Убиецът на бащата на Йотова не дочака помилване, издъхна

Илия Стоянов бе най-старият затворник в страната
27 окт 2017 09:53,
145
Убиецът на бащата на Йотова не дочака помилване, издъхна
Снимка: архив, Bulphoto

Мъжът, който преди 14 г. уби бащата на вицепрезидентката Илияна Йотова, е починал в софийския затвор преди седмица. Там той изтърпяваше 16-годишна присъда за смъртта на кмета на Сливница д-р Малин Тодоров.

Името на 88-годишния Илия Стоянов изплува наскоро, когато самата Йотова разказа покъртителната история, че получила молба от него за помилване преди 5 месеца. Тя дори нямала сили да отвори досието, за да не научи нови подробности около убийството на баща си, пише "24 часа". Вицепрезидентката решила, че е най-добре комисията по помилването и президентът да решат как да постъпят.

Още по темата
Илия Стоянов, който е роден през 1929 г., издъхнал вечерта на 16 октомври в софийска болница.

В килията му прилошало, надзирателите повикали Бърза помощ. Медиците го откарали в здравното заведение, където починал.

Той пуснал поредната молба за помилване две години преди да му изтече 16-годишната присъда, което трябваше да стане през 2019 г.

Стоянов бе най-възрастният обитател на софийския затвор, а вероятно и в цялата страна, твърдят надзиратели. Зад решетките старецът не работил поради напредналата си възраст, затова и наказанието му не било намалено. При трудещите се затворници два дни се изчисляват като три.

Стоянов попада в ареста на 23 август 2003 г. Първо е в килия в следствието, а от февруари 2004 г. - в софийския затвор.

Основните му аргументи да поиска да излезе на свобода били напредналата възраст и влошеното здраве. Твърдял, че на тези години нямало как да извърши друго престъпление, а в затвора се поправил. Това са стандартни мотиви, които затворниците посочват в молбите си.

"Истината обаче бе, че дядото до последно не промени чепатия си характер", обясниха запознати. Той пускал периодично молби за предсрочно условно освобождаване и помилване. Тази, която стигнала до Йотова, била една от многото.

Веднъж, когато подавал поредното искане за освобождаване, така се разгневил, че почнал да псува наред служителите, които придвижват документите.

"Все беше гневен, мърморещ, мрънкащ, не мълчеше и на по-младите затворници", твърдят хора от затвора. Те обаче не му обръщали внимание поради напредналата му възраст.

В коридорите на затвора старецът се движел с бастун. Той имал всички типични изменения на хората на неговата възраст - старческа деменция, забавени реакции, отслабнал слух, което обаче не му пречело периодично да вдига скандали и да влиза в конфликти със съкилийниците си.

Като проклетник го описват и съседите му в Сливница преди 14 г. Вероятно именно характерът му, а и внушението, че бащата на Йотова, който тогава е кмет на Сливница, му пречел да се добере до спорен имот, са причината да се нахвърли върху д-р Тодоров. На млади години Стоянов работел като баничар на Женския пазар. Имал и апартамент в София и малка къща в Сливница, където ходел през уикенда.

Кървавата разпра се разиграла в сутрешния пътнически влак София-Сливница на 21 август 2003 г. Убиецът, който тогава бил на 74 години, се качил в мотрисата на Централна гара, а родителят на вицепрезидентката - в Костинброд.

Свидетели разказват по-късно, че във влака Стоянов изглеждал напрегнат и озлобен. В едната си ръка държал вестник, а с другата се подпирал на бастун. Гневът му нараснал, когато видял на гарата в Костинброд, че в първия вагон се качил представителен мъж на възраст. Д-р Тодоров видял две познати лекарки и седнал до тях.

Когато мотрисата наближила гарата в Сливница, Стоянов, който дотогава бил в последния вагон, тръгнал бавно към първия, подкрепяйки се на бастуна си.

Приближил се до кмета и внезапно замахнал към него с ръката, в която държал вестника. Никой от хората, които седели наоколо, не забелязал добре скритата кама, която пронизала гърдите на градоначалника.

Д-р Тодоров бил откаран в “Пирогов”, където на следващия ден починал. Според съдебните лекари смъртта му настъпила от остра кръвозагуба и рани в областта на сърцето и дебелото черво.

По време на реституцията общината дала имота на кмета като обезщетение за негови земи, върху които в града била построена поликлиниката.

Това станало причина Стоянов да изпитва зверска омраза към д-р Тодоров. Той отрича да е убил градоначалника, твърди, че двамата били приятели, говори хаотично и объркано.

