От жълтите павета: Хиляди работници поискаха по-високи заплати!

Протестиращи от цялата страна се събраха пред "Александър Невски"
Обновена: 27 окт 2017 16:46 | 27 окт 2017 16:20,
95

Снимка: Булфото

Хиляди се събраха в центъра на София на Национален протест за достойни доходи и срещу орязването на права под надслов "Работеща България иска по-високи заплати".
Още по темата
Повече от 160 автобуса с работещи от цялата страна се събраха пред храм-паметник "Александър Невски" тази сутрин. Шествието премина през центъра на столицата и стигна до сградата на Министерския съвет. Там Тристранният съвет обсъждаше бюджета за догодина.

"Искаме още 100-200 млн. лв. към това, което правителството започна да дава за заплати, а бизнесът да плаща поне с 10% повече на работниците", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, предаде "Фокус".

"В България се плаща по-малко, отколкото се изкарва. Т.е. ние даваме повече и като продукция, и като продукт, и като печалби. Ще припомня, че миналата година бизнесът спечели 20 млрд. лв. без банковия сектор - само в реалния сектор във всички предприятия на България. От тези 20 млрд. лв. искаме поне 20% да дадат на хората и тогава всеки ще може да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатите средно", каза още Димитров.

"На много места хората живеят с по 500-550 лв. Това са масови заплати в малките градове на България. Очевидно е, че не могат да свържат двата края с тези пари и заслужават повече", добави той.

"Всеки един да получи поне по 100 лв. увеличение на заплатата си тази година, независимо дали работи в училище, в болница, в администрацията, дали е миньор, дали е продавач в магазин или където и да било в нашата държава. Това казват хората днес, затова са и тук" заяви Димитров.

По думите му, другото искане на протестиращите е да не бъдат пипани социалните им придобивки.

"Нито доплащането за опит и стаж, нито болничните, нито други такива напъни, с които се опитват да вземат нещо на хората, а не да им дават. От това вземане толкова години сме на това дередже, в което сме в момента, че няколко милиона българи ги няма от началото на Прехода, а през последните 7-8 години нови около 500 000 души напуснаха държавата. За мен това е най-важният въпрос - как с увеличението на доходите можем да задържим и да върнем българите обратно в България, освен това, че всички искат да живеят по-добре", коментира той.

Синдикалният протестен митинг настоя пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, отбелязват от Конфедерацията.

КНСБ иска още поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд.

Синдикатът настоява още за цялостна реформа в Кодекса на труда, която да въведе ред във формирането на заплатите. Според КНСБ е нужна данъчна система, справедливо разпределяща тежестите между труда и капитала, между бедните и богатите. Първа стъпка трябва да е въвеждането на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, смятат от КНСБ.

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за издръжка и ефективно функциониране на агенциите, работещи на терен /с контролни функции, предоставящи услуги и/или социална закрила на гражданите/, е също сред исканията на КНСБ.

КНСБ настоява още за засилен контрол по прилагането на социалното и трудовото законодателство, особено в частта за безопасни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и социално осигуряване, както и за гарантиран достъп на всеки български гражданин до качествено образование и здравеопазване, функциониращи на социален, а не на пазарен принцип.

Сред исканията са и работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд.

От синдиката ще отправят послание към бизнеса "да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са "административна тежест", а част от демокрацията и законността".

Протестиращите скандираха и пред сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
2
 
! Отговори
ДНД преди 6 години
А защо профсъюзите не си задават въпроса - Защо при ниски заплати и данъци ,чуждите инвеститори заобикалят България? Според НСИ през 2015 и 2016 изнесения капитал е повече от инвестирания. За 2017 се очертава същото. Мога да цитирам заводи построени в България и после затворени и изнесени в други европейски държави с по-високи заплати и данъци.
81
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До jendos. Е ми добре, хайде всички лекари, учители и др. да направят същото. Как да стане? Или още по-лесното - да заминат за чужбина където ще взимат в пъти повече. Е, тогава наистина ще има да го ядеш като опреш до нужда от лечение.
80
3
 
8
 
! Отговори
Емифрант преди 6 години
До Очевидец, правилно, качеството на работа е под всякаква критика в най-вачните отрасли за населението: здравеопазване, образование, правосъдие и държавна администрация. Неграмотни хора обслужват във всяка една област. Наскоро се наложи да търся и помагам на близки за ходенето им на преглед в Храманли. Личен лекар дава бележка за изследвания без да попълни данни на пациента(име, възраст, пол). Машините отчитат грешно, лабораториата не знаели латиница за чуждата апаратура.
79
1
 
