От жълтите павета: Хиляди работници поискаха по-високи заплати!

Протестиращи от цялата страна се събраха пред "Александър Невски"
Обновена: 27 окт 2017 16:46 | 27 окт 2017 16:20,
95

Снимка: Булфото

Хиляди се събраха в центъра на София на Национален протест за достойни доходи и срещу орязването на права под надслов "Работеща България иска по-високи заплати".
Още по темата
Повече от 160 автобуса с работещи от цялата страна се събраха пред храм-паметник "Александър Невски" тази сутрин. Шествието премина през центъра на столицата и стигна до сградата на Министерския съвет. Там Тристранният съвет обсъждаше бюджета за догодина.

"Искаме още 100-200 млн. лв. към това, което правителството започна да дава за заплати, а бизнесът да плаща поне с 10% повече на работниците", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде "Фокус".

"В България се плаща по-малко, отколкото се изкарва. Т.е. ние даваме повече и като продукция, и като продукт, и като печалби. Ще припомня, че миналата година бизнесът спечели 20 млрд. лв. без банковия сектор - само в реалния сектор във всички предприятия на България. От тези 20 млрд. лв. искаме поне 20% да дадат на хората и тогава всеки ще може да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатите средно", каза още Димитров.

"На много места хората живеят с по 500-550 лв. Това са масови заплати в малките градове на България. Очевидно е, че не могат да свържат двата края с тези пари и заслужават повече", добави той.

"Всеки един да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатата си тази година, независимо дали работи в училище, в болница, в администрацията, дали е миньор, дали е продавач в магазин или където и да било в нашата държава. Това казват хората днес, затова са и тук" заяви Димитров.

По думите му, другото искане на протестиращите е да не бъдат пипани социалните им придобивки.

"Нито доплащането за опит и стаж, нито болничните, нито други такива напъни, с които се опитват да вземат нещо на хората, а не да им дават. От това вземане толкова години сме на това дередже, в което сме в момента, че няколко милиона българи ги няма от началото на Прехода, а през последните 7-8 години нови около 500 000 души напуснаха държавата. За мен това е най-важният въпрос - как с увеличението на доходите можем да задържим и да върнем българите обратно в България, освен това, че всички искат да живеят по-добре", коментира той.

Синдикалният протестен митинг настоя пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, отбелязват от Конфедерацията.

КНСБ иска още поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд.

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите. Според КНСБ е нужна данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от КНСБ.

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен /с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите/, е също сред исканията на КНСБ.

КНСБ настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип.

Сред исканията са и работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.

От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".

Протестиращите скандираха и пред сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си наемат германци. Те са съвестни и не мрънкат.Той германеца обаче като чуе, че ще получава по 300 евро на месец, и ще работи като луд нощно време, няма да започне тази "работа".Сега комунистите направиха от тези дето живет тук роби.
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще останат пенсии, "шведи", политици, връзкари, и разни с високи заплати.Ама иначе във верига магазини хората ще гърбят като луди за 400 евро. После като платиш сметки и не ти остава нищо. Ако си нахранен трябва да се радваш.
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До manАми те напускат бе.Отиват на запад.Нали работодателите непрекъснато мрънкат, че нямало работници. И какво ли не предлагат- да се закрепостят висшистите, да се внасят чужденци....Ония *** от уолтопия даже направо си го каза, че той няма против българите да заминават, просто да му позволят да си внася работници от още по-скапани държави-по неговите думи. Всичко това, само и само да се задържи ниското заплащане.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами за Кремиковци прочетете как точно има си интернет за тази работа. "Синдикатите" - КНСБ активно съдействаха на процеса.
38
1
 
24
 
! Отговори
Дарвин преди 6 години
Който не плаща е длъжник. Все едно няма до останат в тая държава балъци да произвеждат за атрактивно възнаграждение - 600 лв. Ще останат мошеници-комбинатори, мутри, полковници,чиновници, партиици ***,СИКаджии и т.н. Живите хора да бягат в нормалните държави.
37
0
 
