От жълтите павета: Хиляди работници поискаха по-високи заплати!

Протестиращи от цялата страна се събраха пред "Александър Невски"
Обновена: 27 окт 2017 16:46 | 27 окт 2017 16:20,
95

Снимка: Булфото

Хиляди се събраха в центъра на София на Национален протест за достойни доходи и срещу орязването на права под надслов "Работеща България иска по-високи заплати".
Още по темата
Повече от 160 автобуса с работещи от цялата страна се събраха пред храм-паметник "Александър Невски" тази сутрин. Шествието премина през центъра на столицата и стигна до сградата на Министерския съвет. Там Тристранният съвет обсъждаше бюджета за догодина.

"Искаме още 100-200 млн. лв. към това, което правителството започна да дава за заплати, а бизнесът да плаща поне с 10% повече на работниците", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде "Фокус".

"В България се плаща по-малко, отколкото се изкарва. Т.е. ние даваме повече и като продукция, и като продукт, и като печалби. Ще припомня, че миналата година бизнесът спечели 20 млрд. лв. без банковия сектор - само в реалния сектор във всички предприятия на България. От тези 20 млрд. лв. искаме поне 20% да дадат на хората и тогава всеки ще може да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатите средно", каза още Димитров.

"На много места хората живеят с по 500-550 лв. Това са масови заплати в малките градове на България. Очевидно е, че не могат да свържат двата края с тези пари и заслужават повече", добави той.

"Всеки един да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатата си тази година, независимо дали работи в училище, в болница, в администрацията, дали е миньор, дали е продавач в магазин или където и да било в нашата държава. Това казват хората днес, затова са и тук" заяви Димитров.

По думите му, другото искане на протестиращите е да не бъдат пипани социалните им придобивки.

"Нито доплащането за опит и стаж, нито болничните, нито други такива напъни, с които се опитват да вземат нещо на хората, а не да им дават. От това вземане толкова години сме на това дередже, в което сме в момента, че няколко милиона българи ги няма от началото на Прехода, а през последните 7-8 години нови около 500 000 души напуснаха държавата. За мен това е най-важният въпрос - как с увеличението на доходите можем да задържим и да върнем българите обратно в България, освен това, че всички искат да живеят по-добре", коментира той.

Синдикалният протестен митинг настоя пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, отбелязват от Конфедерацията.

КНСБ иска още поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд.

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите. Според КНСБ е нужна данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от КНСБ.

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен /с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите/, е също сред исканията на КНСБ.

КНСБ настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип.

Сред исканията са и работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.

От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".

Протестиращите скандираха и пред сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На жълтите павета заплатите са високи. Какво искат?
61
1
 
11
 
! Отговори
безпартиен преди 6 години
Ами питайте тези синдикални лидери колко им е членският състав?Колко от тях са зависими от общински и държавен бюджет?Дали изобщо има членове на синдикатите в частния сектор!?
60
2
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ОТ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛ НЕ 100 ЛВ. , А ДОРИ И 1 ЛВ. ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ !КАЗВАМ ГО СЪВСЕМ СЕРИОЗНО И ОТГОВОРНО ПОНЕЖЕ МНОГО ДОБРЕ ПОЗНАВАМ МАНТАЛИТЕТА НА БЪЛГАРИТЕ ! БЪЛГАРИНЪТ СТАНЕ ЛИ РАБОТОДАТЕЛ ИСКА С ТРИЦИ МАЙМУНИ ДА ЛОВИ . НО НЕ СЪЖАЛЯВАЙТЕ ,ЧЕ СТЕ СЕ РОДИЛИ В БЪЛГАРИЯ ! НЕ Е ВАЖНО КЪДЕ СТЕ РОДЕНИ , ВАЖНО Е КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ ! И АЗ СЪМ РОДЕН В БЪЛГАРИЯ , НО ЗА МОЯ РАДОСТ НЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ !
59
1
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ОТ БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛ НЕ 100 ЛВ. , А ДОРИ И 1 ЛВ. ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ !КАЗВАМ ГО СЪВСЕМ СЕРИОЗНО И ОТГОВОРНО ПОНЕЖЕ МНОГО ДОБРЕ ПОЗНАВАМ МАНТАЛИТЕТА НА БЪЛГАРИТЕ ! БЪЛГАРИНЪТ СТАНЕ ЩОМ РАБОТОДАТЕЛ ИСКА С ТРИЦИ МАЙМУНИ ДА ЛОВИ . НО НЕ СЪЖАЛЯВАЙТЕ ,ЧЕ СТЕ СЕ РОДИЛИ В БЪЛГАРИЯ ! НЕ Е ВАЖНО КЪДЕ СТЕ РОДЕНИ , ВАЖНО Е КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ ! И АЗ СЪМ РОДЕН В БЪЛГАРИЯ , НО ЗА МОЯ РАДОСТ НЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ !
58
0
 
