Убиецът на бащата на Йотова не дочака помилване, издъхна

Илия Стоянов бе най-старият затворник в страната
27 окт 2017 09:53,
145
Убиецът на бащата на Йотова не дочака помилване, издъхна
Снимка: архив, Bulphoto

Мъжът, който преди 14 г. уби бащата на вицепрезидентката Илияна Йотова, е починал в софийския затвор преди седмица. Там той изтърпяваше 16-годишна присъда за смъртта на кмета на Сливница д-р Малин Тодоров.

Името на 88-годишния Илия Стоянов изплува наскоро, когато самата Йотова разказа покъртителната история, че получила молба от него за помилване преди 5 месеца. Тя дори нямала сили да отвори досието, за да не научи нови подробности около убийството на баща си, пише "24 часа". Вицепрезидентката решила, че е най-добре комисията по помилването и президентът да решат как да постъпят.

Още по темата
Илия Стоянов, който е роден през 1929 г., издъхнал вечерта на 16 октомври в софийска болница.

В килията му прилошало, надзирателите повикали Бърза помощ. Медиците го откарали в здравното заведение, където починал.

Той пуснал поредната молба за помилване две години преди да му изтече 16-годишната присъда, което трябваше да стане през 2019 г.

Стоянов бе най-възрастният обитател на софийския затвор, а вероятно и в цялата страна, твърдят надзиратели. Зад решетките старецът не работил поради напредналата си възраст, затова и наказанието му не било намалено. При трудещите се затворници два дни се изчисляват като три.

Стоянов попада в ареста на 23 август 2003 г. Първо е в килия в следствието, а от февруари 2004 г. - в софийския затвор.

Основните му аргументи да поиска да излезе на свобода били напредналата възраст и влошеното здраве. Твърдял, че на тези години нямало как да извърши друго престъпление, а в затвора се поправил. Това са стандартни мотиви, които затворниците посочват в молбите си.

"Истината обаче бе, че дядото до последно не промени чепатия си характер", обясниха запознати. Той пускал периодично молби за предсрочно условно освобождаване и помилване. Тази, която стигнала до Йотова, била една от многото.

Веднъж, когато подавал поредното искане за освобождаване, така се разгневил, че почнал да псува наред служителите, които придвижват документите.

"Все беше гневен, мърморещ, мрънкащ, не мълчеше и на по-младите затворници", твърдят хора от затвора. Те обаче не му обръщали внимание поради напредналата му възраст.

В коридорите на затвора старецът се движел с бастун. Той имал всички типични изменения на хората на неговата възраст - старческа деменция, забавени реакции, отслабнал слух, което обаче не му пречело периодично да вдига скандали и да влиза в конфликти със съкилийниците си.

Като проклетник го описват и съседите му в Сливница преди 14 г. Вероятно именно характерът му, а и внушението, че бащата на Йотова, който тогава е кмет на Сливница, му пречел да се добере до спорен имот, са причината да се нахвърли върху д-р Тодоров. На млади години Стоянов работел като баничар на Женския пазар. Имал и апартамент в София и малка къща в Сливница, където ходел през уикенда.

Кървавата разпра се разиграла в сутрешния пътнически влак София-Сливница на 21 август 2003 г. Убиецът, който тогава бил на 74 години, се качил в мотрисата на Централна гара, а родителят на вицепрезидентката - в Костинброд.

Свидетели разказват по-късно, че във влака Стоянов изглеждал напрегнат и озлобен. В едната си ръка държал вестник, а с другата се подпирал на бастун. Гневът му нараснал, когато видял на гарата в Костинброд, че в първия вагон се качил представителен мъж на възраст. Д-р Тодоров видял две познати лекарки и седнал до тях.

Когато мотрисата наближила гарата в Сливница, Стоянов, който дотогава бил в последния вагон, тръгнал бавно към първия, подкрепяйки се на бастуна си.

Приближил се до кмета и внезапно замахнал към него с ръката, в която държал вестника. Никой от хората, които седели наоколо, не забелязал добре скритата кама, която пронизала гърдите на градоначалника.

Д-р Тодоров бил откаран в “Пирогов”, където на следващия ден починал. Според съдебните лекари смъртта му настъпила от остра кръвозагуба и рани в областта на сърцето и дебелото черво.

По време на реституцията общината дала имота на кмета като обезщетение за негови земи, върху които в града била построена поликлиниката.

Това станало причина Стоянов да изпитва зверска омраза към д-р Тодоров. Той отрича да е убил градоначалника, твърди, че двамата били приятели, говори хаотично и объркано.

По време на делото пенсионерът се държи твърде странно. Пред съдебната зала ръси захар против уроки. Твърди, че била за враговете му. Преди да чуе присъдата в Софийския окръжен съд, припада.