По време на делото пенсионерът се държи твърде странно. Пред съдебната зала ръси захар против уроки. Твърди, че била за враговете му. Преди да чуе присъдата в Софийския окръжен съд, припада.

На всички молби за предсрочно освобождаване Стоянов получавал отказ. Той издъхнал, без да е напускал затвора през последните 14 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
4
 
! Отговори
Кентавър преди 5 години
Бащата на на Йотова е убит защото е откраднал и заграбил чужди земи в Сливница.
113
1
 
2
 
! Отговори
влакът на дружбата преди 6 години
на какъвто суджук си постелеш....иначе БоБо знае адреса на кметът симитлийскидаже в статията немелко лоши думи са си позволили да напишат за починалиа старец. от което се вижда че дядката спада кам онези за които или всичко или само лошото.
112
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На защитниците на нещастния престарял болен убиец от сърце пожелавам да загубят близък от ръката на някой психопат и да покажат напиращата ги човещина, като поискат от почитаемия съд прошка за виновния и се откажат от кръвнина!Пука й на Йотова за имоти! За вас, обаче, същественото е това! Е, и да наплюете комунистите! Йотова не е Софиянски, не е Надето, не е Симеончо! Друга кройка човек е!
111
8
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
Комунистите нямат задръжки става ли дума за убийства, дори и на 88 г.в затвора. Кой ли го е поръчал?
110
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това старо бясно куче да бяха го утрепали още преди 10 години. Не да му плащаме за престоя в затвора. Коментиращите които му оправдават постъпката са същите *** като него. Не остана нормален генофонд в България.
109
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мир на праха му.И в затвора са го тормозелиКак ще живее йотова с това
108
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи комунистът ти краде имота, отмъщаваш и после дъщеря му те поръчва! Е няма такава комунистическа дупка.
107
15
 
16
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Много кметове се смозабравиха оачниха и заслужават същото тлкова много крадът че ще живеят три живота Йотова е нала кумоностка
106
3
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
А според теб тези преди нея не са помилвали никой или?Въпроса с помилването засяга законодателство,когато то не позволява нито тя нито някой друг ще може да помилва убийци,изнасилвачи и прочие...но само защото е тя да се нахвърляни така върху жертвата е отвратително .
105
5
 
24
 
! Отговори
До Берлин преди 6 години
При другите помилвани от нея не става ли дума за нечий близки. Или те не са съществени само нейния баща е съществен
104
16
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Дебелата с виня е платила да го очистят, защото иначе е трябвало да го помилва, а не е искала.
103
15
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Става въпрос за убит кмет-крадец, злоупотребил със служебно положение.
102
14
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Не ви ли е срам,седите по цял ден и се чудите срещу кого да злобеете.Става въпрос за убит баща,комунист ,националист има ли значение?Нищо човешко не е останало в злобните ви глави .Ако обаче се случи на вас ще искате лично да получите възмездие. Ако въобще имате смелост за това.Стига сте плакали кой какво откраднал,кой на власт бил.По цял ден тука ревете,пък на изборите друго показвате.Жалки свещници.
101
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека е отмъстил за откраднати имот.
100
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега другарката Йотова може да е щастлива
99
14
 
24
 
! Отговори
READ преди 6 години
Четете това изречение: "По време на реституцията общината дала имота на кмета като обезщетение за негови земи, върху които била построена поликлиника". Четете и не забравяйте как се урежда един кмет. С какъв акъл щерка му изобщо припомни тази история!? Имотът сега неин ли е? Да не викаме оставка, а!? Нека всеки, който смята да прави подобна далавера, да се страхува, че ще го настигне възмездието!!! Лаком г.. кръв с...
98
11
 
12
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Антикомунистите не обичат такива.Те презираха Илия Минев,когото умориха от мизерия,когато бяха на власт.А този си е един убиец,престъпник и за леви и за десни
97
23
 
31
 
! Отговори
123 преди 6 години
Йотова какво чака заради това ,че поръча дядото бедна и е фантазията. Такова проклятие си навлече на главата лоената топка, че и най-ужасните и кошмари са песен в сравнение с това, което я чака.
96
24
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам да му направим паметник .На него да пише !Тук почива единстшеният човек убил комунист по време на прехода в България от комунизъм към капитализъм . Това е един бесмъртен акт на гордост от всички мразещикомунистическата партия и нейните наследници .Почивай в мир чадо божие ! Амин
95
35
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека е мразил комунистите . И в крайна сметка си е умрял на свобода не в затвора .Комунистите не помилват те са неверници и не знаят доста думи като милост,разум,справедливост .За пореден път се убевдавам че *** вземат ли властта ще избият народа .