Хайка за незаконни казани, иззеха 4400 литра ракия

Едва 1500 са легалните обекти за дестилация у нас
27 окт 2017 14:30,
26
Хайка за незаконни казани, иззеха 4400 литра ракия
Снимка: архив, Bulphoto

Митнически инспектори заловиха над 4400 литра нелегална ракия при масови хайки по казаните в цялата страна. Внезапните проверки са започнали още от средата на септември в регистрирани обекти за дестилация. Само тази седмица бяха спипани 1370 литра в две легални спиртоварни в община Поморие, близо 600 литра в Монтанско, а 6 стопани от селски обекти в Русенско и Търговищко получиха актове за различни нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.

В началото на октомври шефът на митниците Георги Костов заяви пред парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, че тече акция за засилени проверки на специализираните малки обекти за дестилиране (СМОД), припомня "Труд". Тогава той обясни, че анализ на сектора показва, че през последните 12 месеца над 60% от стопаните на регистрирани казани декларират занижени стойности на акциза или че не осъществяват дейност, подавайки “нулеви” акцизни декларации. По думите му били набелязани рискови обекти за варене на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон, който продължава почти до Коледа.

На тавана на къща и в съседни постройки до единия от легалните казани в Поморие бургаските митничари открили 154 бутилки и 44 пластмасови туби, включително и 120-литров бидон с неизвестна огнена течност. Алкохолът е задържан и е образувано дело срещу собственика на обекта. В другия поморийски казан се варяла ракия на клиент, без да е попълнена предварително необходимата справка декларация. Отделно в казана били складирани туби с 399 литра етилов алкохол без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз по ЗАДС.

Инспектори от Митница Лом разкриха два нелегални казана в Монтанско и иззеха 657 литра нелегален алкохол. Единият обект в град Вършец работел и в него са намерени 407 л ракия, 90 литра от които, сварени току-що. Количествата са иззети, заедно с казана. Другата спиртоварна не работела, но пък стопанинът й имал 250 л ракия без документи. На него му взели само алкохола.

Нарушения в шест малки обекта за дестилиране са установени от служителите на митница Русе при редовни проверки в край града и в село Ценово, както и в района на Попово и Търговище. Съставени са актове за констатирани нарушения, а собствениците са се възползвали от правото на споразумение и доброволно изпълнение, като вече са платили наложените глоби. Нарушенията им били свързани с непопълването на справка-декларация, че дадения за варене материал е тяхно производство, а ракията е за лично ползване.

Две от проверките, при които не са констатирани нарушения, са били във връзка с твърденията на русенец, в чийто дом са открити 260 литра ракия без документи за платен акциз. Той посочил, че алкохолът е изварен в два регистрирани казана, но там митническите служители не открили документална следа за изваряването.

1500 са регистрираните в страната специализирани малки обекта за дестилация, припомниха вчера от Агенция „Митници”. Законът за акцизите и данъчните складове изисква варенето на домашна ракия да става само в регистрирани казани, с грозде или плодове собствено производство. Всяко семейство има право да извари до 30 литра ракия годишно, като за това плаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество – по пълната ставка на акциза – 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв. на литър, което прави 66 лева. И по 4,40 лева за всеки литър над първите 30 литра. С тази ракия е забранено да се търгува, затова и митничарите често хващат продавачи по пазарите или в интернет. Приходите за хазната от акциза на ракията в казаните за 2014 г. са 648 780 лв, а за 2016 г. са се увеличили на 776 179 лв. За тази година няма данни, тъй като в момента е активното варене.

За нарушения в регистрираните обекти се налагат глоби от 500 до 2000 лв. Законът дава възможност за сключване на споразумение, при което нарушителят доброволно плаща санкцията от 500 лв. при първо нарушение и 60% от максималната санкция при второ нарушение.

