Пак ще въртим часовника: Необяснима и архаична мярка

Ако е имало положителни ефекти от смяната е било преди 100 години
Обновена: 27 окт 2017 09:20 | 27 окт 2017 09:10,
78

В събота срещу неделя връщаме стрелките на часовника с час назад. Според PR-а на Българската стопанска камара Ани Алашка подобна смяна е абсолютно необяснима и необоснована.

"Два пъти годишно ни причиняват излишно въртене на стрелките и биологичния часовник. Ако е имало положителни ефекти от нея (бел. ред. - смяната на часа), то те са били преди 100 години. Струва ми се неясен енергийният ефект, по-скоро дори има ръст на потреблението на електроенергия. Тази мярка е много архаична и ненужна", настоя Алашка в "България сутрин".

По думите ѝ пролетната смяна на часа е много неприятна за организама, тъй като съвпада с пролетната умора. Тя подчерта, че не сме поемали ангажимент към ЕК да си сменяме времето и нямаме задължение да правим това нещо.

"За тази смяна не вярвам някой да се сърди, защото ще спим повече", посочи на шега експертът по медицина на съня д-р Красимир Ранков. Той отбеляза, че това е промяна само с един час и има излишно драматизиране около нея.

По негово мнение ни трябва около седмица, за да се настроим за новия час. През тази седмица той предлага да има повече физическа активност в ежедневието ни. Хубаво е да легнем малко по-изморени и да не правим следобедни дрямки.

"Най-много от това губят режимлиите. Хората, които са представители на свободни професии, за тях няма кой знае какво значение", каза още д-р Ранков в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Адаптационните седмици имат и икономически измерители - особено за хора, които са на поточни линии. Ако човек е недоспал и с неравновесна психика, това няма как да не се отрази на неговата производителност", заключи Ани Алашка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българинРусия реши 2014 да мине само на лятно часово време защото територията влиза в 5 часови пояса! Те така те.За това страни изобщо не ползват лятно или зимно часово време, а часовия пояс спрямо Гринуич.
45
3
 
23
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
смяната на времето е типична мярка в стил "от левия джоб в десния", деня няма да стане по-дълъг колкото и да се сменя времето.
44
4
 
24
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Връщането на часовника с 1 час напред през пролетта е резултат от лобирането на работодателите в западна Европа. То е противопоставено на ритъма на човешкия организъм. Най-много страдат учениците от долните класове, защото те се нуждаят от повече сън в сравнение с възрастните хора. Би трябвало училищата да започват в 9:00 ч. сутринта. При работещите, които изграждат БВП на страната, не трябва да има нощни смени. Управляват обаче концерните, не правителствата.
43
7
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 44А Русия можеш ли да ми обясниш защо не го уважава това лятно часово време, след като също е на север, и някои (поне русофилите) я смятат за развита държава?
42
1
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 44Айде сега ако ще се заяждаме, Северна Корея също не използва лятното часововреме пък не е повече на юг от Гърция например.В същото време пък Израел използва лятното часово време макар че е по-близо до екватора. Нарочно не исках да намесвам САЩ и Русия за да не почнат пак русофилите да реват, но в повечето щати на САЩ се използва лятното време, а Хавайските острови разбира се, не го използват, може би точно заради тези съображения които изтъкваш.
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямото безобразие е, че през лятото нощите са къси, а през зимата - обратно, дните. Поради което моят вътрешен часовник страда перманентно, развива му се пружината. Е това ако можем да го оправим някак си. После - дните от седмицата. Много често ги сменят, гадовете. Тъкмо свикнеш, че е вторник и айдее - сряда, че и четвъртък след нея. Няма оправия, ей.
40
9
 
14
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
То пък ние в България сме едни напреднали!!! Произвеждаме автомобили, камиони, селскостопанска техника, самолети, компютри, телефони, битова техника, козметика, кораби, самолетоносачи и какво ли още не. Но се съпоставяме с развитите страни и се имаме за такива. Ние сме просто обслужващ персонал на Запада и алкохолна туристическа дестинация. Може би пропускам много, но всичко негативно което тук става е неизброимо. Така, че тихо. Нека бъдем по-скромни.
39
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е, голям праз, че се "върти" времто с по час. Кво значение има..
38
2
 
