Проблем ли е смяната на часа? Напротив, късметлии сме!

Есенната промяна на часовника ни прави по-отпочинали
27 окт 2017 11:30,
18
Проблем ли е смяната на часа? Напротив, късметлии сме!
Снимка: Reuters

Есенната смяна на часа не е проблем, напротив, късметлии сме с него. Връщането към астрономическото време не ни прави по-отпуснати, а точно обратното, прави ни по-отпочинали, по-работоспособни.

Това смята неврологът Николай Михнев, който се противопоставя на традиционното мнение, че при промяната на часа хората стават по-изнервени и дори имат проблеми със здравето.

Тази година връщането към астрономическото време ще стане на 29 октомври в 3 часа. Тогава стрелките трябва да се върнат с час назад.

"Късметлии сме с тази смяна, тя доста добре се приема от хората, с изключение на малка групичка хора, които имат проблем с ранно събуждане", каза Михнев пред БНТ.

Той е категоричен, че есенната смяна на времето не е съществена за здравето на хората. Различно е с пролетната, когато организмът се адаптира много по-трудно.

Единственият минус на предстоящото преместване на часовника с час назад, е по-ранното стъмване.

"Това че изведнъж ще започне да се стъмва с час по-рано, със сигурност би се отразило върху настроението на човека, той би се чувствал по-потиснат. Известно е, че колкото по-малко слънцегреене има, толкова по-малко хормони на щастието се отделят и честота на депресията е по-висока", каза Михнев.

Според него смяната на времето към лятно и връщането му към астрономическото е добър вариант за нашата географска ширина. "Представете си лятото да става светло в четири часа сутринта, а тъмно – в осем", каза неврологът и допълни: "Няма смисъл да бъде светло докато спим".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЯЛА ЕВРОПА СМЕНЯ ВРЕМЕТО.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако преждевременната смърт се счита за късмет сме съгласни.
13
1
 
9
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Пълни глупости. Това трябва да се отмени , както го правят редица държави. Няма смисъл 21 век от зимното часово време. Да оставаме целогодишно на лятното и това е.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми се отразява добре смяната на времето.Десетина дни след всяка смяна на времето, сутрин вместо в леглото, ми става в метрото.Доста се притеснявам, докато пътувам. :)
11
0
 
4
 
! Отговори
Цък цък преди 6 години
Колкото часовници -толкова и мнения.Ако не местиха стрелките, часовниците нямаше да се развалят.А пък от часовник да го докараме ......ама ней се ...........
10
0
 
5
 
! Отговори
Див Петел преди 6 години
Сега както съм се надумкал с пилешка чорбичка и две кифтета с пържени картофи само да намеря къде да прилегна и ще стана чак довечера.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Михнев може да се противопоставя колкото си иска. Фактите говорят друго. Просто хората нямат излипни пари и/или нерви да посещават тикви като него по повод смяната на часа. Смяната на часа е тормоз за организма и има повече негативи, отколкото позитиви. По-точно - аз не се сещам за нищо позитивно от тази мярка.
8
7
 
14
 
! Отговори
Норд преди 6 години
Да си останем на лятно време, както са направили и други страни. Тъкмо няма да се стъмва в 5 часа, а сутрин че ще е тъмно малко до по късно (8 или 8 и нещо) за месед-два не мисля че е такъв проблем. Лятното време по пасва на нашето местоположение.
7
5
 
34
 
! Отговори
пиле Гроуър преди 6 години
Другарят невролог си изпя песничката ( разбирай- изръси си глynocтите) , прибра си хонорарчето -, а ние да му мислим защото заради тази npocтотuя с местенето на стрелките ставаме потенциални негови пациенти ! За нето е добре дошло !Защо не поканихте за коментар някой , дето наистина работи и вади приходи за държавата , а не такива дървени философи , храненици на чужд гръб?!Тоя сигурно става по обед и му е все тая колко е часът.Ако бачкаше от сутрин до вечер , друга песен щеше да запее ...
6
10
 
5
 
! Отговори
shady преди 6 години
Съгласен съм с теб за Банкянския бандит и oлигoфpeнитe около него, но за времето по-скоро трябва да се запази настоящата ситуация.
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем е смяната, как да не е проблем!!! Да го оставят така и да не го пипат повече! Но кой да мисли, кой го интересува как живее българина и какво чувства. Важното е да се краде и лъже, той да мълчи и търпи. Скоро ще падне ББ /Банкянския бандит/, не се търпи простотията и лъжите му. Трети мсндат, повече от 8 години и все най-бедни и умиращи. Едно място да бяхме мръднали напред, но не. Най-корумпирани и изоставащи. И кой е виновен, сетих се, Орешарски. Голем мърсник излезе, нали?
4
17
 
7
 
! Отговори
shady преди 6 години
Да де, ама сега със смяната на часа си влизаме в реалното астрономическо време, така че к'во толкоз. След 5 месеца пак ще сменяме стрелките, но вече за измисленото от нас лятно часово време.Като цяло съм за това местене напред в края на март, за да се стъмва по-късно през по-хубавите месеци, но и съм за в края на октомври да връщаме часовника назад, за да сме и малко в реалното астрономическо време.
3
2
 
20
 
! Отговори
Мосю Густав преди 6 години
Понякога чета глупости, и се смея, а понякога - ми се плаче...
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В резултат на тази недомислица организмът на човек се изтощава 4 пъти по-бързо и той умира 2 пъти по-рано.Върнете си Божието време.
1
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости. Прекратете тази простотия!