20
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
Тия протестиращи как не е ги срам,460 лв минимална заплата-360 лв чиста българска пара не ви ли стига,депутатите мизерстват с 5-6 хилки,как се връзва двата края цял август на морето с такива мизерни пари.
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доходи съответстващи на положения труд НЯМА ДА ИМА В БГ.Не се заблуждавайте, ако временно се случи да скътате някой лев.С най- различни фатки Боко ГЕРБ ще ви ги крадне.Къде с фалит на КТБ, който вие да го платите, къде с нещо друго от рода на по-висок ток, вода , парно, бензин и др. такива.Идете в цивилизована правова държава - такива има доста на запад от нашта територия и живейте соокойно. Осигурете на децата си място под слънцето( в тези държави).Тук и децата ви и вие самите ще сте винаг
56
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Българина гласува за Бойко Борисов защотото си го харесва е няма да стане до като не озрее че не трябва да гласува за Герб Ако има избори за парламент тогава резиотата е на лице пак Герб печели На всякъде само от Герб са назначенията
55
0
 
10
 
! Отговори
ГАДНО преди 6 години
КНСБ се премести в Администрацията .Този Протест е на Държавни Служители .Защо се наричат РАБОТНИЦИ ?РАБОТНИЦИ е нарицателно за хора Произвеждащи ПРОДУКТ , това се случва в Частни Фирми след 1989 година и формиращи БЮДЖЕТА наречен БВП .
54
0
 
25
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Протеста не беше това, което трябваше да бъде. Исканията са справедливи, но начина не е. Не разбра ли този народ че по мирен начин в този държава нищо не става. Докато тоя народ не грабне тоягите, и не да се говори пред министерския съвет, а направо вътре, с тоягите, и бой бой.....
53
0
 
27
 
! Отговори
ееех преди 6 години
До Прав си 22 само искам да ти кажа -имам стаж 42 /четиресе и две/години трудов стаж като медицинска сестра - 20/дайсет/ от тях като операционна и пенсията ми е 253/двеста педесе и три/ лв. Пенсионирах се през 2010г! Ако искаш коментирай!!!
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хилядите работници поискаха и това: другото искане на протестиращите е да не бъдат пипани социалните им придобивки."Нито доплащането за опит и стаж, нито болничните, настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален,...
51
0
 
32
 
! Отговори
Румен до 52 преди 6 години
Абе пич,нали заради такива "благодетели" като тебе хиляди напуснаха България. Нали уж им била ниска производителноста. Като отидоха навън изведнъж се оказват производителни наравно с местните. Дали ви куца организацията или много крадете от труда на хората. Който е работил при частник знае отговора.
50
1
 
24
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Докато не се измете *** от парламента,нищо няма да стане!
49
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БгPich, az plashtah na moite rabotnici 70% ot prihoda!!!!! I kakvo? Na tiah vse im beshe malko... E, sega se razkarah ot kochinata, a te poluchavat vmesto po 2000 po 40 lv. na den! Chestito na BG ""rabotnicite:))) Nishto ne zaslujavate! Vie ne se angajirate s kompaniata, koiato vi hrani. Vie iskate da se nalapate ako e vazmojno i bez da rabotite. Tova ste! Povecheto ot vas. A na svestnite i trudolubivi - mahaite se ot BG! Pozdravi na vsichki!
48
1
 
11
 
! Отговори
Бг преди 6 години
70/100 от годишната печалба да е за заплати и готово ,а не както сега от 10-15%
47
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЧЕРА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ ЗАКОН СПОРЕД КОЙТО СЪДИИ И ПРОКУРОРИ МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ДО 6 БРУТНИ ЗАПЛАТИ БОНУСИ ГОДИШНО. А ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА ПО 4-5000
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По прозорците на Министерския съвет стояха и гледаха народа стотици търтеи.После някой им дви сърмите и се отдръпнаха.
45
1
 
28
 
! Отговори
Утилизатор преди 6 години
От коя държава ще работят за ордени и медали. Наем-300+храна-300+дрехи,транспорт,отопление.... Просто ще дойдат, ще видят и ще заминат. Тук мизерията е рекордна. По добре да се изнесе бизнес номенклатурата на недостъпно бунище да не тровят човечеството. Защо да гониме хората от тук заради мутиралата олигархия.
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо КНСБ да се "бори" за европейски заплати то се бори олигархокапиталиста да ми я вдигне с 10%..тоест на 550лв да ми дава още 50 лв!Направо голям кяр..600 лева!Ще стана богаташ с толкоз пари ве!
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арселор Митал източваше предприятието. Не че същото не вършеха и предните собственици.