Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!

Богатството у нас е порок, а успехът зависи от това кого познаваш
30 окт 2017 20:04,
158
Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!
Снимка: архив "Булфото"

Българите имат различно отношение към различните малцинствени групи. Най-близки са ни турците, с които 70 на сто от нас нямат нищо против да бъдат приятели.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд", възложено от Института за дясна политика.

Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Данните показват, че турците се приемат далеч по добре от ромите, а отношението към бежанците е по-негативно и от това към ромите.

Под една четвърт от анкетираните отговарят, че биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са отговорите и на опцията дали искаме да живеем в един вход с турци, роми или бежанци.

Най-важните ценности за българина са семейството и мира, покзва проучването. В дъното на таблицата е равенството между половете и пазарната икономика, а посредата е свободата на изразяването.

В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение и по определени теми се формират огромни мнозинства, констатира проучването.

Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи.

Данните показват, че българинът очаква сериозна роля от страна на държавата в живота си, но не е склонен срещу това да се повишават данъците.

"Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина", анализират социолозите.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Той дори не прави разлика между бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток – 80 на сто от анкетираните не искат те да бъдат допускани у нас.

Консервативно е и отношението към еднополовите бракове и възможността хора от един пол да осиновяват деца - около две трети от всички анкетирани не са съгласни това да бъде разрешено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% са срещу узаконяването й). Най-младите са най-либерални и и голяма част от тях смятат, че леките наркотици и проституцията трябва д асе легализират.

Проучването е тествало и отношението към абортите и това дали те трябва да се забранят. 77% от всички, участвали в допитването, са против забраната на абортите.

Българинът гледа с недоверие и на богатите, показва допитването. 68% смятат, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, а само 21% са на обратното мнение.

Две трети от хората не смятат, че в България можеш да станеш богат по честен път. Младите са по-склонни да се съгласят с това твърдение, но и при тях над половината не го подкрепят.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това твърдение споделят 69% от всички анкетирани, а 24% са на обратното мнение. Близо половината от анкетираните не са съгласни с твърдението, че в България, ако се трудиш усърдно, можеш да успееш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не харесват турците, защото не ги познават. Българите не харесват ромите, защото ги познават
63
0
 
32
 
! Отговори
khan преди 6 години
Изследването е проведено сред група Ароми ....., а кои сте Вие дето сте ги заобичали, че да се представяте и за Ние не зная, но не е коректно.
62
40
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...... и турчин е едно и също
61
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Роми" и "турци" са етноси. А под "бежанец" какво да се разбира, някакъв нов етнос ли? Защото в България има много потомци на българи бежанци. То ако се върнем още назад и Аспаруховите българи са такива.
60
24
 
11
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До даКато география ще е вечна но като материал надали, защото се променя рапидно. След 3-4 поколения днешните българи, които са кофти кръстоска между аспаруховите турци и местните македонски племена ще бъдат изместени от едно друго арийско племе, дошло по тези земи от поречието на река ТЗсиган още преди аспаруховите турци, знайни като "6yлгapлap"!
59
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Rambo (толкова си Рамбо, колкото аз съм марсианец)Гроздето е кисело.Българката не е за теб.За теб Господ е създал ромки. Те не придирят много, раждат, за да има какво да ядете и така ви създават илюзията, че сте мъжкари. Всъщност сте една много слаба ракия.Да не говорим, че предлагате жените си на бели мъже, за да ви родят малко по-светли деца. Та може да се спори колко от уж вашите деца са наистина ваши.Хайде, бягай да спиш.
58
16
 
11
 
! Отговори
да преди 6 години
България винаги я е имало и ще я има, защото е вечнаа послушника на САЩ- Турция да се сравнява с колос като Китай..смехория:)))))утре Америка ще реши да върне Турция там,откъдето я прибра 50-те години за да я направи цивилизована-от гората и е до там !!!
57
3
 
17
 
! Отговори
БатБулгар преди 6 години
До RamboРадвам се, че поне в Бъдещето, където нас Българите няма да ни има, ще има такива добронамерени хора като теб, които ще знаят български език, фолклор, песни, танци, манджи.... и ще разказват на бъдещите поколения за нас - Българите, тия дето дадоха на света култура, четмо и писмо, да си спомняте с добро за нас и евентуално да оцелеете, в Новия свят изпълнен с ***, полухора от 28 пола. Ща питам аз сина ти дъщеря ли ти е или ти е свекърва :)
56
24
 
