Неизплатени субсидии, критерии... Пчелари на протест

Гилдията обаче е разделена заради мотивите на протеста
Обновена: 31 окт 2017 17:49 | 31 окт 2017 17:45,
5

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Пчеларската гилдия е разделена за днешния протест и проблемите на биологичното пчеларство.
Докато пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите протистираха пчелари, предимно биологични производители, то друга част от колегите им категорично се разграничават от така заявените мотиви за протест.

Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, обобщи исканията на протестиращите в три основни точки - неизплатените субсидии на био пчеларите, намаленият период за преход от конвенционално към био пчеларство и липсата на минимална помощ de minimis за сектора.

Те недоволстват от факта, че по мярка 11 "Биологично земеделие" са изплатени сумите на пчелари вече преминали в биологично производство, а на тези в преход - не. Преходът от конвенционално към био пчеларство вече е намален на една година, като досега този срок беше пет години.

Според председателя на съюза така заложено, изпълнението на този критерий е невъзможно, защото за това време пчеларите не могат да изпълнят всички изисквания, за да се биосертифицират. Схемата за подпомагане de minimis и досега не е отворена за пчеларите, а на животновъдите били раздали 7 млн. лева, твърди той.

Част от пчеларите се оплакват от масово унищожаване на пчелите заради ползване на пестициди и твърдят, че в България има места, на които 80 на сто от пчелите са изчезнали или измрели.

Според заместник-председателя на Националния браншови пчеларски съюз Сребрин Илиев обаче голяма част от тези твърдения не са верни. България е единствената страна в ЕС, в която биологичното земеделие е отделено от конвенционалното, коментира той за БТА. По думите му това е пълен нонсенс.

Дългогогдишният пчелар обяснява, че чисто технологически самият начин на добиване на меда изключва той да бъде друг освен биологичен продукт.

Илиев дава за пример Франция, която вече се отказва от идеята за биолгично производство, защото идеята му, преди 7-8 години, когато се е зародило, е било то да се доближи максимално до конвенционалното и да достига до потребителите на едни разумни и поносими цени.

Сребрин Илиев твърди още, че в България нито един пчелин не отговаря на условията за биологично производство, а обявяването им за такова е само с цел домогване до повече инвестиции и по-високи цени на продуктите.

За него парадоксален е и фактът, че в България има регистрирани повече биологични пчелари, отколкото са те в целия Европейски съюз.

Според Сребрин Илиев членовете на Националния браншови пчеларски съюз са около 2800 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
agfg преди 6 години
До AlBaSrЕдин истински ***, който няма понятие от пчеларство а седнал да говори
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даването на субсидии противоречи на принципите на пазарната икономика. Образно казано, това означава, държавата да вземе пари от едни хора, за да ги раздаде на други, като усвои за себе си част от тях за разходи, свързани с тази дейност. Но ако дава субсидии на някои сектори в земеделието (например зърнопроизводители), а на други не даде (пчелари), създава неравнопоставеност между тях.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отива си българския мед, отива си българската ябълка, лук, картофи, чесън, агнешкото и телешкото месо си отидоха отдавна, доматени консерви внасяме от Италия- някога бяха 100% родно производство.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗЯЗОХМЕ ПАРИТЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ СЕГА МАЛКО АЛА БАЛА И ПОСЛЕ ЩЕ СЪБИРАТЕ С ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ
1
12
 
10
 
! Отговори
AlBaSr преди 6 години
Тия да вземат да се запитат, за какво им измират пчелните семейства не да се натискат за субсидии. След 2020 ни субсидии, ни пчели.