Как да се намали тежестта на раницата на ученика? Вълчев предлага...

Електронните учебници обаче не могат да заменят хартиените
35
Как да се намали тежестта на раницата на ученика? Вълчев предлага...
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БТА

Колко тежи една раница на ученик? Средно 7 кг, призна просветният министър Красимир Вълчев, след като петокласничка официално подаде сигнал до Държавната агенция за закрила на детето. Последва вълна от недоволство на родители и деца и министерството се зае със случая.

Вълчев допълни, че средно два килограма са учебниците, а имало разлика и в тежестта на самите раници.

От два измерени модела се оказало, че една е със 700 гр по -тежка.

Още по темата

Според министъра един от начините да се намали тежестта на раниците е да се разделят учебниците на две или повече части и дори това да оскъпи изданията, пак трябва да се помисли в тази насока.

Друг начин децата да бъдат облекчени било да се осигурят шкафчета в училищата, където те да си оставят помагалата, но за целта трябва да се отпуснат пари на училищата, за да си купят.

Трябва да се работи за намаляване на учебните помагала, тъй като те формират голяма част от тежестта на раницата, каза още Красимир Вълчев.

Според него електронните учебници са вариант, но все пак те не могат изцяло да заменят хартиените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
ГОСТ преди 6 години
ШКАВЧЕТА ТРЯБВА ДА ИМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОО, ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО ЛОГИЧЕСКО РАЗРЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМААА, ЗНАЧИ ИМА ПАРИ ДА ХОДЯТ ПО ПОЧИВКИ И БАНКЕТИ А ЗА ДЕЦАТА НЯМА ПАРИ АААААА, МАМКА ВИ ГНУСНА КРАДЛИВАААААААААААААА СМЪРТ НА БСП СМЪРТ НА ГЕРБ ВСИЧКИ ВЪНННННННН ГОВЕДААААААААААА НЕНАСИТНИИИИИИИИИИ ДАНО ГОСПОД ДА ВИ УБИЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бандит0.450 грама? Та това е по-малко от половин грам!
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години с една моя приятелка и съученичка бяхме намерили решение. Аз нося половината учебници, тя другата половина. Седяхме на един чин и си знаехме ти имаш учебник по биология, аз имам учебни по литература и т.н. Проблемът беше ако някоя от нас отсъства. Тогава си звъняхме да предупредим, че другата да носи всичко.
26
0
 
3
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Елементарен норматив.Теглото на раницата да не превишава 10% от теглото на детето.
25
0
 
3
 
! Отговори
Галя Радева-Нейкова преди 6 години
Аз съм на 64 години,баба на първокласник.В,, ОНОВА ЛОШОТО ВРЕМЕ"учих до 8 клас в ОУ,,Н.Вапцаров" в Плевен.Всеки имаше гардеробче,вътре в училище ходехме с топлинки.Беше много чисто.Тогава нямаше парно и лелите идваха на работа в 5 часа,чистеха и палеха печки с дърва и въглища.Директора се казваше Безовски,а първите ми госпожи Димитрова и Мачева,а след 5 класНора Георгиева.Ако са живи пожелавам и здраве.Сега децата не знаят имената на учителите ,които в момента и преподават.Говоря за горен клас.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Су-57Да бе, ще учим първолаците на дърводелство, за да си правят сами шкафчета, а за *** шведчета ежегодно държавата ще харчи милиарди!Не ти ли дойде наум, че ако някой не ще да учи, ще му е полезно да усвои занаят.Затова ще е разумно, шкафчетата да се правят от онези, които отпадат от училище. Ако не ще и шкафчета да прави, спирай му помощите и да се потруди сам да се изхранва!
23
1
 
