Жител на Миндя: Политологът Евгений Дайнов и неговото парченце от рая

За живота извън политиката - разказ пред Bulgaria ON AIR
31 окт 2017 13:00, Анисия Иванова
43

Политологът Евгений Дайнов намери своето парче от рая в село Миндя. Той посрещна екипа на Bulgaria ON AIR в къщата на баба си и дядо си. Въпреки че бил жител на столицата, преди години се отказал от софийското си жителство и официално станал жител на Миндя. Още тогава се превърнал в най-големия пазител на селото.

"Когато има опасност за селото – дали ще закриват нещо, или ще откриват нещо като сметище – тръгвам да се бия. Организирам съпротива", отбеляза Дайнов пред Мирела Дончева.

Всяко лято Миндя се превръща в столица на рок музиката. Политологът разказа, че всичко започнало преди 10 години, когато със съседите му от търновската махала решили да организират първия фестивал.

"На тазгодишното провеждане на фестивала дойдоха най-много хора. Стана истински европейски фестивал. Средно за селски концерти е нормално да се събират по 50-60 човека публика, а при нас поне 1000 души дойдоха и още 1000 из селото", сподели той.

Евгений Дайнов е един от първите българи, които самостоятелно си произвеждат ток. С помощта на слънчеви панели успява да захрани електроуредите в къщата си, а количеството електроенергия, която му остане, продава на енергото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
боляр преди 6 години
Готино село е Миндя. Там съм ходил за риба, като дете. С ръце ловяхме черна и бяла мряна, а при по-студено време с въдици. Излизаше чат-пат кефал, бяла риба и костур. Имаше и много раци в реката, които на жар бяха невероятна вкусотия. Чист въздух, планина, чиста река, природа... Какво му трябва на човек?Не го познавам господина, само съм чувал за него ине мога да имам отношение какъв е и що е. Радваме единствено това,че е загърбил суетата и се е върнал към корените си.
38
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
очевадно кара на злобарки, злобее като изтрезнее
37
2
 
5
 
! Отговори
велосипедистите преди 6 години
да няма една книга в дома ти Ужас
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ИМЕННО, ДЕ, ИМЕННО, ЕДНИ И СЪЩИ БЯХА И КОМУНИСТИ, И СТАНАХА КАПИТАЛИСТИ, ТЯХНАТА МАМА ФАШИСТКА
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубав филм и декора си го бива .
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Ограбили били кое скъсаните потури, бълхите и въшките.А днешните демократи ограбиха и разпродадоха индустрия, промишленост, селско стопанство, енергетика, ВПК, полезни изкопаеми, черноморие, ликвидираха цялата държава...-------Едни и същи са.Преди бяха терористите шумкаджии,сега техните синове и внуци пребоядисали се на "демократи".По фамилийте ще ги познаете.
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Характерно за нашите форуми е, че се плюе винаги по всеки.Това си е за народопсихолози. Бие на епикриза.
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГрабиха имуществото на тези,които с ума и труда си няколко поколения наред са го събирали.Понеже терористите шумкаджии бяха неуки и прости, се настаниха в имотите на трудолюбивите българи,------------Ограбили били кое скъсаните потури, бълхите и въшките.А днешните демократи ограбиха и разпродадоха индустрия, промишленост, селско стопанство, енергетика, ВПК, полезни изкопаеми, черноморие, ликвидираха цялата държава.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре стига , че това е един друг фестивал - за велосипедисти .
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така не си е взел велосипеда ?
29
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва и Библията го няма ! от преподавател в университета да са върнеш на село за да си вариш лучена чорба
28
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СДС - параван на БКП---------------------------------------Ами произвеждай и ти ток и продавай,бе некадърник. И той не го продава насила на никого!
27
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonimen 21-------------------------------------Национализираха,а! Грабиха имуществото на тези,които с ума и труда си няколко поколения наред са го събирали.Понеже терористите шумкаджии бяха неуки и прости, се настаниха в имотите на трудолюбивите българи,а тях пратиха в концлагери или направо разстреляха,а после ги осъдиха! Българските комунисти са наой-големите диваци и варвари сред всички комунисти по света.Като съветските си господари!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне по морето да беше тръгнал ... като - как се казваше писателя ... с морето и лодките ?За да има някаква класика в цялата история.
25
8
 
8
 
! Отговори
. преди 6 години
Колко негативни коментари... Болна работа. Изкукал народ. Не са ви гонили *** за да ви счупят главата, ей така за идеята и затова не можете да зацепите, че кмета е направил доста за Миндя. В Миндя има ред и хората не се тревожат за живота и имуществото си както в 99% от българските села. Лично на мен селото не ми допада, но очевадно там има много свършена работа от този човек за общото благо.
24
7
 
4
 
! Отговори
СДС - параван на БКП преди 6 години
До Активист на БКППри закрито партийно събраниео- всеки присъстващ е бил длъжен да докладва по-гореНа останалите недокладвали им е искано обяснение защо са мълчали и наказвали!Някои по-малодушни са се обесвали дето не са докладвали и партийно наказани!
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Класика присъща за интелегенцията . Да се дигнеш от града и да се върнеш на село -за да си цепиш дърва и да си садиш цветенца .
22
16
 
15
 
! Отговори
ТОГАВА преди 6 години
ЩОМ продава ток на енергото, значи и той печели от цената на еленергията в България...на гърба на страдащия народнямам думи
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оригиналното име на селото е Мин-джа, това Миндя беше въведено по-късно.За благозвучие така да се каже.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миндя - рок столицата на Булгериа