От жълтите павета: Хиляди работници поискаха по-високи заплати!

Протестиращи от цялата страна се събраха пред "Александър Невски"
Обновена: 27 окт 2017 16:46 | 27 окт 2017 16:20,
95

Снимка: Булфото

Хиляди се събраха в центъра на София на Национален протест за достойни доходи и срещу орязването на права под надслов "Работеща България иска по-високи заплати".
Още по темата
Повече от 160 автобуса с работещи от цялата страна се събраха пред храм-паметник "Александър Невски" тази сутрин. Шествието премина през центъра на столицата и стигна до сградата на Министерския съвет. Там Тристранният съвет обсъждаше бюджета за догодина.

"Искаме още 100-200 млн. лв. към това, което правителството започна да дава за заплати, а бизнесът да плаща поне с 10% повече на работниците", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде "Фокус".

"В България се плаща по-малко, отколкото се изкарва. Т.е. ние даваме повече и като продукция, и като продукт, и като печалби. Ще припомня, че миналата година бизнесът спечели 20 млрд. лв. без банковия сектор - само в реалния сектор във всички предприятия на България. От тези 20 млрд. лв. искаме поне 20% да дадат на хората и тогава всеки ще може да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатите средно", каза още Димитров.

"На много места хората живеят с по 500-550 лв. Това са масови заплати в малките градове на България. Очевидно е, че не могат да свържат двата края с тези пари и заслужават повече", добави той.

"Всеки един да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатата си тази година, независимо дали работи в училище, в болница, в администрацията, дали е миньор, дали е продавач в магазин или където и да било в нашата държава. Това казват хората днес, затова са и тук" заяви Димитров.

По думите му, другото искане на протестиращите е да не бъдат пипани социалните им придобивки.

"Нито доплащането за опит и стаж, нито болничните, нито други такива напъни, с които се опитват да вземат нещо на хората, а не да им дават. От това вземане толкова години сме на това дередже, в което сме в момента, че няколко милиона българи ги няма от началото на Прехода, а през последните 7-8 години нови около 500 000 души напуснаха държавата. За мен това е най-важният въпрос - как с увеличението на доходите можем да задържим и да върнем българите обратно в България, освен това, че всички искат да живеят по-добре", коментира той.

Синдикалният протестен митинг настоя пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, отбелязват от Конфедерацията.

КНСБ иска още поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд.

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите. Според КНСБ е нужна данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от КНСБ.

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен /с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите/, е също сред исканията на КНСБ.

КНСБ настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип.

Сред исканията са и работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.

От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".

Протестиращите скандираха и пред сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До manМога, ама може ли първо другаря Васил Велев да ми прехвърли Хидравлика - Казанлък без пари, както той я взе от държавата, а другаря Огнян Донев да ми подари Соффарма, както на него му я подариха.Обещавам, е ще давам тройни заплати на работниците и пак ще има за мен.
21
1
 
14
 
! Отговори
Темида преди 6 години
А 50 000хил човека протестиращи срещу безнаказаността която убива бъдещето и настоящето ни кога ще се съберат пред съда в София!!!!!!!
20
1
 
23
 
! Отговори
кой е на хранилка? преди 6 години
До manАлооуууу! Големия мъж, дето се е писал man ! Кой е на хранилка, бе? Тоя дето ти работи по 12 часа, 6 дена в седмицата, без празници и с 1 почивен ден, дето го осигуряваш на 4 часа и всеки месец режеш от заплатата му?Тоя, дето те храни?И теб, и семейството ти, и децата ти?Той ли е на хранилка?!
19
23
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 6 години
Драги ми лентяи и некадърници - всички вие които искате високи заплати, а нищо не умеете и не искате да научите, вие не само, че не трябва нищо да получавате, а трябва да плащате на обществото по някакъв начин за вредите, които му нанасяте с присъствието си. А сега яхвайте клавиатурата и блъскайте клавиша "-" до схващане на пръстите.
18
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жандармерията не е ли разгонила мързеливците?
17
5
 