7
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
При доклад от НСИ за промяна на брутния вътрешен продукт или инфлация и дефлация, автоматично да се променя нагоре или надолу минималната работна ставка за страната. Това е единствения справедлив и коректен начин за оценяване труда на работника.
78
4
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
Господа, решението на проблема със заплатите е направата на закон който да задължи всички работодатели в България, части и държавни, да заплащат точно определена сума за отработен час в съотведствие с длъжността която изпълнява в съответнота фирма, компания, служба и т.н. За целта е изработен регистър на длъжностите в РБългария . В този закон е вписано , че минималната ставка за работна заплата е примерно 25 лв. на час. От тази база нататък ще трябва да се изчислява работната заплата.
77
15
 
9
 
! Отговори
jendos преди 6 години
До УчуденСам съм си работодател и работя за себе си, нямам наемен персонал, ако изкарам пари ще ям, ако не изкарам ще го ям.....ама ви гледам, че не изгаряте от желание да го ядете и вие, друго си е на заплатка и да сме недоволни. Не те устройват нещата скачаш в дълбокото - или изплуваш или се давиш. Дали ти стиска да опиташ ?
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо ново - нашите Чорбаджии ще носят пачки по стотачки на Свети Петър . Наслука - щото оня там може и да не ви отвори портата .
75
18
 
11
 
! Отговори
Очевидец преди 6 години
"Достойно заплащане" ? Ми то върви според работата, бе чоджум!Например лелките по гишетата са отвратително вражденби, неуслужливи и вредни. Работниците я карат през куп за грош. И лекарите.Има доста изключения, хора които работят добре, и те изкарват добри пари. А мърльовците да го дyxaт..
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така както са я подкарали т.н. работодатели , много скоро в малките фирми ще си работят сами с любовниците си . Големите и сериозни фирми отдавана са повишили достатъчно заплатите.
73
2
 
9
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
До jendosОпааа,един от ''бизнесмените'' работодатели се засегна нещо!
72
15
 
10
 
! Отговори
jendos преди 6 години
Прочетох много компетентни мнения по въпроса, едно не разбрах защо никой от вас не иска да стане РАБОТОДАТЕЛ : Малдиви, яки джипове и мацки е ЩЕ ТРЯБВА И РАБОТА ДА ОСИГУРИТЕ, ама за сметка на това ще падат пачки по стотачки...
71
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Т 75Мозъци ли ще промиваш? Ти ли ще ни учиш как е в др. страни?Там масово си поръчват готова храна за дома. Тук единици могат да си го позволят. Там работят на няколко места- 3 часа за 1 шеф, 3 часа за друг, 4 часа за трети. В края на месеца парите са добри, защото не разчитат на един изедник. Тук ни оковавате по 12 часа на едно място и накрая- 400лв. Тръгнал да ни зомбира, както на него му е изгодно! Тия поучения- у вас на децата ти, не на нас. От теб акъл не щем!
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТЮда
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли са всички хора,недоволни от парите,които получават?Ако са само толкова,няма проблем.А къде бяха другите?Къде бяха пенсионерите?Има ли някаква солидарност в това общество,която да принуди работодатели и правителство да откликнат на потребностите на хората и да плащат адекватни на труда на хората заплати.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РаботодателА да си работиш сам и сам после да си купуваш собствената стока ИМА ЛИ СМИСЪЛ?
67
17
 
5
 
! Отговори
Т преди 6 години
И 100 минуса да ми напраскате, това е положението. За ваше добро го казвам, а ако искате го приемайте. Обиколете света и ще видите, че навсякъде е така - доходите в столиците и съизмерими мегаполиси са в пъти по-високи от останалата част на страната, но и разходите също са в пъти по-високи. В световните столици масата хора от натоварване и липса на време са забравили какво е да ядеш домашна готвена храна. Най-много веднъж седмично да си позволят да отидат на ресорант.
66
25
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Ами да искат, и мойте работници също искат високи заплати. А аз ги съветвам да излязат на пазара на труда и да си намерят работа за по високи заплати, защо стоят да ми работят за ниски заплати, не разбирам, да си вдигат чукалата, много им здраве, да си изкарват заплатите на жълтите паветата.
65
1
 
21
 
! Отговори
БИЗНЕСА преди 6 години
Ааааа не може така,ще ни прецакате лятната отпуска на Малдивите.
64
12
 
9
 
! Отговори
днд преди 6 години
Глупава реч ,глупави искания, И тези синдикати са също на държавната ясла. Вместо да поискат нещо наистина необходимо и полезно пускат кьорфишеци.
63
25
 
11
 
! Отговори
T преди 6 години
До АнонименДокато в провинцията не излезете всички под наем за по 500 лева на едностаен или на луди ипотеки с по 1000 лева месечна вноска. Докато разходите ви не станат същите като в София. Докато нивата на стрес и изтощение не ви станат същите. Едно отиване до магазина и са ти хвръкнали поне 45 минути. В провинцията така ли е или си живеете спокойно?! Това твоето е все едно да искаш заплатите в София да станат като в Ню Йорк, но при сегашните разходи. Никъде по света го няма това нещо.