5
 
! Отговори
Давам ти идея преди 6 години
До НикиДа съдейства бюро "Студентски труд".Някой предприемчив студент може да регистрира и частна фирма. Студентите да се организират и да направят график - кой от тях за колко деца отговаря на отиване към училището и кой е свободен от лекции, за да поеме същите деца след часовете. С оглед броя на децата, студентите да се снабдят с някакви колички.Държавата да поеме плащането на такива студенти. Толкова много пари от хазната се дават за деца,които не щат да учат. Нека се плаща и за учещите
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60-90 хиляди не видяха проблема, само детето, като в приказката, а голия цар ...
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята на агресията. Чантата била не просто тежка, а тежка с ненужни и даже непрофесионални и то много неща (на лъскава хартия, признаваме). И детето се развивло (нормално) ? Е не може да те натоварват и това да няма значение. Но не 7 килограма са от значение, а това в тях!!!Но по някаква причина 60 - 90 учители и куп мрежи за децата не видяха проблема.Не беше учителка да отиде да му се скара,а дете.
20
0
 
6
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Като в САЩ -метални шкафчета и всичко там.Или таблети което е най-логично.
19
1
 
8
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Купих за първокласничката у дома раница на Ташев.Тежи 0.450 гр.С учебници и помагала,несесери,тефтери,малка минерална вода удари 4 кг на кантара.Каквото и да ми разправят,тежка е .
18
1
 
12
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Имам предложение: - държавата да назначи училищни хамали! Но да не са възтъмни, че ще откраднат учебниците на децата и те ще плачат!!!
17
0
 
8
 
! Отговори
ebati преди 6 години
*** изостаналат държава,всяка година се коментира този проблем и всяка година се търси решение.И така до края на света
16
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
На места вече са намерили цаката.Ако има пенсионирани баба или дядо, те ще носят раницата на детето до училището, а в края на учебния ден ще го чакат пред вратата на школото, за да поемат раницата и да му я носят до вкъщи.Ако няма пенсионери у дома, мама или татко да излязат от работа и да карат чедото си до училището със семейния автомобил, ако няма училищен автобус!
15
0
 
14
 
! Отговори
ГАНЬО преди 6 години
Решението на този голям проблем е решен преди много години в страните със развита демокрация и то е : - във всяко едно училище да се монтират персонални шкафчета на всички ученици, не само на първолачетата !- Този шкаф трябва да е толкова голям , че да събере набор учебници и тетрадки, спортни екипи, маратонки и т.н. - и което е най-важно де се заключват така, че да не се случват кражби !!!Нека крадливите политици и министри се замислят и да решат да отделят от заграбеното средства за шкафче!
14
1
 
7
 
! Отговори
reshenie преди 6 години
Да се отпуснат пари за анаболи протеини и за фитнес през ден на учениците . През ден мъртва тяга и клекове с щанга и ще видите как раниците им ще олекнат.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е просто - учебниците са тежки защото:1) са с дебели корици2) са с лъскава хартия и дебела хартияАз си спомням преди 30г учебниците бяха със смотана, рециклирана и тънка хартия, но бяха поне 2 пъти по леки от сега
12
0
 
18
 
! Отговори
Sonia преди 6 години
Ако не ни принуждават да купуваме скъпите и безумни помагала, ученическите раници на децата ще спаднат наполовина, а и ще остане някой лев за бедните родители, скубани по всякакъв начин.
11
5
 
3
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Една ученическа бригада по трудово обучение и да си направят шкафчета. Стига със тия купувания да им купим по един мерцедес и да не носят тежки раници не става ли ?
10
1
 
7
 
! Отговори
АСЕН преди 6 години
Просто е.Но не става само с подкупи иска се и акъл.Държавата отива при голям производител на лаптопи и сключва договор за поръчка на голямо количество на ниска цена, към 400 лв. бройката .Раздават се на учениците, застраховат се срещу кражби и изтърване-намокряне .За един месец всички учебници се преработват в електронен вид.Сайт за поддръжка и свободно теглене на учебници.И всичко ще е шест, обаче кой ще краде от бюджета...за печатане на нови учебници..А де...не става ДРУГАРИ