Пак ще въртим часовника: Необяснима и архаична мярка

Ако е имало положителни ефекти от смяната е било преди 100 години
Обновена: 27 окт 2017 09:20 | 27 окт 2017 09:10,
78

В събота срещу неделя връщаме стрелките на часовника с час назад. Според PR-а на Българската стопанска камара Ани Алашка подобна смяна е абсолютно необяснима и необоснована.

"Два пъти годишно ни причиняват излишно въртене на стрелките и биологичния часовник. Ако е имало положителни ефекти от нея (бел. ред. - смяната на часа), то те са били преди 100 години. Струва ми се неясен енергийният ефект, по-скоро дори има ръст на потреблението на електроенергия. Тази мярка е много архаична и ненужна", настоя Алашка в "България сутрин".

По думите ѝ пролетната смяна на часа е много неприятна за организама, тъй като съвпада с пролетната умора. Тя подчерта, че не сме поемали ангажимент към ЕК да си сменяме времето и нямаме задължение да правим това нещо.

"За тази смяна не вярвам някой да се сърди, защото ще спим повече", посочи на шега експертът по медицина на съня д-р Красимир Ранков. Той отбеляза, че това е промяна само с един час и има излишно драматизиране около нея.

По негово мнение ни трябва около седмица, за да се настроим за новия час. През тази седмица той предлага да има повече физическа активност в ежедневието ни. Хубаво е да легнем малко по-изморени и да не правим следобедни дрямки.

"Най-много от това губят режимлиите. Хората, които са представители на свободни професии, за тях няма кой знае какво значение", каза още д-р Ранков в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Адаптационните седмици имат и икономически измерители - особено за хора, които са на поточни линии. Ако човек е недоспал и с неравновесна психика, това няма как да не се отрази на неговата производителност", заключи Ани Алашка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
19
 
! Отговори
тато преди 6 години
Тази простотия е европейска измишльотина, но нашите *** чакат Меркел да им каже кога да я отменят, иначе този "доктор" Ранков е обикновенна тиква.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото Европейския съюз се е закахърил дали си сменяме времето...
24
10
 
43
 
! Отговори
Панчо Санса преди 6 години
Не само Турция и Русия ,но и много други държави са се отказали от тази височайша глynocт , само ние сме най-умните и най- натегливите , та да ти потупат по рамото от ЕС за нещо , което дори не е задължително !Всъщност , това е още една добра възможност да се натовари раята с още стрес , респективно болести и неадекватност , защото здрави и мислещи хора просто не се котират в нашата т.нар държава тъй като никой "държавник" няма изгода от тях.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зимното часово време е реалното за България. Едно време първата промяна с 1 час беше при въвеждането на лятно часово време.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-любопитно ми е защо скандинавците въртят стрелките, след като там е или все тъмно или все светло, според сезона! За всички останали разликата се усеща и то неприятно.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и така до кога
20
12
 
23
 
! Отговори
Оставка! преди 6 години
Абе тиквата и калинките издавиха хората от безхаберие и алчност, вие за часовниците сте завайкали.
19
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция от 2 години се отказа от тази смяна и са само на лятно часово време. Ама ние нали сме си 100 години назад.... В 5 часа е тъмница в комбинация със зимните мъгли...чудесно
18
6
 
21
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименЩом PR-ката на Стопанска камара казва - как може да не и вярваш?! Тя, жената, не може да спи от притеснение за биологичните часовници на обикновените хора! Ти не знаеш ли?! Богатите по цял ден мислят как да накарат бедните да работят колкото може по малко и да минимизират стреса им! Ако трябва да съм сериозен - няма ли вече да им омръзне да говорят тези глупости?! Смяната на часовника не ме дразни толкова, колкото това, че два пъти годишно трябва да слушам такива идиотщини!
17
7
 
9
 
! Отговори
11 преди 6 години
До Ко?Не!Време е да ги сменяш тия остарели дрънкулки - модерните сами си сменят часа, а кафемашината ти носи кафето в леглото. Хладилникът праща имейли, вади яденето и го пъха в печката да са готви.
16
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти остави това, ами се оказва, че във Варна се съмва цели 20 минути по-рано, отколкото в София. Лично съм го изпитал. При това много пъти. До кога ще търпим тоя произвол!?
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ще работя нощна смяна и ще трябва да стоя 1 час повече. :(
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ракията и салатата от 16:30 по-различна ли е от тази в 17:30? Дето има една приказка - хората в Китай вече се напиха, ние тука още трезви ходим.
13
8
 
40
 
! Отговори
Ко?Не! преди 6 години
Не знам стрелки дали се местят, но мен лично ме чакат 3 ръчни часовника+ 2 на жената, два автомобилни+плеъра на единият автомобил, стенен + централа за атмосферно налягане, хладилника и *** кафе машина. И това на всеки 6 месеца. Ай сиктир вече.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като не преместим часовника ще се стъмва в 16:30. Какво ще правим тогава? Сядаме на ракия и салата в 16:30 ?
11
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега пак. Летите по пет пъти годишно до Париж, Лондон и Калкута. И си местите стрелката - веднъж натам, веднъж насам. И нищо не ви става на биологичния часовник. Даже успявате да си купите това-онова, че и алкохол от фри-шопа на летището. Ми то местенето е личен акт, ако искате не си го местете часовника. Имам познати, дето седем и кусур години го карат на нюйоркско време. А си живеят тука, нищо им няма.
10
10
 
58
 
! Отговори
BB преди 6 години
Да, безсмислено е това нещо.Само погледнете колко огромни офис сгради остават с включено осветление (без да има нощна смяна), както и магазините, светещи през нощта, само за да бъдат забелязани.Смяната на времето е БЕЗСМИСЛЕНАААААААААААААА !!!!
9
6
 
13
 
! Отговори
Сменящ часовника преди 6 години
Да... Биологичния ни часовник е силно подчинен на една машинка с въртящи се стрелки...Иначе е адски гот през юли деня да започва в 4 сутринта.
8
0
 
19
 
! Отговори
джобен часовник преди 6 години
ще си преместя стрелката...
7
7
 
48
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Съгласен съм с жената. Ужасна глупост е това с местенето на часовника.