Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!

Богатството у нас е порок, а успехът зависи от това кого познаваш
158
Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!
Снимка: архив "Булфото"

Българите имат различно отношение към различните малцинствени групи. Най-близки са ни турците, с които 70 на сто от нас нямат нищо против да бъдат приятели.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд", възложено от Института за дясна политика.

Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Данните показват, че турците се приемат далеч по добре от ромите, а отношението към бежанците е по-негативно и от това към ромите.

Под една четвърт от анкетираните отговарят, че биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са отговорите и на опцията дали искаме да живеем в един вход с турци, роми или бежанци.

Най-важните ценности за българина са семейството и мира, покзва проучването. В дъното на таблицата е равенството между половете и пазарната икономика, а посредата е свободата на изразяването.

В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение и по определени теми се формират огромни мнозинства, констатира проучването.

Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи.

Данните показват, че българинът очаква сериозна роля от страна на държавата в живота си, но не е склонен срещу това да се повишават данъците.

"Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина", анализират социолозите.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Той дори не прави разлика между бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток – 80 на сто от анкетираните не искат те да бъдат допускани у нас.

Консервативно е и отношението към еднополовите бракове и възможността хора от един пол да осиновяват деца - около две трети от всички анкетирани не са съгласни това да бъде разрешено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% са срещу узаконяването й). Най-младите са най-либерални и и голяма част от тях смятат, че леките наркотици и проституцията трябва д асе легализират.

Проучването е тествало и отношението към абортите и това дали те трябва да се забранят. 77% от всички, участвали в допитването, са против забраната на абортите.

Българинът гледа с недоверие и на богатите, показва допитването. 68% смятат, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, а само 21% са на обратното мнение.

Две трети от хората не смятат, че в България можеш да станеш богат по честен път. Младите са по-склонни да се съгласят с това твърдение, но и при тях над половината не го подкрепят.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това твърдение споделят 69% от всички анкетирани, а 24% са на обратното мнение. Близо половината от анкетираните не са съгласни с твърдението, че в България, ако се трудиш усърдно, можеш да успееш.
 


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
6
 
! Отговори
Бай Асан преди 1 година
До seira
Аз ще те убедя!!!
Турчина : Осман, Али или Мустафа, като отидат у чужбината си остават пак Осман, Али и Мустафа
Българина : Христо, Борис и Асен, като отидат, поживеят малко у чужбината и стават Хенри, Браян и Арнолд.
Стига ли ти???
111
0
 
4
 
! Отговори
Türk преди 1 година
Моят най-добър приятел е българин и не виждам смисъл от такива допитвания.
110
5
 
3
 
! Отговори
seira преди 1 година
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА НИ УБЕДИ, ЧЕ Т. НАР. "БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ" НАИСТИНА СА ТУРЦИ?!

ТОВА СА ПОТОМЦИ НА НАСИЛА ИСЛЯМИЗИРАНИТЕ И В ПОСЛЕДСТВИЕ ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ И ДР. ХРИСТИЯНИ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ!!!

ЦЯЛАТА ПРОТУРСКА ПРОПАГАНДА (ВЪТРЕШНА И ВЪНШНА) Е НАСОЧЕНА КЪМ КАПСУЛИРАНЕТО НА ТАЗИ ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНА ОБЩНОСТ ОТ "УЖ ТУРЦИ"!

А, ИНАЧЕ ВСЕКИ ЧОВЕК ИМА ПРАВО ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ КАКЪВТО ПОЖЕЛАЕ - НЕГОВ ИЗБОР!

ДАЛИ ОБАЧЕ, НАИСТИНА Е ТАКЪВ - ТОВА Е ДРУГА ТЕМА!
109
1
 
4
 
! Отговори
аа преди 1 година
и все повече ще се обичаме, напук ...
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образование и здравеопазване - трябвало да е безплатно ...?
Никъде не може да стане това, някой трябва да плаща за лекарства, болници, лекари, ичилища, даскали ....
Това само показва, че народа е Много глупав, ужассно ***.
Това е наследството на комунизма.
107
1
 
7
 
! Отговори
Никой не обича Ром преди 1 година
Кодето отидат нашите роми-другит етноси бягат! Бягат! Не говоря за тук, а за квартали на градове в Германия! НИКОЙ не ги обича, най-малко ние...И няма как да стане така, че да ги заобичаме. Хората са отговорили така, както са им подсказали-вероятно това са възрастни хора, попаднали в социологическата схема за представителност.
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ромите,не турците и дори не бежанците крадат държавни пари...
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турчина е жесток, но е справедлив и строг!!!!!!!!!!!!!!!!!!
104
1
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 година
Енстетутът по "Дясна" Политика прави изследвания с резултати каквито им се спуснат от посолството на УСА. Този път са им казали, че искат да сме приятели с турците и изведнъж 70% от нас почват да ги обичат. Както се казва: Интересът клати фeса.
103
0
 
7
 
! Отговори
безпартиен преди 1 година
За 28 години "демокрация" никой никога не ме е питал по какъвто и да е въпрос!Нито един член на семейството ми или приятели не е бил питан!Как си ги смятат тези проценти?Защо циг а ни те вече ги наричаме ро ми?В цял свят това название не е познато!
102
1
 
14
 
! Отговори
българка преди 1 година
турците не крадат като циг а ните,а са работливи...............циг а ните пък не правят атентати като бежанците. за това е такава подредбата на местата.
101
0
 
13
 
! Отговори
Скандално преди 1 година
На кака Вера(авторката) са и платили за 2 кебабчета от БЕХ или кой знае от къде да пише небивалици. Пожелавам и да си вземе един Евро ром за мъж и да си живеят в любов и разбиратвелсво, да гледа чаавета и да не пише повече глупости.
100
3
 
12
 
! Отговори
Игор преди 1 година
Никога не забравяйте, че България е просперирала в благодарение на българи и в момента е пред тотален разпад , пак в благодарение на българите. Никакви малцинства не са ни виновни.
99
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път стъкмистиката да познае истината: това за турците. Другото е както винаги фалш.
Бачкал съм и с наши турци и със "турски" турци - съвсем нормални хора, ако ти се държиш нормално и те се държат нормално.
Виж ромалетата и гостите на меркел - каквото и да ги правиш, си остават примитиви!
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е с кого бихте живели в един блок, ако се наложи. А не заобичахте ли ги. Класирани са по степен на безопасност.
97
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Анонимен
Кралството не се крепи на религията, а на взаимните интереси със САЩ. По- конкретно
бизнеса с петрол.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1

Саудитска Арабия!
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои сте тези Вие, които сте заобичали така наречените незнайно защо "Роми"?
Пък като сте ги заобичали, вземете се и си се наслаждаайте.
Те също ще ви "обичат" по техния си начин.

Не мисля, че нормален българин ще приеме да го присламчвате към вашата обич към ромката напаст.
94
2
 
12
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Тези цефри и проучвания за ромите, турците и бежанците са фалшиви. Те са изготвени и публикувани от евреите, а за тях, тези които владеят не само медиите, но и правителствата ни и всичко в което се премятат по голями пари са евреи. Те са и най големия етнос у нас, а за тях не се и загатва?! А те са създали ци***кия, турския и бежанския проблеми за да луват отгоре като мазни петна в клоака, - за да ни унищожават!
93
1
 
18
 
! Отговори
Бай Асан преди 1 година
До Гражданин
Можеш ли да ми отговориш колко е било населението на България преди тези 5 века и след тях, и колко е преди "демокрация" и сега (само за 20-тина години) ??? Кой унищожава България повече Турция или Демокрация.