Убиецът на бащата на Йотова не дочака помилване, издъхна

Илия Стоянов бе най-старият затворник в страната
27 окт 2017 09:53,
145
Убиецът на бащата на Йотова не дочака помилване, издъхна
Снимка: архив, Bulphoto

Мъжът, който преди 14 г. уби бащата на вицепрезидентката Илияна Йотова, е починал в софийския затвор преди седмица. Там той изтърпяваше 16-годишна присъда за смъртта на кмета на Сливница д-р Малин Тодоров.

Името на 88-годишния Илия Стоянов изплува наскоро, когато самата Йотова разказа покъртителната история, че получила молба от него за помилване преди 5 месеца. Тя дори нямала сили да отвори досието, за да не научи нови подробности около убийството на баща си, пише "24 часа". Вицепрезидентката решила, че е най-добре комисията по помилването и президентът да решат как да постъпят.

Още по темата
Илия Стоянов, който е роден през 1929 г., издъхнал вечерта на 16 октомври в софийска болница.

В килията му прилошало, надзирателите повикали Бърза помощ. Медиците го откарали в здравното заведение, където починал.

Той пуснал поредната молба за помилване две години преди да му изтече 16-годишната присъда, което трябваше да стане през 2019 г.

Стоянов бе най-възрастният обитател на софийския затвор, а вероятно и в цялата страна, твърдят надзиратели. Зад решетките старецът не работил поради напредналата си възраст, затова и наказанието му не било намалено. При трудещите се затворници два дни се изчисляват като три.

Стоянов попада в ареста на 23 август 2003 г. Първо е в килия в следствието, а от февруари 2004 г. - в софийския затвор.

Основните му аргументи да поиска да излезе на свобода били напредналата възраст и влошеното здраве. Твърдял, че на тези години нямало как да извърши друго престъпление, а в затвора се поправил. Това са стандартни мотиви, които затворниците посочват в молбите си.

"Истината обаче бе, че дядото до последно не промени чепатия си характер", обясниха запознати. Той пускал периодично молби за предсрочно условно освобождаване и помилване. Тази, която стигнала до Йотова, била една от многото.

Веднъж, когато подавал поредното искане за освобождаване, така се разгневил, че почнал да псува наред служителите, които придвижват документите.

"Все беше гневен, мърморещ, мрънкащ, не мълчеше и на по-младите затворници", твърдят хора от затвора. Те обаче не му обръщали внимание поради напредналата му възраст.

В коридорите на затвора старецът се движел с бастун. Той имал всички типични изменения на хората на неговата възраст - старческа деменция, забавени реакции, отслабнал слух, което обаче не му пречело периодично да вдига скандали и да влиза в конфликти със съкилийниците си.

Като проклетник го описват и съседите му в Сливница преди 14 г. Вероятно именно характерът му, а и внушението, че бащата на Йотова, който тогава е кмет на Сливница, му пречел да се добере до спорен имот, са причината да се нахвърли върху д-р Тодоров. На млади години Стоянов работел като баничар на Женския пазар. Имал и апартамент в София и малка къща в Сливница, където ходел през уикенда.

Кървавата разпра се разиграла в сутрешния пътнически влак София-Сливница на 21 август 2003 г. Убиецът, който тогава бил на 74 години, се качил в мотрисата на Централна гара, а родителят на вицепрезидентката - в Костинброд.

Свидетели разказват по-късно, че във влака Стоянов изглеждал напрегнат и озлобен. В едната си ръка държал вестник, а с другата се подпирал на бастун. Гневът му нараснал, когато видял на гарата в Костинброд, че в първия вагон се качил представителен мъж на възраст. Д-р Тодоров видял две познати лекарки и седнал до тях.

Когато мотрисата наближила гарата в Сливница, Стоянов, който дотогава бил в последния вагон, тръгнал бавно към първия, подкрепяйки се на бастуна си.

Приближил се до кмета и внезапно замахнал към него с ръката, в която държал вестника. Никой от хората, които седели наоколо, не забелязал добре скритата кама, която пронизала гърдите на градоначалника.