На всички молби за предсрочно освобождаване Стоянов получавал отказ. Той издъхнал, без да е напускал затвора през последните 14 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за какво му е било да излиза стар и болен! Навън няма кой да го погледне , докато в затвора - поне някакви медицински грижи, които са длъжни да окажат по закон! Но, както и да е - на тоя свят каквото лежал - лежал, сега - пак лежане, само че от там дето излизане няма
93
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът е починал и си е изтърпял наказанието, защо трябва да се очерня още повече?! Проклетник бил... Господ ще съди всички ни.
92
8
 
25
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
Боже колко сте изтрещели. Ало не оскотявайте. Може и на вас да Ви се случи нещо подобно. Не обръщайте всичко на политика. Това говори, че сте страшни комплексари.
91
6
 
15
 
! Отговори
стил и метод на БКП преди 6 години
До АнонименПървоначално обвинят някой невинен докато го уморят и тогава намират истинския!
90
4
 
21
 
! Отговори
65 преди 6 години
Не бях чела толкова подробен преразказ на престъпление и наказание.Язък за бащата,ама ако не беше дъщеря му,едва ли щяхме да четем.
89
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв нито затвор нито каквото и да е наказание го оправят. Това са проклети хора и са съдружници на сатаната. Познавах такива чепати хора които не се промениха до самата си смърт. Хубавото беше че не бяха стигнали до убииство и да пратят някой при свети петър. Но иначе скандалите им бяха дежурни. Те неможеха да разговарят като хора а винаги със вряви и крясъци. Това са индивиди с чепати характери които само дървото ги оправя за някое време докато са изпотрошени и после пак си продължават.
88
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да направи човекът като кмета му е откраднал имота? Как дъщерята на кмета да го помилва като те е наследила въпросния имот?
87
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз да бях на нейно място и аз щях да откажа.Преди години в САЩ по времето на златните им десетилетия дори са давали на близките на жертвата да гледат докато се изпълнява смъртната присъда може би дори понякога лично да дръпнат шалтера на ел. столът.За мен това е справедливост.Прошка се дава когато някой е сгрешил неволно.А не на изтpещели *** които "съжалявали".. Ама съжаляват себе си че ще стоят в затворът ама иначе са машини за убиване.
86
4
 
25
 
! Отговори
много интересно преди 6 години
Взимат интервюта от комшии,от съселяни,даже от затворници!А никой не се е сетил да поговори с децата му!Или са се страхували,че работата съвсем ще се размирише!?
85
4
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
***! Крадат имоти, колят се!
84
7
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До KromЙотова бе принадена към Радев от Сорос и за да бъде по некакъв начин контролиран. Факт е,ч е и масона Герджиков бе принаден в служебното му правителство и това осигури връщането на Тиквата на власт. Сега Герджиков, пак е на служба в Парламата. А не става за нищо, само за мокри поръчки.
83
14
 
37
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Ще го кажа така - този човек, опра пешкира на правосъдната ни система. Защо този път се приложи "цялата строгост на закона" срещу един възрастен човек? Дал не е защото убития е баща на Другарката Йотова? Неизбежен въпрос? Онзи турчин който уби семейството мотористи не видя тази строгост. Възмездие за тях? Няма. Но за Другаря Йотов - да. Е, това , че Йотова не намери грам състрадание в дребното си червено сърчице - не е изненада. Но дали втория човек в Президентството е пример за подражание?
82
9
 
8
 
! Отговори
не става така преди 6 години
До Анонимен 83Не като мъж,а като ***!Той такъв си е и бил!Седнал,с всичкия си,да моли за помилване дъщерята на убития от него!?На какво се е надявал изобщо не е ясно!На времето оня *** Шахо също го утрепаха във влак,но никой не разбра кой е!А тоя прави изпълнения пред цялото прогресивно човечество!
81
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на дядото, постъпил е като истински мъж, и после й е пратил молба за помилване ха-ха
80
0
 
6
 
! Отговори
не е шизофрения преди 6 години
До ЦиникПросто вчера *** е трил,а днес е друг по-умен,това е!На никой не му дреме за нашето мнение!
79
4
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
И как така общината обезщетява някого с чужд имот ? Кой е виновен ? Кой е прикрил тази кражба ? Осъден ли е ?
78
3
 
19
 
! Отговори
много удобна смърт преди 6 години
Устройва всички,освен дядото!
77
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, kpeteноиди, не ви ли писна все руснаците да намесвате? Колко семпли главички сте! А аз на мястото на Йотова, не бих простил на убиеца на баща ми! Ама писанието на 74 говори за типичен седесарски, паtолоgичен марал! Точно това правеха те, като бяха ни се качили на главата "С малко, но завинаги" - отмъщения, тормоз, уволнения, дела, дела, дела до дупка! Презряни мижиtурkи!
76
0
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Вчера за написано (горе-долу) същото за причините довели до акта на отмъщение се триха светкавично мои, и на колеги коментари!Днес папагалите от днес.бг са написали същото!Странна форма на медийна шизофрения
75
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мир на праха и на двамата, но това е типичният комунист- граби, краде, отчуждава, убива ако трябва. Хора лежат по лагери, а имотите им на кметове и секретари. Не обича да работи, а да краде от народа, макат, че е *** като трибуквието.