6
 
! Отговори
Rambo преди 6 години
До БатБулгар Китай и Турция имат бъдеще България не!
55
10
 
19
 
! Отговори
БатБулгар преди 6 години
До Анонименми отвори си един документ от началото на 20 век и ще видиш езика, който са ползвали: Развален арабски, с примеси на българкси. Даже и азбука нямат турците, днеска ползват на сегашните си господари, преди на предишните си господари - Османлиите -Дьонмета, които предават Селджукските турците, приемат Юдаизма и приравняват турците на равно с раята, като дават на гърците повече права от турците в уж тяхната държата. Кофти, но факт :(
54
0
 
56
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Аха, значи цензура ако нещата се наричат с истински имена, но ето цяла статия за разделение и омраза! Кога ще ви светне на "изследователите", че българите не мразят някого защото се е родил с тен? Мразят когато се краде, убива, изнасилва, когато се точат соц. помощи и се осакатяват деца, за да се вземат инвалидни такива. Ей това е! И понеже един етнос много се старае да изпълнява плана по горните точки, та се получава ответната реакция, но това не е свързано с боята!
53
1
 
14
 
! Отговори
До Rambo преди 6 години
това е резултата, когато кьорава жена не ти обръща внимание-гроздето било кисело:))))с тия комплекси нито българска, нито турска, нито китайска жена ще те погледне:))))))))))))
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАШИСТ 2017=7525
51
29
 
24
 
! Отговори
Rambo преди 6 години
Турция след 20 години ще е 150 000 000 а ние 5 000 000 трябва да се учим от турците,турската жена ражда а не като българската курW@ меркантилна(ама маме ти трябва да си намериш богаташ,ама маме ти трябва да си независима,ама маме ти трябва да си намериш спокоен мъж не ревнив)шлю*и!
50
10
 
17
 
! Отговори
Rambo преди 6 години
Турците не са лоши хора но и роми има качествени баща ми има много приятели *** пичове а това че има и *** *** то е ясно ама има и българи *** в момента работя с 4 *** такива пълни *** скапаняци!
49
1
 
17
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Всички се бутат в България, заради гocпод! Тypци, пакистанци, сирийци и секви нации. Но господ е много натоварен, още не може да поеме всичко. Така че, моля ви изчакайте!!!
48
1
 
6
 
! Отговори
Манипулация преди 6 години
На фона на омразата от най-високо ниво, не е за вярване, да не сте сбъркали годината?! Или си една проста манипулация.
47
12
 
31
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Най-големите виновници и крадци в държавата ни са си чисти българи... Не виждам причина да мразя хора заради етноса им. Стига да спазват Закона и да могат да говорят български, нямам против нито роми, нито турци, нито марсианци
46
7
 
24
 
! Отговори
до 51 преди 6 години
айде тогава ми обясни смисъла на етническите ви партии дпс и дост ....какви са те леви или десни или искате някакви по-специални закони да прокарате които да ви дават предимство ?? каква е нуждата от тези партии при положение , че така вие насаждате едно подозрение в нас българите капсулирайки се
45
4
 
24
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
НАЙ НАКРАЯ СЕ ПИШЕ НЕЩО ДОБРО НЕ ТРЯБВА ТАЗИ ДИСКРИМИНАЦИЯ НА НИКОИ РЕЗУЛТАТА ВИДЯХМЕ В УКРАЙНА ИСПАНИЯ И ИТАЛИЯ НЕ ИСКАМ ДА Я ИМА У НАС В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СМЕ ЧЕДА РОДНАТА БЪЛГАРИЯ.ВСИЧКИ ЗАЕДНО ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ НАШИЯ ФЛАГ СЕГА ВИЧКИ ДА СМЕ ЗАЕДНО ПРОТИВ ПРОДАЖНИТЕ КРАДЛИВИТЕ КОРУПЦИОНЕРИ ---ПОЛИТИЦИ.ДА СЕ ИСКОРЕНЯТ.ЗА ДА ЖИВЕЙМ ПОД ЕДИН ПОКРИВ В МИР И ЛЮБОВ