Д-р Тодоров бил откаран в “Пирогов”, където на следващия ден починал. Според съдебните лекари смъртта му настъпила от остра кръвозагуба и рани в областта на сърцето и дебелото черво.

По време на реституцията общината дала имота на кмета като обезщетение за негови земи, върху които в града била построена поликлиниката.

Това станало причина Стоянов да изпитва зверска омраза към д-р Тодоров. Той отрича да е убил градоначалника, твърди, че двамата били приятели, говори хаотично и объркано.

По време на делото пенсионерът се държи твърде странно. Пред съдебната зала ръси захар против уроки. Твърди, че била за враговете му. Преди да чуе присъдата в Софийския окръжен съд, припада.

На всички молби за предсрочно освобождаване Стоянов получавал отказ. Той издъхнал, без да е напускал затвора през последните 14 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АКО НЯМА ПРАВОСЪДИЕ Демокрация и правосъдие ? Обработена технология . Обявяваш нещо и си вярваш ,че другите ти вярват.
53
4
 
9
 
! Отговори
Дилемата преди 6 години
До Анонименкой от двамата е истинския убиец и кой е отмъстителят?
52
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕДИН УБИЕЦ ПОМАЛКОАми баща и какъв е? Лъже и обсебва чужди имоти!Колко ли човешка кръв е изпил за да издигне дъщеря си на този пост..........................Убиеца му е ангел-спасител!!!!
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен44 Айде,почвай ! Тиквата -най-младият комунист на БКП.
50
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дъртия заслужава орден преди 14 години е ликвидирал един от най долните--- бо к лу ци
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До истАбе той на 154г. да умре пак ще кажеш "издъхнаха го". Аман от малоу*мни конспирации.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДА СЦЕПИШ ТИКВА --рижа или такава със шина ?
47
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така, Йотова се саморазкри като злобна и отмъстителна. Честито българи! Президент-шапкар и хрантутник и вицепрезидент с интелект на лошата героиня от индийски сериал.Тя е знаела, че човека ще умре скоро. Задължително е било да го освободи! Прoстотията я е обсебила и в мозъка на костите!
46
8
 
10
 
! Отговори
ЕДИН УБИЕЦ ПО–МАЛКО преди 6 години
какво облекчение
45
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
истинския бандит е мъртав от 14 години
44
5
 
9
 
! Отговори
дело на БКП - ВО преди 6 години
До истНаправили са му отровна инжекция както винаги!
43
2
 
4
 
! Отговори
ДА СЦЕПИШ ТИКВА преди 6 години
е ли ПРЕСТЪПЛЕНИЕ или НЕ
42
1
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
Как кога? След тебе.
41
10
 
4
 
! Отговори
4epa преди 6 години
IOTOVA SI OTMASTI !!!!!! KOMUNIST ZABAVIA NO NE ZABRAVIA !!!!!!!!!!
40
12
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако е вярно написаното ,проклетникът е друг и си е заминал преди четиринадесет години от този свят.
39
1
 
10
 
! Отговори
до гого преди 6 години
Не си разбрал нищо. За това има съд, съдии, адвокати. САМОРАЗПРАВАТА е от БЪЛГАРИЯ по време на Фердинанд. Даже и тогава е имало закони по-тежки от сега
38
12
 
22
 
! Отговори
Едно е ясно преди 6 години
Истинският престъпник е бил бащата на Гьотова.Когато един човек е над закона, възмездието все пак го застига.
37
9
 
12
 
! Отговори
ист преди 6 години
Издъхнаха го.
36
9
 
9
 
! Отговори
УЖ СМЕ ДЪРЖАВА преди 6 години
а без мъст за нанесени обиди и злини не минаваме. Значи държавата умря 1989г и оттогава сме ТЕРИТОРИЯТА РБ. КОЛОНИЯ на САЩ. Ама сме далече от тях, даже визи има. И законите за наказанията не са като в САЩ- смърт за предумишлено убийство
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОХХ КВА ПО-КЪРТИ-ТЕЛНА СТАТИЯ,ДОБРЕ ЧЕ ТУКА ДЕТ САМ НЯМА ТАКИВА КРЕТЕНИЙ В МЕСНИЯ-ПЕЧАТ