18
 
! Отговори
жеко преди 6 години
мачкай капиталиста по всеки възможен начин, плюй го в лицето ако те обиди, бий го жестоко ако не ти плати обещаното, всеки възможен начин за смачкване на капиталиста е тържество на нормалните хора, капиталиста е алъчно мръсно ненаситно животно, без чуства и съпричастност, бой бой бой
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменНаправете го това и в тази държава ще останат управляващи,работодатели и роми .
15
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баасси българският феномен! Никой не е поискал още работа, а всички са искали повече пари! Е нема как да стане! На тия парашути не им лине ясно, че повече пари стават с повече работа?!?!? Това тяхното само показва колко са далеч от реалния свят. Митинг моля ти се :) За повече пари, ама без да се увеличи работата. Ми бегайте да търкате картини.
14
13
 
9
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Цъкайте минуси, но хотелите ни имат нужда от персонал. Hа държавните служители заплатите трява да се намялят и да дойдат да произвеждат нещо във фирмите ни и хотелите за да има и за бюджета. Когао сте гласували да сте мислили то и вола рие ама на гърба му пада.
13
26
 
9
 
! Отговори
Частник преди 6 години
На т.нар. работник угодия никога няма да има. Най-погрешната стъпка на един предприемач е да се опита да угоди и да се съобразява с мераците на работниците си. Ако те ставаха за нещо, нямаше да бъдат работници, а щяха да са работодатели. Мрънкането за повече пари е любимата песничка на на всеки синдикалист ... докато той си руча от колективни фондове до преяждане.
12
3
 
24
 
! Отговори
СИКаджия преди 6 години
Просто който иска да живее да се маха от тази мутренска държава. Тук няма надежда. Има мутри и партийци, обслужвани от ялова бизнес номенклатура.
11
2
 
14
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
Не ви искам парите.Искам да видя как се гърчите.
10
20
 
6
 
! Отговори
man преди 6 години
всеки от протестиращите може да отвори своя собствена фирма и да дава тройни заплати на работещите за него и себе си.не зная защо трябва да разчиташ само на хранилка
9
10
 
14
 
! Отговори
Чорбаджия изедник 2 преди 6 години
Това са най-големите хрантутници в държавата - тези на бюджетна хранилка. 1.5 млн. българи хранят всички останали. Дефакто, искат да се взимат повече пари от хората в реалната икономика (тези, които произвеждат БВП) и да им се дават на тях!?!?!?!?!?!
8
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За толкова работа и тия пари са им много! Да не забравяме че това масово са служители на държавна хранилка, демек повечето гласуват за тиквес! Е кво очакват освен един по-трърд венозно?
7
27
 
8
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Разбира се реализирахме печалби и ще дадем на работниците и служителите си моля заповядайте при нас на работа и вие ще побучите. Ама да си седите по офисите на кафета и да искате заплати няма да стане. Търтеи със търтеи такива, капитализма е най-справедливата система, който не работи няма да яде. Едно дело в съда се влачи по 20 год туй е показателно колко работите. Туй което искате се нарича комунизъм, а той е забранен и затуй ще си стоите с ниски заплати.
6
21
 
7
 
! Отговори
Чорбаджия изедник преди 6 години
Кофти мат'рял е българския пролетариат. Трябва да се мачка по-здраво, че да му дойде акъла и да се научи на работа. Явно има много време за мрънкане и протести.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше ли роми? Забравих те не са по работата.
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я умникът, който употребява термина "достойно заплащане" да взема да се поясни, че не ми е ясно на мен колко и какво работи средностатистическия държавен чиновник, та изобщо да има за какво да му плащам с данъците си. Безбройни агенции, дирекции и всякакъв вид "хранилки" за родата на управляващите, милиони и милиони хвърлени на вятъра ... край няма.
3
23
 
9
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Когато някой синдикален лидер обяви ясно и точно кой му плаща заплатата, аз ще повиша заплатите на моите работници.