И сега какво - вече сме демокрация? За 41% от българите не сме

Останахме си набожни, бракът все още е ценност
158
И сега какво - вече сме демокрация? За 41% от българите не сме
Снимка: Булфото, архив

Над половината от българите смятат, че страната ни е демократична, а изборите са най-добрият механизъм за определяне на властта. Бракът все още е ценност в живота на българите, въпреки ерозията му сред по-младите поколения.

Това са само част от основните изводи от втората част от проучването на изследователски център "Тренд", възложено от Института за дясна политика.

Още по темата

За 41% от българите страната ни все още не е станала демократична, въпреки десетилетията преход.

Най-младите и живеещите в столицата са по-убедени, че България е демократична страна спрямо общата картина, докато в селата например преобладава обратното мнение.

55% смятат, че демокрацията е добра форма на управление за България, докато 29% са на обратното мнение.
Проява на демократичен инстинкт са и данните относно твърдението дали в България е добре всичко да се решава от един човек или властта трябва да бъде разпределена между множество хора.

Една трета от всички анкетирани споделят, че е най-добре начело на страната да има един човек, който да решава всичко, докато 54% смятат, че е по-добре властта да бъде разпределена между множество хора.

Данните от предишните въпроси намират и още едно потвърждение в резултатите от следното питане "Вие лично смятате или не смятате, че изборите са най-добрият механизъм за определяне на властта?", като 67% отговарят утвърдително, докато 19% са на обратното мнение.

Проучването сочи още, че 62% от всички респонденти заявяват, че вярват в Бог. Жените са по-религиозни от мъжете - три четвърти от анкетираните дами заявяват, че вярват в Бог, при мъжете процентът е само 50.

Най-атеистично са настроените младите между 18 и 29 години.

Най-религиозни се оказват живеещите в селата като близо три четвърти от тях вярват в Бог.
В столицата дяловете на вярващите и невярващите са относително равни.

Въпреки високите стойности на вяра в Бога, повече от половината от всички анкетирани ходят на църква само по празници.

Светският характер на държавата не се подлага на съмнение, като 60% от всички запитани не са съгласни религиозните институции да играят роля в управлението на държавата. Една четвърт са на обратното мнение.

Живеещите в столицата са най-скептични към по-сериозната роля на църквата в държавните дела, докато една трета от живеещите в селата подкрепят това.

Въпреки различията, във всички демографски групи преобладава несъгласието Църквата да играе роля в управлението на държавата.

Близо една трета от всички респонденти споделят мнението, че религията е много важна част от живота им, а 58% са на обратното мнение.

53% от всички анкетирани смятат, че хората в България трябва да сключват брак, а не да живеят на семейни начала, докато 37% са на обратното мнение. Сред младите възрастови групи (18-29 г. и 30-39 г.) обаче мнението е противоположно.

70% от хората смятат, че гражданският брак е по-важният, докато 14% определят църковния.

Според българите е нормално да станеш родител за първи път между 24 и 27 години.

В столицата възрастта е изместена в по-високи категории, като една трета от столичани са на мнение, че нормално е първото дете да се появи между 28 и 30 години.

44% от българите са правили дарение през последната една година, а над една трета от всички дарения се правят през смс-и. 36% пък от всички българи са дарявали кръв.

Близо две трети от всички запитани са на мнение, че технологиите водят света към по-добро. Тук се открива много силна зависимост в различните възрастови групи. Сред най-младите само една десета смятат, че технологиите водят светът към по-лошо, докато при хората над 60 години процентът нараства до над една трета.

Подобна зависимост откриваме и при въпроса дали държавата трябва или не трябва да наблюдава потребителите в Интернет. Общото мнение е разделено на относително равни проценти с малък превес на мнението, че не трябва. За сметка на това сред най-младите, тези, които смятат, че не трябва държавата да следи потребителите в Интернет е два пъти по-висок от тези, които смятат, че трябва. При най-възрастните, преобладава мнение, че потребителите в Интернет трябва да бъдат следени от държавата.