26
 
! Отговори
Народно събрание преди 6 години
Пример: В БГ за извършена работа трябваше да им се моля да ми платят. За същата работа в чужбина, а също и при чужденец шеф в БГ, получих 3-5 пъти повече като заплащане и възможност за кариера, курсове, специализации и т.н.Съветът ми към младите е: има само две професии от които се печели в момента законно - програмист (всичко свързано с компютърни технологии) и лекар.Ако смятате да следвате друго бягайте от БГ, препоръчвам Финландия, там образованието е държавно, не потъвате в дългове!
36
2
 
22
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Пари за заплати има за всички, но не всички ще получават големи заплати. Олигархия не дава!
35
4
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 6 години
Как точно са фалирали Кремиковци синдикатите? Изобщо сещаш ли се откога предприятието беше частно. През колко собственици мина. като последните бяха милиардерите Митал, на които никой синдикат копче не може да каже. А с затриването на комбината синдикатите загубиха огромен брой членове, които работиха там.
34
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КНСБ са комунисти.Фалираха "Кремиковци" нарочно. На такива "синдикати" не вярвам.
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стачка се прави в конкретно предприятие и то до дупка. Като не иска работодателя да плаща ще фалира . Това е истината .
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Naiiii Mnogo me pritesnqva Che ni Izbivatttttt s otrovaaaa V hranataaa ne zaplatata.
31
2
 
2
 
! Отговори
Котка преди 6 години
Искам мишка !
30
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛА БАЛА ,СИЧКИ В ТАЯ ПРОСТА И ПРОДАЖНА държава ИСКАТ НО НИЩО НЕ ДАВАТ
29
26
 
2
 
! Отговори
Прав си 22 преди 6 години
Най обичам пубери и мързеливи юнаци на по 20-30 години да ми обясняват за заплати и пенсии.Който се е пенсионирал до 90 година с по 200-250 лв заплата пенсиятя му е ниска.Пенсионерите от 96/97 година с по 200300 хиляди лева след деноминацията с нулите пак са така.Много нямат достатъчен стаж и те са така.Пенсионер след 2000 година и пълен стаж НЕ МОЖЕ да е с 200лв.пенсия.Престанете с глупавите ви приказки ,,Имал 40 години стаж и взел 200 лв. пенсия. Един пазач/портиер/ е с 300-400 бе мушмороци
28
13
 
9
 
! Отговори
man преди 6 години
да пропомня, че работниците работят на заплатата, на която са се съгласили.който е недоволен - напуска.докато има кой да работи на ниски заплати, все ще се повтаря тази схема
27
3
 
15
 
! Отговори
Млад динамичен екип преди 6 години
Всичко живо да се спасява от *** за да оцелее. Тук парите са мотивиращи и атрактивни. Мизерията е гарантирана. Майната и на мутренската мафия.
26
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е най-алчното същество на Земята !!! Ако може да му работиш и нищо да не ти даде ! Навсякъде политиците крадът ,ама с мярка - тук нашите ненаситни Всичко прибират-трупат милиони ,милиарди.кашкавала 24 лв кг. ,а заплата плаща 400лв , хотела 130лв на човек на вечер,а заплата на работниците 400лв и тн и тн
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що не протестират пред мина Оброчище или там няма магазин за кренвирши на ваучери
24
2
 
22
 
! Отговори
:) преди 6 години
До ПредприемачРаботи си сам!Като са хрантутници, що ги държиш? Изгони ги и си работи сам, като си толкова важен. Да видим каква ще я свършиш и докъде ще я докараш без работниците.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПредприемачДраги ми предприемачо вие пък осигурете нормална работна среда не само да ламтите за яхти,имоти,скъпи дрешки,скъпи автомобили и бижута, а инвестирайте в бизнеса си. Защото, ако бяхте стока нямаше половината страна да отиде в чужбина.