманието . И най-вече обяснения и раздувки защо болничните ще се плащат на 50% .До там ли опря т.нар. държава да спестява уж ?!Всичко Мара втасала ...