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До Анонимен 136, Така е, 80% от българите не искат демокрация, защото нямат интелектуалния потенциал за такава. На 80% от българите им стига някой да ги извежда на паша, да ги дои, стриже и т.н.
30 години избират да ги управляват най-отявлените селски тарикати от редиците на БКП-ДС и упорито настъпват една и съща мотика.
Демокрация за кратко помирисахме 1997, когато за малко не пребихме гадовете с камъни, иначе кротко си живеем в пост-болшевишка мутро-олигархия!
ТАКА Е ТО!
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе това изследване е взето само в софия. Какво ще намесват цяла България ? Пропаганда и само пропаганда но народа не вярва на софийски измами.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не обиждайте комунистите. Комунизма е възвишена утопия.
Тези, които разграбиха и ликвидираха България, не са комунисти.Както и да се нарекат - демократи, десни, евроатлантици, капиталисти, са си най -обикновени престъпници
135
5
 
1
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Сега разбрахте ли русофили , че сте малцинство.Колкото и да се напъвате все ще мизерувате.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията ли наричате демокрация?
Домокради ненаситни михлюзи
133
0
 
1
 
! Отговори
istinata преди 1 година
Sami si gi izbirame i idvat ot narodut.toest nie sme istinska demokrazia.prosto naroda ni e kompleksiran i nedulnoviden s vlechene kum krajbite.s dve dumi...stiga rivahte
132
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията ви уби и прогони над 2 000 000 българи ! Скоро ще ви се върне всичко, ще има и бонус за вас
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАД 80% ОТ БЪ.ГА,ИТЕ НЕ ВИ ЖЕЛАЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА ! ОТНОВО ФАЛШИВА ИНФОРМАЦИЯ С ТАЗИ СТАТИЙКА, ВСИЧКО ВИ Е ФАЛШ В ИМЕТО НА ЛИЧНОТО ВИ ЗАБОГАТЯВАНЕ
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посткомунистическа окрадация сме.
129
0
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Разпасана демокрация.
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не сме демокрация,тези дето ни управляват не идват от народа и не представляват хората,само ни е дадено правото да изберем кой от тези дето са ни предложили да е във властта,и всеки от тях гледа за 4 години да си оправи живота,както едно време римската империя която се разпада заради грабежите на консулите,които за 4 години трябва да си оправят живота за сметка на управляваните,нищо ново под слънцето,само да видим ние кога ще се разпаднем
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истината
Истината, е че не пазара и парите, нито пък търсенето и предлагането управляват нашето общество.
Управлява се от Борисов и ГЕРБ и само приближените им хора печелят благодарение на своята лоялност и вяра служба на Вожда.
Това не е присъщо на нито едно демократично общество.
По-скоро е характеристика на диктатура. Особено като към горното включим и употребата на репресивния апарат на държавата за целите на Борисов и ГЕРБ.
Глупавия и мързеливия в БГ е богат - ако е от ГЕРБ.
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нямаме суверинитет от 1945-а насам. Но все пак сме по-добре отколкото през турското робство. Благодарността ми към Русия е умерена, но мога да бъде така искрена както ми се иска, защото колкото добрини са ни направили не са били подарени. Две са нещата, които будят в мен съжаление - първото е, когато Русия се обявява против Съединението, второто - грубото налагане на проруска власт след Втората Световна Война.
125
1
 
7
 
! Отговори
ник преди 1 година
На резанетата и пасивните ананаси им е много гадно ,че Русия ни е освободила от турско робство!
124
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
От 28 години е демокрация и пазарна икономика в България и това е факт. Разбира се има едни, които си мислят, че демокрацията и пазарната икономика е това, което ни лъжеха през 1989-1990 година и си искат илюзиите от онова време. Истината е, че при демокрацията и пазараната икономика управляват парите, а обществото се дели на много на брой бедни и малко на брой свръхбогати. Средната класа се появи в богатите държави по времето на Студената война точно заради това съперничество на двете системи.
123
12
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
След 50 години руско робство е трудно да имаш свободномислещи люде, но аз не губя надежда.
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно нормално - 1/3 идьоти искат Биг Брадър да ги стриже и дои
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E KVO KAT NQMA CHLEN EDNO ROKFELER I ROTSCHILD NQKOI DA GI E SMENIL 200 GODINI A GOVEDO OSCHTE PO ZLE
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изходът е заличаване, и Всевишният да се напрегне отново.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква демокрация - паша Тиква и султана във Фашингтжн