Хелоуин и България: Липсват ли чудесата в празниците ни?

"Празниците ни не са овехтели, а културните ни инженери"
31 окт 2017 14:50,
36
Хелоуин и България: Липсват ли чудесата в празниците ни?
Снимка: архив "Булфото"

"За" и "против" празнуването на Хелоуин в България се превръща във вечен спор в края на октомври всяка година.

Според фолклориста проф. д-р Георги Краев, ако българинът иска да празнува, значи нещо липсва в нашата празнична система. "Кое е то? Чудото", попита и си отговори той. Според Краев древността на Хелоуин успява да пробие чудото до поп културата.

"Съвременното общество е объркано на тема празници, имаме измислено Министерство на културата, което се занимава с профсъюзни проблеми, но не и за културата като такава, едва ли въобще се сещат какво е Хелоуин и защо му е на българина Хелоуина", каза Краев пред БНТ.

Още по темата

Той отрече българските празници да са овехтели. Според него овехтели са българските културни инженери, които подреждат празничната система.

Краев коментира и опасенията, че Хелоуин измества празнуването на Деня на народните будители, с който съвпада.

"Трудно е да се каже дали този празник е застрашен. Причината е, че няма проучване какво е отношението на българското общество към този, който боде, към умните, уважава ли ги.

"Българското е толкова силно, няма как Хелоуин да го застраши", смята и американката Анджела Родел, която от повече от 20 години живее в България.

Според нея повечето съвременни хора не разбират корените и защо има такива празници. Тя обясни и че в Америка е така, за повечето хора Хелоуин е просто купон.

"Всяка култура почти навсякъде в целия свят има карнавал и това е важно за нас като архетип", каза още Родел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
3
 
! Отговори
bulgarin patriot преди 6 години
Bravo 28 anonimen.Angela da si hodi v posranata america
32
3
 
4
 
! Отговори
bulgarin patriot преди 6 години
Ne snam kak Heluin se prasnuva v zelia sviat kato samo v posranata America.Tova zelia sviat li e. Tosi poeban praznik kakto I Valentinovia takav niamat misto v nashata istoria nito tradizia. Na niakoi im se zeluva zadnizite na angliiskite I amerikanski boklutzi.Iamame si dostatachno prekrasni praznitzi svarzani s nashata kultura I pravoslavna viara!!!!
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOITO ISKA DA SI PRAZNUVA XELUIN AMA DA ZNAE CHE TOQ SMOTAN PRAZNIK NQMA NISCHTO OBSCHTO S IZTOCHNOTO PRAVOSLAVIQ KAKTO I NQKOI SI SV VALENTIN NQMA TAKIVA TUK.
30
6
 
19
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
В България ето как се празнуват празниците. Напиване до ***, хранене до прилошаване, скандали и побоища. Децата кое от всичкото у нас да харесат?
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че липсват! Нашите празници са едно безкрайно ядене и пиене, нормално е това да не е интересно на децата. Смешното е, че много от противниците на Хелоуин иначе празнуват Коледа по най- комерсиален американски начин, а дори датата, на която я отбелязваме не трябва да е тази.
28
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хелоуин се празнува в цял свят, денят на будителите само у нас. Другаде няма ли заспали?
27
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИ ТАЗИ АНЖЕЛА ЗАЩО НЕ СИ ЖИВЕЕ В ГОВЕДАРНИКА, АМИ Е ДОШЛА В БЪЛГАРИЯ. НАЛИ ТАМ Е МНОГО ХУБАВО?
26
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Празник, измислен от картофоядните ирландци и пак от тях пренесен в Америка.Американските слуги у нас обичат да го празнуват, за да се представят добре пред господарите си.
25
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тарикатите празнуват Хелоуин, заспалите-денят на будителите!
24
12
 
13
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
До Анонимен 20Не е американски. Дървен философе!!! Ирландски е!!! Дори не знаете какво мразите, но целта в България е една да мрази нещо няма значение какво е то.
23
13
 
28
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Жал ми е да гледам народ без корен и самочувствие.Хело не знам там какво не е наш празник!Пробвайте в Израел да го празнувате!? А, дали?Тъжно е, че българската култура е обречена да изчезне.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Хубаво като е на краварите този празник! Ами я обясни, моля те, на нашите си тикви тука ЗАЩО И НИЕ ГО ОБЯВЯВАМЕ ЗА ПРАЗНИК???? Е те това ако ми обясни членоразделно някой ще го предложа за Нобелева награда! За това "откритие" ЗАЩО сме толкова тъ.пи!
21
7
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Ккаъв е смислът от Народният Будител, след като електората се асоциира с една празна хелиунска Тиква? И има ли смисъл да бъде непрекъснато буден народ, който всяко едно столетие, дълбоко заспива? Будността не е негова същност, а Леността и Сънят.
20
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички чужденци постоянно говорят колок са им интересни българските песни, българските носии българските празници - но не съм видял досега да "пришиват" нашите празници към техните, например Баба Марта или Бабинден, или Трифон Зарезан, а ние възприехме Св.Валентин (много спорен светец, свързан със сатанински ритуали), Джулая морнинг и Хелоуин....
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Несъпоставими са Коледа и Хелоуин. Хелоуин е езически празник., при това е американски
18
6
 
20
 
! Отговори
Глупости! преди 6 години
това което е проблемът е в тъпите журналисти, които пропагандират всичик западно. Имаме много хубав празник -. Мръсни дни - , които е със същата натовареност, Небето се отваря и кукериет гонят злиет сили, но както винаги трябав да поамериканчваме всичко.
17
16
 
12
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Всички плюете Хелоуин, но празнувате Коледа на 25 декември с католиците и нямате против защо?
16
10
 
9
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 6 години
Честит Хелоуин!!! Номер или почерпка?
15
8
 
18
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Те и гей парадите изглеждаха невинни, днес вече наброяват хиляди, кои платени пидери, кои по душа о халка.
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мисля, че Денят на народните будители е засенчен от това, че отделни групи подрастващи си правят малки маскарадни забавления на 31 октомври. Или от това, че довечера в Борисовата градина ще има карнавал за пълнолетни.Денят на народните будители е на 1 ноември и се чества по много по-различен начин. На този ден официално изразяваме почитта и признателността си спрямо онези, които през вековете са съхранили българската духовност.А Хелоуин е просто едно карнавално забавление.