Хелоуин и България: Липсват ли чудесата в празниците ни?

"Празниците ни не са овехтели, а културните ни инженери"
31 окт 2017 14:50,
36
Хелоуин и България: Липсват ли чудесата в празниците ни?
Снимка: архив "Булфото"

"За" и "против" празнуването на Хелоуин в България се превръща във вечен спор в края на октомври всяка година.

Според фолклориста проф. д-р Георги Краев, ако българинът иска да празнува, значи нещо липсва в нашата празнична система. "Кое е то? Чудото", попита и си отговори той. Според Краев древността на Хелоуин успява да пробие чудото до поп културата.

"Съвременното общество е объркано на тема празници, имаме измислено Министерство на културата, което се занимава с профсъюзни проблеми, но не и за културата като такава, едва ли въобще се сещат какво е Хелоуин и защо му е на българина Хелоуина", каза Краев пред БНТ.

Още по темата

Той отрече българските празници да са овехтели. Според него овехтели са българските културни инженери, които подреждат празничната система.

Краев коментира и опасенията, че Хелоуин измества празнуването на Деня на народните будители, с който съвпада.

"Трудно е да се каже дали този празник е застрашен. Причината е, че няма проучване какво е отношението на българското общество към този, който боде, към умните, уважава ли ги.

"Българското е толкова силно, няма как Хелоуин да го застраши", смята и американката Анджела Родел, която от повече от 20 години живее в България.

Според нея повечето съвременни хора не разбират корените и защо има такива празници. Тя обясни и че в Америка е така, за повечето хора Хелоуин е просто купон.

"Всяка култура почти навсякъде в целия свят има карнавал и това е важно за нас като архетип", каза още Родел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И американката е казала верни неща. Отстрани хората ни преценяват по-добре, отколкото ние самите можем да преценим себе си.Българското нито е загинало, нито е отслабнало. То просто се трансформира в унисон с времето, в което живеем.Това, че някакъв чужд празник е приет като развлечение от деца и тийнейджъри, не означава, че сме станали по-малко българи. Културни заемки се осъществяват през всеки исторически период и у всички народи, които не живеят изолирано.
12
2
 
15
 
! Отговори
Верни неща е казал преди 6 години
г-н професорът, но е пропуснал да спомене нещо, което той няма как да не познава - кои бяха до неотдавна така сполучливо наречените от него "културни инженери"?Това бяха полуобразовани човечета, одобрени от партийни ръководства (в министерства, комитети, научни институти, общински администрации, домове за социалистически бит и култура).Те разпъваха културните ни традиции върху идеологическото прокрустово ложе и имаха само две цели: Да се докарат на партийните големци; да пипнат тлъсти хонорари!
11
3
 
10
 
! Отговори
наздраве преди 6 години
Разликата между всеки български празник и Хелоуин и Свети Валентин е че на чуждите празници пия уиски с кола, а на нашенските си греяна ракия.
10
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние си имаме такъв празник или помен за мъртвите Задушница се казва да споменем мъртвите,но защо пък празник както са го нарекли някъде си и то само с изрязани тикви за духове страшни,необяснимо защо като духове страшни разни си похождат с продупчени чершафи,наметала с качулки държящи аксесоари от земеделски сечива до месарски куки и също от татуировки разни до продупчени части силно разпънати изкривени от лице до крайници от незнайно що за култура маскировачна,кумуфлажна,ако може да се нарече.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСигурен съм, че заради това сме на този хал, няма нищо общо с липсата на лустрация и върховенство на закона. Католическият празник, който се празнува подобно на Заговезни, е виновен.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До баба Ягане, по-интересно е да си облечеш детето като дявол и да ходиш с разни озъбени тикви..е, затова сме на този хал
7
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ние българите само чакаме да подражаваме на някого, да се прекланяме пред чужденците. Вие къде видяхте американците да празнуват 1 март, или да си обличат децата като лазарки? Само *** каквото види и хуква, ние сме толкова жалки, само чакаме да се направим на някого, нашето не ценим, чуждото е велико
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Ти май мислиш, че Коледа произлиза от християнски празник?Дори не се замисляш, че според Библията, Христос е роден през Март. (седмицата, преди Пасхата)
5
29
 
13
 
! Отговори
баба Яга преди 6 години
че кое му е интересното на лапане на халва вързана на конец?!... или по южна България дрънченето на звънци от облечени във овча кожа пияни типове? или може би тричането на песове? а най вече наливането с ракия до п-о-сиране...
4
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този празник няма нищо общо с България.Той е насаден от продажните медии, които промиват мозъците на младите.Корените на празника не са дори и Американски, а Ирландски - това е келтски езически празник.Българинът и вечният му стремеж да подражва на някой. Лошото е, че той дори не е ясно на кой подражава.Очакавам да се включат геребраститите, които да ме убедят, че празникът е български, защото е Именият ден на шефът им.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Културни инженери сме самите ние.
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хелоуин е работен ден в БГ, тогава за какъв празник ми говорите, чуждопоклонници.
1
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вечен спор" - 28 годишно безвремие е далече от вечността. Имначе не сасипвайте тиквите, знаете ли прасенцата как ще им се зарадват, а после на Коледа ние на тях.