12
 
! Отговори
До Един българин преди 6 години
Казал си А, кажи и Б! Направи някакъв извод! Може би искаш да кажеш, че разни изостанали страни не ползват декретното време, а отличницити - да! Съвършено грешен извод! Защото сумата на часовете на светлото време и тъмното е една, ат което следва простият извод, че това, което си "спечели" пролетта, го губиш есента при използване на декретното време. Т.е. - мероприятието е излишно. Колкото до биологичния часовник, когато отида в LA или се върна от там (14 ч) нямам никакви проблеми.Е, някои имат.
37
5
 
21
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Да така е, но нали от 28 г. вече управлявате вие "демократите". Защо не го променихте. Ама то с обеци на ушите, носа, веждите, пъпа и разни там интимни части, с татуси и шапка обърната с козирката назад, с прочетена една книга Винету, почти неграмонти, явно работата не става.
36
21
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Архаична мярка ли било това? Ново двайсе!Сега, без да коментирам дали е архаично или не, ще изброя само някои държави, които НЕ ИЗПОЛЗВАТ ЛЯТНО ЧАСОВО ВРЕМЕ!Някои такива държави са (по азбучен ред):Афганистан, Ангола, Аруба, Бенин, Бутан, Бруней, Буркина Фасо, Джибути, Камбоджа, Камерун, Конго, Науру и т.н.А сред страните които го използват са (освен България):Андора, Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Естония, Куба, Норвегия, Франция, Хърватия, Холандия, Чехия и други подобни.
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората, които са представители на свободни професии, за тях няма кой знае какво значение", каза още д-р Ранковдокторе ти си ясен - ставаш по некое време и ръсиш акъл до обед, после хапнеш и си полегнеш.
34
5
 
16
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
Като чета предишните коментари и се чудя колко ли трябва да е *** човек, за да защитава промяната на времето пролетта с 1 час. Тези, които са за тази мярка изобщо не знаят нищо, но просто така на инат, за да са различни оправдават това. Някой има ли икономическа обосновка - не. Вместо да се пести ел. енергия и така да се постигне много, се мести часовника, без ясна идея защо. Ами погледнете нощно време градовете, те светят като коледни елхи от реклами и приличат на Лас Вегас. Кому е необходимо
33
3
 
10
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Айде, сега пък намеса в божиите дела. Времето е човешко понятие. Бог не се интересува ни от време, ни от място. Все едно му е. Той нито е въвел времето, нито е изобретил компютрите :)
32
6
 
26
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Бай Борко е прав, нормалното време за страната ни си е така нареченото зимно часово време, това лятното най-много ни бърка, откакто го въведоха, само проблеми. Нищо не се печели, само се губи един час сън. При определени обстоятелства този един час сън е жизнено важен. Понякога точно това е границата между адекватните решения, и неадекватните решения.
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да се пипа времето. Това е намеса в Божиите дела и така се изкривява ритъма на организма. И човек започва да боледува четири пъти по-често.
30
15
 
7
 
! Отговори
на влака преди 6 години
аре рюкзаците и ... масква, там по старото време!
29
8
 
34
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Да си го оставят фиксирано и да не го пипат! Наистина е глупост! Един час, си е един час, и достатъчно разбутва биологичните часовници на хората, а кога се стъмва и кога съмва, си зависи според сезона, и това е! Сега, като си го върнем с един час назад, по-добре хич да не се пипа!
28
4
 
29
 
! Отговори
Бай Борко преди 6 години
Да, видяхме мнението на тези със свободни професии, *** младежи без нито една секунда трудов стаж, *** дето изобщо не ги касае, но се чувстват длъжни да покажат височайшото си амебено мнение. Нормалните не протестираме срещу връщането на нормалното (зимното) време, което отговаря на часовия ни пояс според Гринуич. Протестираме въобще против промяната на времето. От нея няма никакъв смисъл, а опасностите за човешкото здраве стават все по осезаеми с възрастта (като минете 50те ще разберете
27
7
 
13
 
! Отговори
8472-189 преди 6 години
До Анонимен 12 Точно обратното е - като го преместваме с час назад , се осигурява повече светлина сутрин , за сметка на стъмняването вечер . Ако не го премествахме сутрин декември ще съмва след 8 , но ще се стъмнява поне към 17:30 . А сега какво имаме , тук при нас в Ямбол , в най-късия ден се стъмнява към 16:40 , а съмва около 07:40 . От Шабла до Кюстендил има някъде към 20- 22 минути разлика С две думи - предпочитам да оставят лятното време - ще се стъмва по-късно