Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!

Богатството у нас е порок, а успехът зависи от това кого познаваш
30 окт 2017 20:04,
158
Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!
Снимка: архив "Булфото"

Българите имат различно отношение към различните малцинствени групи. Най-близки са ни турците, с които 70 на сто от нас нямат нищо против да бъдат приятели.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд", възложено от Института за дясна политика.

Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Данните показват, че турците се приемат далеч по добре от ромите, а отношението към бежанците е по-негативно и от това към ромите.

Под една четвърт от анкетираните отговарят, че биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са отговорите и на опцията дали искаме да живеем в един вход с турци, роми или бежанци.

Най-важните ценности за българина са семейството и мира, покзва проучването. В дъното на таблицата е равенството между половете и пазарната икономика, а посредата е свободата на изразяването.

В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение и по определени теми се формират огромни мнозинства, констатира проучването.

Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи.

Данните показват, че българинът очаква сериозна роля от страна на държавата в живота си, но не е склонен срещу това да се повишават данъците.

"Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина", анализират социолозите.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Той дори не прави разлика между бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток – 80 на сто от анкетираните не искат те да бъдат допускани у нас.

Консервативно е и отношението към еднополовите бракове и възможността хора от един пол да осиновяват деца - около две трети от всички анкетирани не са съгласни това да бъде разрешено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% са срещу узаконяването й). Най-младите са най-либерални и и голяма част от тях смятат, че леките наркотици и проституцията трябва д асе легализират.

Проучването е тествало и отношението към абортите и това дали те трябва да се забранят. 77% от всички, участвали в допитването, са против забраната на абортите.

Българинът гледа с недоверие и на богатите, показва допитването. 68% смятат, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, а само 21% са на обратното мнение.

Две трети от хората не смятат, че в България можеш да станеш богат по честен път. Младите са по-склонни да се съгласят с това твърдение, но и при тях над половината не го подкрепят.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това твърдение споделят 69% от всички анкетирани, а 24% са на обратното мнение. Близо половината от анкетираните не са съгласни с твърдението, че в България, ако се трудиш усърдно, можеш да успееш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ПАЗАРДЖИКНа този който работи, за да си вади хляба и изхранва семейството, някой да му пречи?
83
8
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Така в 14 век на отделни групи сме пуснали турците и после е ясно - 5 века гнет и унищожена държава. Не искам след време мнозинство от мюсюлмани тук. Не искам да издържам мигранти, а родителите ми да кретат с 250 лв. пенсия. Да си седят в Турция - там война няма, следователно са мигранти дкгато минават турско сирийската граница. Оттам нататък са незаконно нахлули закононарушители - следователно, ВЪН!
82
4
 
16
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
работим заедно роми турци българи в москва всички до един отиват на почивка в бг и си плащат данъците .всички обичаме българия всички проклинаме политиците ни и тази демокрация че сме далеч от род и родина.всички милеем за завръщането ни в българия.но има но пак без работа и безпаричие.децата ни учат в москва и са доволни.от всичко .каквото искат от родителите си това получават разбирасе което в разумното.ромите казват искам да се върна в бг и отново дискриминация.поне тук сме всички българи
81
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм мазохист за да обичам ромите.И не са 80% българите които не желаят никакви ислямски нашественици от Близкия изток а 99.99%.То и 1% е съмнителен защото включва единствено политикани *** и вече настанили се араби у нас преди години.Последните и децата им дори родени у нас, вече трябва и те да поемат обратния път към Близкия изток.Не желаем изкуствен арабски анклав в България.
80
8
 
21
 
! Отговори
1 преди 6 години
Турция имаше шанс да просперира, като светска държава, но турците решиха да гласуват за падишаха, който ще ги върне в средновековието!Посочете ми една държава в която управлението се крепи на основа на религията и е просперирала?
79
4
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 6 години
Ами не е имало опцията "Не ги харесвам и трите" - затова са високите резултати...Капиш?!
78
1
 
3
 
! Отговори
До ??? преди 6 години
Не си съвсем прав! И сред етноса има бели лястовици, но за съжаление са рядкост и дори от своите се приемат като изключение.Не без значение са насочеността и обхвата на въпросите включени в анкетата, тъй като те обуславят и тълкуването на резултатите. Неизвестен за публиката остава и най-съществения въпрос, колко от анкетираните наистина имат лични впечатления. Само онзи, които е имал "щастието" известно време да обитава врата до врата с такива съседи, само той може да има вярна представа.
77
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма българи или турци които да обичат роми.Ромите и по между си не се обичат,само се сплотяват като лутница когато трябва да се краде.Няма народ по света който да обича ромите,дори и в родната им Индия е така.Сами са напарвили това да е така от векове.
76
12
 
23
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
Българите нямат дарба да се самоуправляват.Жив пример е сегашното състояние на бедна България. Българина умее само да краде,пие и псува.
75
9
 
13
 
! Отговори
IYI преди 6 години
До 85 Гробокопач700 години под чуждо управление/200 г Византийско и 500 г Османско/ съмнявам се да си ЧИСТ:)))
74
12
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Турците? Абе, ако видите таквизи "българи", слагайте им кавичките! То който си има ген от тяхният, нормално е да другарува с махалките, аз, обаче, не. Моят ген е чист! Слава на Тангра!
73
1
 
7
 
! Отговори
РОБИ СМЕ! преди 6 години
До да----Да Б-----я я имала но винаги под чужд ботуш преди и сега
72
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не могат да се самоуправляват.Държавата им е вървяла що годе,когато са били под някоя друга върховна власт-турска,руска,немска.Когато се управляват сами винаги се стига до едно и също-алчност,кражби,злоупотреби,прецакване на едни българи от други.В крайна сметка винаги се стига до намаляване на население,територии и до национална катастрофа.Здравословно за българите е друг да ги управлява-тогава живеят по-добре.Или в емиграция-там индивидуално се справят
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
S TURCITE SE POGAJDAME CHAK DA GI OBICHAME NO S ROMITE ABSYRD
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
OBICHAME GI ROMITE OOO MNOGO KATO KRAVA UMRQLO TELE
69
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не познавам нормален който да обича ромовете. Каква обич, омраза и погнуса, нищо друго. А турчеещите се българи работят, може да се изолират или такава е политиката на тези които ги мачкат. Жалко е, че работливите и отговорни турчеещи се българи живеят така изолирани! Мечтаят за майка Турция но интам сега е трагадия. Откаченият Ердоган я връща в Средновековието, икономически се срива. Светът върви на лошо. У нас на ромовете се дават пари защото само те гласуват за Суджук ефенди. Това срива.
68
0
 
60
 
! Отговори
??? преди 6 години
разликата между турците и .......,че турците работят и турчин на социални помощи няма,а сред ***...ми то други освен на помощи..има ли:)))))
67
6
 
25
 
! Отговори
!!! преди 6 години
който се чувства турчин си живее в Турция,а на..... само му се иска да е турчин,защото се срамува от произхода си и се обявява за всякакъв-турчин,българин,но не и за ....то вярно си е срамно
66
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щуротии.Не обичам нито първите, нито вторите, нито третите от заглавието.Еднакво.
65
7
 
55
 
! Отговори
бг преди 6 години
Турците са почтени и работливи хора . Възродителният процес очевидно целеше да изкопае пропаст между българи и турци ,а не да ги сближи.Това показа начинът по който се проведе. Но мисля ,че уважението остана.