За нерегистрираните обекти при първо залавяне глобата е от 1000 до 3000 лева за физически лица и от 2000 до 6000 лева за юридически лица и еднолични търговци. За повторно нарушение санкциите са двойни. Казаните се конфискуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Казанракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшивата държава си приписва активност. А на Божков не смееха и копче да кажат,че щяха да плуват в някой водоем.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А суджука си продава амфетките, корабандните цигари и обира банки. далавери симеонов каналджия, ушев дилър , сутеньор и крадец. Няма престъпление без участието на мършичка на държавна хранилка, та Опряха до ракията на хората. Вероятно пещерняците са се оплакали на кратуната, че никой не им купува бъркочите.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале , мале щом тая державата опря за ракийката на хората дето цела годинка чекат плодовете и гроздето за станат , че да си сварят, че са си я събирали от години години за за добро или лошо хич не я бива. Ами вижте какво влиза от ГКПП та или там си имат пакравители.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123зОРА Е ДА ГРЪМНАТ ЕДИН,НЕ ПОВЕЧЕ!и ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приходите от казаните не могат да платят даже заплатите на тези проверяващи. Целта е хората да не си пият собствена ракия а да купуват спирт с есенция произведени във фабриките за алкохол.
20
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 години
***
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЪРТЕИТЕ ОТ ГЕРБ ОГРАБВАТ НАРОДА.
18
0
 
21
 
! Отговори
Гроздан Джибров преди 6 години
Не пипайте ракията на хората мутри канцеларски. Нема да гарантирате оборота на цар киро и гадната олигархия дето ви храни да не хващам пушката.
17
0
 
18
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Лично аз работех във Винпром Търговище- там всички заедно с мен плюеха вътре в казаните и пикаехме на готовата продукция защото всичко беше Химия.питам ви защо ни тровите с купешката ракия която е на 100% с Метил?...Защо на сиромашията посягате на мъничкото което го е създлал с честен труд ???Нима му помагате когато копае лозето ?Долу Герб....винаги съм ви мразил
16
0
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Не виждам защо произведеното от мен за мен трябва да се споделя с властта.ако го продавам ,да наказват.
15
0
 
17
 
! Отговори
Грозданчо преди 6 години
Никога няма да си купя ракия от магазина.Мастика пия само гръцка или испанска.Свобода здомашарката.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, герберасти, оставете ракувта на хората!! Това ли е проблема на държавата? Вие сте проблема с т.н. Патриоти. Толкова глупост се е събрала в това правителство, че ако не си отиде, както се тресе държавата, скоро ще сте аут!
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събрали по-малко от 800 хил лв. А колко похарчиха за тези хайки и командироване на служителите?
12
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лошо няма... с пиянство никой не е прокопсал
11
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете парцуцата на хората, че пушки ще гърмят.
10
2
 
40
 
! Отговори
158 преди 6 години
Едно време имах известна морална дилема за Андрешко. Обаче сега вече не - всички бирници у блатото беее.. С какво помогнахте на тези хора да си отгледат гроздето? Едната радост им остана - рИкията и нея ще им вземат пфууу
9
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а от къв зор трябва да има акциз за домашното ползване??цяла година гледаш фиданки, при добра година събираш плод, правиш си ракия и да им плащаш по 2.20 на литър до първите 30? и по 4.40 за след това - ЗАЩО?кой умен човек е изчислил тези 30 литра? 100 грама на ден за 1 семейство?
8
0
 
44
 
! Отговори
маке преди 6 години
да не са ми копале на лозето та ке конфискуват я до казано сум турил кремъклийката и само чекам таквия изедници
7
0
 
26
 
! Отговори
. преди 6 години
Ако имаш казан без изпарител и си го излъскал до блясък и си го сложил в механата на селската къща за декорация до предното дясно колело от каруца, то трябва ли да го регистрираш?
6
0
 
50
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
Митнически инспектори заловиха над 4400 литра нелегална ракия при масови хайки.....След това си я разделиха и доволни могат да чакат коледните и новогодишни празници отпивайки всяка вечер от качествената огнена вода ,произведена с много желание и любов от трудолюбивите ценители на качествения алкохол!