С парно, газ или дърва: Как е най-изгодно да се топлим зимата?

Най-евтино отоплението излиза, ако се греем на дърва
27 окт 2017 10:24,
52

С наближаването на зимата сметките за ток започват прогресивно да се покачват. Кой е най-евтиният начин да се отопляваме?

"Ако погледнем в годишен план, въвеждането на лятно или зимно часово време не води до значима икономия в енергията. По изчисления на КЕВР ще спестим по-малко от 1% електроенергия от смяната. Не би трябвало да се очаква кой знае какво. Цялото спестяване на енергия се получава от осветлението. Все по-дискутируем става въпросът със смяната на времето", обясни енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Гостът разграфи пред Bulgaria ON AIR месечната цена за различните начини за отопление на тристаен апартамент на партер:

Отоплението с конвектор излиза 351 лв., а използваната енергия е 1550 kwh.

Централното отопление излиза 150 лв., като използваната енергия е 1566 kwh.

Сметката за отопление на газ излиза на 147 лв., с 1660 kwh използвана енергия.

Със съвременните климатици ще ни струва 117 лв., за да се топлим, с 517 kwh изразходвана енергия.

Поддържането на домашния уют с дърва излиза 103 лв., с изразходвана енергия от 2130 kwh.

Той обаче уточни, че все пак отоплението с газ е най-изгодно, защото тогава се топли и топлата вода, която се използва в домакинството, но в България едва 2% от хората се отопляват така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
5
 
! Отговори
Ani преди 6 години
Определено отоплението на климатик излиза най-изгодно. Вкъщи си взехме един, много добър , инверторен, който въобще не изключваме през зимата. Вдигна ни сметката за ток само с 60лв. Просто не мога да опиша колко сме доволни на фона на предишните суми, които давахме за отопление.
45
3
 
17
 
! Отговори
Някой преди 6 години
В България всичко е оставено на самопроизвола никой не мисли за глобално решение на въпроса долните комунисти но Р.О си взеха комисионите от Руснаците за газта и на нас ни продават най скъпата газ.В почти цяла Европа е забранено отоплението на твърдо гориво в градовете поголовното изсичане на горите е престапление!!! сомо че нашите управляващи не мо обръщат внимание защото нямат време от кражби и лъжи.НО ВСИЧКО СЕ ВРЪЩА
44
7
 
27
 
! Отговори
Госпожицата преди 6 години
Отсичат те дървета,пък после наводнения.Селянията и простотията са в ДНК-то на българина.А *** ползва и въглища.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе този пиян ли беше? Пет пъти обърка и говори пълни глупости.
42
3
 
26
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Най-евтино е като получаваш заплата от 1500лв нагоре.
41
2
 
8
 
! Отговори
да знайте преди 6 години
Най-безплатно излиза на ветър и мъгла.
40
4
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Не сме в район с лесен достъп до магистрали на ТЕЦ. Затова сме с климатици. А новото строителство е надценено, защото не е това качество, в което инвеститора се кълне. Има течове от покрива, следствие на което гипскартона става за изхвърляне. Сградата е 2011г. И мога още да пиша за проблеми, които в панелката не съм вярвал че може да съществуват.
39
2
 
22
 
! Отговори
демокрад преди 6 години
най -евтино излиза с кравешка тор и царевични вършини, както е било преди 9-ти септември.И както ще стане отново.
38
16
 
3
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
На два метра под земята няма никакви проблеми и температурата ти постоянна и червейчетата се трудят, трудят, трудят..... и ми е все едно с какво ще се топля, без пари ми е!
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха разни зелени и пембени добавки, на ток щеше да си по-добре и по-чисто, ама...
36
7
 
0
 
! Отговори
до Маке преди 6 години
Нищо не съм променил! Прав си само за израза КПД /коефициент на полезно действие/ в случая трябва да е коефициент на трансформация на енергия, понеже при отоплителните уреди реално действие няма. За справка може да погледнеш COP/коеф. на трансформация, отопление/, за който пожелаеш от новите климатици клас А и колкото + искаш нагоре. Там COP започва от 3,5 до над 4, което е съгласно наредбата за ЕЕ. Сега по-разбираемо ли е ?
35
5
 
3
 
! Отговори
маке преди 6 години
35 промени целата топлотеника КПД по големо от 1 си е перпето мобиле евала брат реши енергийните проблеми на цел свет
34
17
 
7
 
! Отговори
Олигархична мутра. преди 6 години
Я порим топли морета със скъпа яхта и лапам черен хайвер с манекенки след което в петък се качвам в частния самолет и лазим в биад до сабахле от там в бентлито о от там пак в самолета и към Тайланд да порим тесноландки и поркам Scottish Diva Vodka.
33
3
 
16
 
! Отговори
Мосю Густав преди 6 години
В София е най-изгодно на конски ***. Само вижте колко каруци има по улиците...
32
16
 
11
 
! Отговори
баровецъ преди 6 години
Аз в най лютите зимни месеци съм на карибите: бахама, доминикана, и т.н. А вие обувайте вълнените чорапи, слагайте дебелите пуловери, сипете менте ракийка и зяпайте битивито
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С което има! Газ и парно няма в града ми на всякъде, много малка част е покрита. На парното са предимно обществени сгради - руп, училища, детски градини, община и някой друг блок. На газ има малко къщи. Всичко останало е на дърва и въглища, някъде и на ток.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цена природен газ 0,86лв/m³ без ДДС - 1,03 с ДДСЦена ел. енергия 0.22 лв /kWh с ДДС 1 m³ пр. газ = 9,16 kW т.е. 1kW получен от пр. газ = 0,11 лв с ДДСДо тук е по евтино! КПД на кондензационен газов котел - 109% максимумЦена на 1кW полезна мощност - 0,1 лвКПД - климатик /термопомпа/ - от 350% до над 400% в режим на отоплениеЦена на 1 kW полезна мощност - 0,06 лв до под 0,055 лвТОЧКА! Не е важно само колко консумира даден уред, а и колко отдава!За дърва труда никой не го смята...
29
11
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До АнонименКое му е надценено на новото строителство? Нашето е от 2006-2007, с хоризонтална система и външна изолация. Повече от 120 лева за парно в най-лютия зимен месец не съм плащал, годишната ми сметка за парно и топла вода е 650-750 лв според годината. Тва парно И топла вода, за 12 месеца общо. Тези с климатиците не ги разбирам - в момента в който изключиш климатика и си дотам, иначе духа постоянно, изсушава въздуха, а, и си купуваш климатици за 4-6 бона, тва смятат ли го? А топлата вода?
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От две години сме на инверторни климатици в ново строителство. Преди бяхме в добър панелен блок с централно парно. В резюме мога да кажа, че от парното по-добро няма!!!! А също и че новото строителство е силно надценено. Като сметки е парното и климатика са на кантар.
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-изгодни ми е като се включа директно към Козлодуй без електромер!