Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!

Богатството у нас е порок, а успехът зависи от това кого познаваш
30 окт 2017 20:04,
158
Заобичахме ромите повече от бежанците! А най-много турците!
Снимка: архив "Булфото"

Българите имат различно отношение към различните малцинствени групи. Най-близки са ни турците, с които 70 на сто от нас нямат нищо против да бъдат приятели.

Това показва проучване на изследователски център "Тренд", възложено от Института за дясна политика.

Изследването е проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Данните показват, че турците се приемат далеч по добре от ромите, а отношението към бежанците е по-негативно и от това към ромите.

Под една четвърт от анкетираните отговарят, че биха поддържали приятелски отношения с бежанец, докато 69% няма нищо против да имат приятели турци. Подобни са отговорите и на опцията дали искаме да живеем в един вход с турци, роми или бежанци.

Най-важните ценности за българина са семейството и мира, покзва проучването. В дъното на таблицата е равенството между половете и пазарната икономика, а посредата е свободата на изразяването.

В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение и по определени теми се формират огромни мнозинства, констатира проучването.

Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи.

Данните показват, че българинът очаква сериозна роля от страна на държавата в живота си, но не е склонен срещу това да се повишават данъците.

"Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина", анализират социолозите.

Българинът остава силно скептичен към допускането на бежанци и мигранти на своя територия. Той дори не прави разлика между бежанците и икономическите мигранти от Близкия Изток – 80 на сто от анкетираните не искат те да бъдат допускани у нас.

Консервативно е и отношението към еднополовите бракове и възможността хора от един пол да осиновяват деца - около две трети от всички анкетирани не са съгласни това да бъде разрешено в България.

Скептични оставаме и към легализацията на марихуаната (72% не са съгласни да се легализира) и проституцията (69% са срещу узаконяването й). Най-младите са най-либерални и и голяма част от тях смятат, че леките наркотици и проституцията трябва д асе легализират.

Проучването е тествало и отношението към абортите и това дали те трябва да се забранят. 77% от всички, участвали в допитването, са против забраната на абортите.

Българинът гледа с недоверие и на богатите, показва допитването. 68% смятат, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, а само 21% са на обратното мнение.

Две трети от хората не смятат, че в България можеш да станеш богат по честен път. Младите са по-склонни да се съгласят с това твърдение, но и при тях над половината не го подкрепят.

Успехът в България зависи от това кого познаваш. Това твърдение споделят 69% от всички анкетирани, а 24% са на обратното мнение. Близо половината от анкетираните не са съгласни с твърдението, че в България, ако се трудиш усърдно, можеш да успееш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТурчинаТия щуротии с тюркско-алтайския произход можеш да си ги пробутваш на кюрдите. Близки сме (за жалост) до турците, защото са ни клатили 500г. Когато българите са имали държавност, турците са били шепа племе нейде из пакистанските плата..
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието им е много манипулативно жълто, но съдържанието е горе долу така. Турците могат да се интегрират, а и добросъседството им е в кръвта, ромите са просто пиявици, които гледат само да експлоатират - няма една държава по света, в която да са се променили, гнидите недни.
22
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хмммНяма *** нация, защото няма такава държава. Друг е въпросът какви турци са мелезите в Лудогорието и Кърджалийско.За ония завалии помачора няма дори и да повдигам въпроса, все едно ганайксата диаспора в Бронкс да иска независимост. Неолибералната любов към чуждия, винаги е водела до социално неравенство и респективно до геноцид.
21
25
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
Българите и турците са много близки. Хан аспарух произлиза от турското племе Дуло(това си го пише във википедия). А даже в английския википеди пише, че българите за пръв път, като са дошли в Европа са говорили турски.
20
11
 
16
 
! Отговори
хммм преди 6 години
това заглавие може да си го сложите пред *** от която работите днecбг. Това което сте написали е доста прoпагандно. Мнението на българина за тия три "нации" е доста ниско. Не работят, не учат, не се развиват, единствено разрушават и нападат по-слабия. Може би от части турците са изключение, но само от части. Ще кажете българите са расисти и въобще източна Европа, но това произлиза от това че дълго време сме им сърбали попарата. На запад също ще се усетят но ще е късно, кораба взе да потъва.
19
2
 
8
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
До Исмаил - приятел , не е нужно да се "вдяваш" на предизвикателството на "интриганти " , явно си БЪЛГАРИН с друг етнос но , НИЕ сме един народ и една ДЪРЖАВА - БЪЛГАРИЯ !!! С уважение ФАШИСТ !
18
1
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
" Така например над 90% от всички анкетирани смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а според 86% трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи ." ---- А защо гласувате ? Гласува се само и единствено за тези , които застават зад исканията ви ! Политиците са слуги на народа , а не обратното !
17
1
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
До МaйМyнaтa - на теб ти трябва едно мъжко шимпанзе и си удовлетвоирен
16
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са турци, етнически българи са. Но с друга религия. Хубави хора, няма дори една причина да не се разбираме.Ромеите са друга работа, тях и "турците" ги мразят. То кой ли ги обича или харесва. За талибаните да не говорим.А статията е тенденциозна и неграмотна, в стил днес.бг
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атакистите не са български патриоти ,това са руски ***!Всъщност интересуват се само от парите на руснаците.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точното заглавие на статията е - Мразим ромите по-малко отколкото бежанците, а най-малко турците.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До атакистЯнев щеше да уволнява тиквата после му стана съветник. Твоя идол пък крещеше по улиците Бойко - *** ама сега му крепи тoпките.
12
1
 
22
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 6 години
всеки образован и дисциплиниран човек го уважавам -неграмотният *** го мразя !
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Атакист С такова мислене ,като твоето България вечно ,ще копае дъното.Може да си Атакист ,но нямаш нищо общо с начина на мислене на В.Левски,Каравелов,Гоце Делчев и много други възрожденци.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верче, бе направо си се обичаме с тези ***..к'во си говориш!...Става дума за българите, а не за боклyци.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До атакистНали пенсиите щяха да станат по 1000 лева? Какво стана с колониалното робство и планът Сидеров? Защо Лидера ти крепи тoпките на Тиквата?
8
3
 
28
 
! Отговори
Кучемраз преди 6 години
Всички са ми отвратителни, изключение на европейците! Най много мразя ромите следвани от ннегрите, трети са еврейте и арабите! Наще турци - не, те повечето са си българи
7
2
 
17
 
! Отговори
Истак преди 6 години
А истината е, че нито бежанци нито *** искаме.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АтакистИ ти като си хатакист какво? Патриотин ли ставаш? Къде ти е лидера дето се снимаше гол и направи дете на приятелката на доведения си син. Лидера ти беше златен пръстен сега е кафяв пръст. *** атакистка продажна. Вие от НФСБ и Атака изобщо не трябва да пишете. Вие стен новите Яне Янев и или Рзс-та. Продажници.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да бъде адекватно изследването трябва съответно да питат и турците, ромите и бежанците съответно с кои други предпочитат да живеят. Ще е интересно кои ще предпочетат да живеят с нас. На кое място ще сме?